Madeleine 28.08.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Salik, nam za rozłożenie styropianu zwykłe, przy równej wylewce, krzyknęli 1pln/m2. A że okazało się krzywo, rozkładany był w schodki, z niwelatorem, kupa roboty - płaciłam 3pln/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 28.08.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ja chyba też jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.08.2011 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dzięki serdeczne Zaczynam powoli dojrzewać do uznania że jak chcesz coś mieć zrobione dobrze, to musisz to zrobić samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.08.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Salik, przykro mi, że macie tyle problemów. My też doszliśmy do takiej konkluzji, że najlepiej samemu robić. Chociaż nasze problemy to śa jakieś błahostki w porównaniu do tego, co czytam u Ciebie czy ostatnio u Mazo. Sporo wykonawców ma głęboko gdzieś to, co robią, bo nie robią dla siebie. Przede wszystkim nie myślą, że można coś zrobić lepiej, praktyczniej, korzystniej itd. Jak np. możliwe, że u Ciebie nie zwrócili uwagi na to, że coś jest nie tak z materiałem?!U nas za całość - parter folia + 3 warstwy styropianu, góra - jedna warstwa styropianu wyszło 500 zł. Góra była odkurzona, ale nie usunęliśmy wszystkich grudek. Dół odkurzony i wszystkie nierówności skutek przez nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.08.2011 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Spirea - nie bałaś się 3 warstw styropianu na dole?Przyszło mi do głowy jeszcze kilka pytań.Czy przy robieniu tynków daje się siatkę na wszelkie rury idące w ścianach - np. kanalizacyjne?I jaka powinna być minimalna grubość tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 28.08.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Czy naprawdę trzeba wszystko odkurzać.Ja po drugiej reklamacyjnej wizycie tynkarzy dalej mam nie posprzątane.Zamietli ale w rogach gdzie idą peszle elektryczne i inne wodne jest niezbyt posprzątane- sama skuwałał i zamiatałam, ale mam odciska od młotka murarskiego i mam dość.Co się robi jak w rogu biegną kable-daje się do kabli styro a pomiędzy styro i ścianę na kable dla dopełnienia keramzyt.Będę w tym tygodniu sama z zaufanym kafelkarzem rozkładać i muszę wiedzieć jak to należy robić a co jest kardynalnym błędem.Mój instalator chciał 2200 zł za rozłożenie -kpina.I jeszcze prośba o radęSalik Ty mówisz że najlepiej dwie warstwy, a trzy to nie za bardzo.W salonie muszę rozłożyć 20 cm styro, biegną tam peszle elektryczne 3cm .Zastanawiam się czy dawać 10 cm -na peszle keramzyt i potem na wszystko znowu 10cm,czy 3 cm, 10 cm,7cm ?Co sądzicie? Salik jak Ty robić będziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.08.2011 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ja dzisiaj właśnie uprzątnąłem cały keramzyt i więcej go nie wysypię. Raz że faktycznie jest duży, dwa że dziurawi styropian i folię My dajemy na dole 6cm, a na to 10cm. 6cm nam idealnie przykrywa większość rur, ale szczerze mówiąc ciągle nie wiem czym teraz zasypać rury... Na poddaszu analogicznie - 6cm, a na to 4cm (ale my mamy instalację odkurzacza centralnego, dlatego 6cm tu i tu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.08.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 widać mój patent z piaskiem jest jednak korzystniejszy od keramzytu - wszędzie wejdzie i niczego nie uszkadza.ale sa tacy, co uważają ten patent za nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 28.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ja też mam na dole odkurzacz , ale zakłądałam 5 cm że mają rury i na to miałam dać 1cm systemowego.Opóźniam to ułożenie bo nie wiem jak się do tego zabrać. Muszę jutro te rury od odkurzacza centralnego zmierzyć, A folia ? ma wystawać po bokach czy ma tylko po podłodze iść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 29.08.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 hej - jestem pół kroku za Wami w kwestii rozkładania styro pod podłogówkę i nie łapie tu jednego - skąd keramzyt? po co? gdzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.08.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Do wypełnienia przestrzeni wokół/nad rurami, pomiędzy pierwszą warstwą styropianu.Czyli jak masz rurę, to po lewej dochodzisz do rury styropianowej, po prawej tak samo, ale pozostaje Ci niewypełniona przestrzeń pomiędzy styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.08.