Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Salik, przykro mi, że macie tyle problemów. My też doszliśmy do takiej konkluzji, że najlepiej samemu robić. Chociaż nasze problemy to śa jakieś błahostki w porównaniu do tego, co czytam u Ciebie czy ostatnio u Mazo. Sporo wykonawców ma głęboko gdzieś to, co robią, bo nie robią dla siebie. Przede wszystkim nie myślą, że można coś zrobić lepiej, praktyczniej, korzystniej itd. Jak np. możliwe, że u Ciebie nie zwrócili uwagi na to, że coś jest nie tak z materiałem?!

U nas za całość - parter folia + 3 warstwy styropianu, góra - jedna warstwa styropianu wyszło 500 zł. Góra była odkurzona, ale nie usunęliśmy wszystkich grudek. Dół odkurzony i wszystkie nierówności skutek przez nas.

Czy naprawdę trzeba wszystko odkurzać.Ja po drugiej reklamacyjnej wizycie tynkarzy dalej mam nie posprzątane.Zamietli ale w rogach gdzie idą peszle elektryczne i inne wodne jest niezbyt posprzątane- sama skuwałał i zamiatałam, ale mam odciska od młotka murarskiego i mam dość.Co się robi jak w rogu biegną kable-daje się do kabli styro a pomiędzy styro i ścianę na kable dla dopełnienia keramzyt.

Będę w tym tygodniu sama z zaufanym kafelkarzem rozkładać i muszę wiedzieć jak to należy robić a co jest kardynalnym błędem.Mój instalator chciał 2200 zł za rozłożenie -kpina.

I jeszcze prośba o radę

Salik Ty mówisz że najlepiej dwie warstwy, a trzy to nie za bardzo.W salonie muszę rozłożyć 20 cm styro, biegną tam peszle elektryczne 3cm .Zastanawiam się czy dawać 10 cm -na peszle keramzyt i potem na wszystko znowu 10cm,

czy 3 cm, 10 cm,7cm ?

Co sądzicie? Salik jak Ty robić będziesz?

Ja dzisiaj właśnie uprzątnąłem cały keramzyt i więcej go nie wysypię.

Raz że faktycznie jest duży, dwa że dziurawi styropian i folię :(

My dajemy na dole 6cm, a na to 10cm.

6cm nam idealnie przykrywa większość rur, ale szczerze mówiąc ciągle nie wiem czym teraz zasypać rury...

Na poddaszu analogicznie - 6cm, a na to 4cm (ale my mamy instalację odkurzacza centralnego, dlatego 6cm tu i tu).

ja też mam na dole odkurzacz , ale zakłądałam 5 cm że mają rury i na to miałam dać 1cm systemowego.Opóźniam to ułożenie bo nie wiem jak się do tego zabrać. Muszę jutro te rury od odkurzacza centralnego zmierzyć, A folia ? ma wystawać po bokach czy ma tylko po podłodze iść?

Spirea - nie bałaś się 3 warstw styropianu na dole?

Przyszło mi do głowy jeszcze kilka pytań.

Czy przy robieniu tynków daje się siatkę na wszelkie rury idące w ścianach - np. kanalizacyjne?

I jaka powinna być minimalna grubość tynku?

Salik, trochę się obawiałam. Janzar radzi, że nie powinno być więcej niż dwie, z uwagi na stopień ugięcia każdej z nich. Chciałam więc dwie. U nas wychodziło 17 cm. Jeden wylewkarz chciał robić 4 warstwy, ale z niego zrezgynowałam. Drugi, mocno polecany na forum, 3 warstwy. Pytałam o tę sprawę ugięcia i powiedział, że nie ma się czego bać. Z tym, że nie polecał warstw typu 2cm, bo takie cienkie są zbyt miękkie.

U nas siatka szła wszędzie tam, gdzie był inny materiał, np. też na słupy stalowe. Na rury kanalizacyjne też.

Co do grubości, to nie pamiętam. Trzeba byłoby poszukać w normach budowlanych.

Przy odbiorze tynków sprawdzaliśmy piony i poziomy łatą 2m i kąty proste w narożnikach.

W temacie tynków strukturalnych...

Od niedawna pracuje z marką Ecorson. To włoskie produkty. Wychodza piekne efekty.

Mają w swojej ofercie zarówno beton jak i rdze.

http://www.ecorson.com/pl/Farby_dekoracyjne.html

O tym, jaki kształt bedzie miał beton decyduje nałożenie masy. Masę mozna kupić gotową lub wykonać ja z popularnego tynku np. Goldband Knaufa a potem tylko nałozyć odpowiednie powłoki koloryzujące. Zarówno tynk z gotowej mieszanki strukturalnej jak i tynk typu Goldband mozna uformować np. w postaci płyty betonowej z widocznymi lub nie elementami kotwienia lub powierzchni jednolitej z drapanką czy widocznego rysunku słojów desek szalunkowych. Potem tylko trzeba taką powierzchnie pomalować odpowiednią farbą. Tu polecam tego Ecorsona-Efekt Betonu. Proste w nałożeniu i nie sposób tego zepsuć.

W Radomiu jest fajne studio dekoracji z dużymi makietami demonstracyjnymi. Mają 3 ściany pokryte roznymi technikami własnie efektem betonu.

http://www.studiodekoracji.euroglater.pl/

Ja dzisiaj właśnie uprzątnąłem cały keramzyt i więcej go nie wysypię.

Raz że faktycznie jest duży, dwa że dziurawi styropian i folię :(

My dajemy na dole 6cm, a na to 10cm.

6cm nam idealnie przykrywa większość rur, ale szczerze mówiąc ciągle nie wiem czym teraz zasypać rury...

Na poddaszu analogicznie - 6cm, a na to 4cm (ale my mamy instalację odkurzacza centralnego, dlatego 6cm tu i tu).

Salik a nie myślałeś o perlicie do zasypania tych przestrzeni ?? Można kupić w workach - zobacz np. na allegro. Lub http://www.icmarket.pl/perlit-polska-perlit-ekspandowany-ep100-luzem-p-10502.html Ja to brałam pod uwagę i jeszcze pozostałości, ścinki po styro, które mąż "zmielił" w jakiś sposób :eek: /nie wiem jak ;) / i ma kilka worków właśnie do zasypania rurek :)

Edytowane przez odotka

nadal nie rozumiem - ten keramzyt ma zostać czy to tylko jakiś element pomocniczy, nazwijmy to, zabezpieczający rury na czas - no własnie - czego?

dajesz styropian dla izolacji , natomiast jeśli przez podłogę przechodzi jakaś rura np. od centralnego odkurzacza, wody, czy elektryki i nie jest wykuty rowek w podłodze to dając styro albo wyrzeźbisz rowek w styropianie , albo zasypiesz piaskiem czy keramzytem jak z obu stron tej rury od wody, elektryki itp.dasz płytę styro

Odotka - brałem pod uwagę, ale dzisiaj pół dnia szukałem perlitu w okolicach Wawy i stanęło na tym że od ręki to mi go mogą przywieźć z Bełchatowa albo Starachowic, ale będę musiał za transport wybulić 3 razy tyle co za sam perlit (czyt. kilkaset złotych).

Skończy się więc pewnie na pokruszonym styropianie z piaskiem, chyba że uda mi się dogadać z jednym z forumowiczów :)

Ja pewnie nie jestem tu najlepszym opiniodawcą, bo każdy widział moje krzywizny i rozłożony styropian (...), ale wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tymi szparami, piankowaniem szczelin etc. To są milimetrowe sprawy, na to idzie przecież kolejna warstwa styropianu, a wszystko przywali masa wylewki.

Podziwiam, że masz siłę tak walczyć o każdą dziurkę:)