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Spirea - nie bałaś się 3 warstw styropianu na dole? Przyszło mi do głowy jeszcze kilka pytań. Czy przy robieniu tynków daje się siatkę na wszelkie rury idące w ścianach - np. kanalizacyjne? I jaka powinna być minimalna grubość tynku? Salik, trochę się obawiałam. Janzar radzi, że nie powinno być więcej niż dwie, z uwagi na stopień ugięcia każdej z nich. Chciałam więc dwie. U nas wychodziło 17 cm. Jeden wylewkarz chciał robić 4 warstwy, ale z niego zrezgynowałam. Drugi, mocno polecany na forum, 3 warstwy. Pytałam o tę sprawę ugięcia i powiedział, że nie ma się czego bać. Z tym, że nie polecał warstw typu 2cm, bo takie cienkie są zbyt miękkie. U nas siatka szła wszędzie tam, gdzie był inny materiał, np. też na słupy stalowe. Na rury kanalizacyjne też. Co do grubości, to nie pamiętam. Trzeba byłoby poszukać w normach budowlanych. Przy odbiorze tynków sprawdzaliśmy piony i poziomy łatą 2m i kąty proste w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 29.08.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 W temacie tynków strukturalnych...Od niedawna pracuje z marką Ecorson. To włoskie produkty. Wychodza piekne efekty.Mają w swojej ofercie zarówno beton jak i rdze.http://www.ecorson.com/pl/Farby_dekoracyjne.htmlO tym, jaki kształt bedzie miał beton decyduje nałożenie masy. Masę mozna kupić gotową lub wykonać ja z popularnego tynku np. Goldband Knaufa a potem tylko nałozyć odpowiednie powłoki koloryzujące. Zarówno tynk z gotowej mieszanki strukturalnej jak i tynk typu Goldband mozna uformować np. w postaci płyty betonowej z widocznymi lub nie elementami kotwienia lub powierzchni jednolitej z drapanką czy widocznego rysunku słojów desek szalunkowych. Potem tylko trzeba taką powierzchnie pomalować odpowiednią farbą. Tu polecam tego Ecorsona-Efekt Betonu. Proste w nałożeniu i nie sposób tego zepsuć.W Radomiu jest fajne studio dekoracji z dużymi makietami demonstracyjnymi. Mają 3 ściany pokryte roznymi technikami własnie efektem betonu.http://www.studiodekoracji.euroglater.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odotka 29.08.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja dzisiaj właśnie uprzątnąłem cały keramzyt i więcej go nie wysypię. Raz że faktycznie jest duży, dwa że dziurawi styropian i folię My dajemy na dole 6cm, a na to 10cm. 6cm nam idealnie przykrywa większość rur, ale szczerze mówiąc ciągle nie wiem czym teraz zasypać rury... Na poddaszu analogicznie - 6cm, a na to 4cm (ale my mamy instalację odkurzacza centralnego, dlatego 6cm tu i tu). Salik a nie myślałeś o perlicie do zasypania tych przestrzeni ?? Można kupić w workach - zobacz np. na allegro. Lub http://www.icmarket.pl/perlit-polska-perlit-ekspandowany-ep100-luzem-p-10502.html Ja to brałam pod uwagę i jeszcze pozostałości, ścinki po styro, które mąż "zmielił" w jakiś sposób /nie wiem jak / i ma kilka worków właśnie do zasypania rurek Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez odotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 29.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 nadal nie rozumiem - ten keramzyt ma zostać czy to tylko jakiś element pomocniczy, nazwijmy to, zabezpieczający rury na czas - no własnie - czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 29.08.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 nadal nie rozumiem - ten keramzyt ma zostać czy to tylko jakiś element pomocniczy, nazwijmy to, zabezpieczający rury na czas - no własnie - czego? dajesz styropian dla izolacji , natomiast jeśli przez podłogę przechodzi jakaś rura np. od centralnego odkurzacza, wody, czy elektryki i nie jest wykuty rowek w podłodze to dając styro albo wyrzeźbisz rowek w styropianie , albo zasypiesz piaskiem czy keramzytem jak z obu stron tej rury od wody, elektryki itp.dasz płytę styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 29.08.2011 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Odotka - brałem pod uwagę, ale dzisiaj pół dnia szukałem perlitu w okolicach Wawy i stanęło na tym że od ręki to mi go mogą przywieźć z Bełchatowa albo Starachowic, ale będę musiał za transport wybulić 3 razy tyle co za sam perlit (czyt. kilkaset złotych). Skończy się więc pewnie na pokruszonym styropianie z piaskiem, chyba że uda mi się dogadać z jednym z forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ja jeszcze do głosowania - zdecydowanie barierki ze stali! ze względów estetycznych i "psychicznych" - ja muszę "widzieć", że nie wylecę, bo mam się na czym "oprzeć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 my planowaliśmy szybę, ale raczej zrobimy ze stali. Mocowane do profilu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 30.08.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ja pewnie nie jestem tu najlepszym opiniodawcą, bo każdy widział moje krzywizny i rozłożony styropian (...), ale wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tymi szparami, piankowaniem szczelin etc. To są milimetrowe sprawy, na to idzie przecież kolejna warstwa styropianu, a wszystko przywali masa wylewki. Podziwiam, że masz siłę tak walczyć o każdą dziurkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts