Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monsanbia - my pozdrawiamy mamy budujące z dzieckiem/dziećmi na rękach :)

Basia - dobiliśmy styropianem do Isomuru, ale Isomur ma 12cm wysokości, a 2 warstwy styropianu mają 16cm wysokości.

Wylewki robimy normalne, bo anhydrytowych byłaby za mała grubość.

Ech, chciałem przez ostatnie kilka dni napisać tyle rzeczy i jeszcze dopytać, ale nie miałem zwyczajnie siły wieczorem na nic innego niż pójście spać.

Jutro robimy wylewki, ciągle mam wiele pytań i wiele obaw, ale co ma być niech będzie.

Byle cholerstwo pękało przed kaflami, a nie po...

Najbardziej mnie martwi ten styropian na Isomurze, bo wyszło go miejscami tak ze 2cm i o ile pamiętam może być tam właśnie problem z wylewką ze względu na za cienką warstwę styropianu.

A wszystko przez to że panowie układając styropian nie pomyśleli i zamiast wjechać płytami na Isomur i je podciąć, to dobijali do Isomuru.

Zobaczę co jutro powie wylewkarz.

Zostawiamy puste miejsca (zastyropianowane) pod brodziki w górnych łazienkach i pod odpływ liniowy w dolnej.

Pomierzyłem jeszcze raz przestrzenie pod oknami.

Na dole nam powinno wejść 8cm wylewki (zostanie 1cm do spodu wózka HKS-a), ale na górze (przez nierówności potynkowe) uciekło nam gdzieś 1-1.5cm przy oknach :(

Mam nadzieję że to tylko przy oknach tak jest, a dalej jest tego miejsca trochę więcej, bo planowane 6cm wylewki wejdzie nam ledwo ledwo, a ja chciałem podnieść o 0.5cm, żeby w łazienkach móc z kolei opuścić się o centymetr do 5.5cm (czyli minimum przy podłogówce).

Chyba że w ostatniej chwili zmienimy zdanie i jednak w górnych łazienkach zrobimy wylewkę na tym samym poziomie co reszta piętra...

Salik rozumiem co czujesz, ja jestem przed układaniem podłogówki i dylematów pełno, czy ten instalator, czy system wavin, czy anhydryt, czy nie, wiem jedno że na poziomie przedpokoju, kuchni i jadalni gdzie jest pełno kabli,rur odkurzacza i wody w podłodze i różnica poziomów 2 cm dam styrobeton,a na to jeszcze styropian 2, 3 cm.U mnie styropian dochodzi do isomuru , więc kolejny problem z głowy, ale wylewka w jednym dużym oknie będzie niżej około 2 cm i mi go nie wesprze.Zamontowali okno o 2 cm za wysoko. Piwnica...siedziałam do nocy ,czym zaizolować, czym wysmarować pod papą i jaką papą, a może tylko posmarować superflexem 10 i na to folia.Najgorsze jest to że to nie bateria kuchenna jak nam nie będzie odpowiadać to zmienimy.A mąż się tylko pyta kiedy wchodzi podłogówka, tylko na co się zdecydować, we czwartek ma być pan od zgrzewania papy ,ale czy na pewno to jest dobre.Od elewacji nie mam nikogo ,a zima tuż tuż. Jak sprawdzić czy ekipa jest ok .Głowa mi pęka Chciałabym być po wylewkach...

Czy Wy wszyscy co zaglądacie do Salika i Shenaz macie projekt na podłogówkę?Macie w końcu automatykę- sterowniki do podłogówki, zgłupiałąm znowu i zaczynam się zastanawiać

Dobrze że jest forum można się doradzić, ale też wygadać

Edytowane przez Barbara74

Barbara - my mieliśmy generalnie projekt podłogówki, ale potem i tak instalator położył po swojemu.

A dzisiaj rano miałem schizę.

Poszedłem spać ok. 2:30, tylko po to aby obudzić się o 4-ej.

I się zaczęło - jedyne myśli jakie chodziły mi po głowie, to 'czegoś nie dopilnujemy, będziemy mieli spieprzoną wylewkę'.

Potem były myśli o pękających podłogach, pękających kaflach, pękającym drewnie, oknach które się nie otwierają bo wylewka wyszła za wysoko i innych tego typu atrakcjach.

Po prostu tak się tym myśleniem o wylewkach wymęczyłem, że szczerze mówiąc ledwo zipię :(

To jest gorsze niż koszmary nocne...

A przede mną jeszcze pełen dzień pracy do 20-ej, takoż jutro.

salik,

natura pedanta "wyniszcza" Cie - odpuść, bo na wylewkach problemy nie konczą się.

nie do końca rozumiem Twoje rozterki - popraw sam lub poproś wylewkarza o przycięcie styro przy Isomurze - po prostu zrób tak, bys miał poczucie , że będzie dobrze.

Masz porobione dylatacje z tasmy oddzielające poszczególne strefy? w jaki sposób tasma zostala usztywniona?

na poddaszu ile Ci wychodzi min. grubość wylewki - te 6cm jest optymalne czy minimalne?

Salik - serio, nie nakręcaj się, bo się rozchorujesz. ja tak miałam przy izolacji fundamentów - jeść nie mogłam, bo się zamartwiałam, że coś będzie źle. jakbym dalej tak miała, to już bym była po 2 zawałach :( nie możesz wziąć wolnego, żeby być przy tej wylewce? jak będziesz im stać nad głową to pewnie się lepiej przyłożą, a Ty się przynajmniej potem dobrze wyśpisz.

Wojgoc - wyszło min. 6cm

Planowaliśmy że miejscowo będzie więcej, ale się okazało że jednak trzeba było wziąć 1cm cieńszy styropian na drugą warstwę na poddaszu, a potem wyrównać wylewką :(

A tak musieliśmy skasować niższą podłogę w górnych łazienkach, bo się okazało że miejscowo wyszło 5cm :(

Styropian przy Isomurze jest ok, zarówno kierbud jak i wylewkarze mówią że może być albo na równi albo z tym 1cm skokiem.

Ważne żeby dobrze wypoziomowali wylewkę pod okna (i na górze i na dole).

Zostawiliśmy sobie 1cm między górą kafli/drewna, a skrzydłem - mam nadzieję że wystarczy.

Tatarak - pracuję dzisiaj z domu i chodzę tam co chwilę, ale niestety ciągle mam pracę i nie mogłem wziąć dnia wolnego.

Ja Salika rozumiem , pewne rzczy trudno poprawić, więc się martwi czy dobrze, przecież wiecie jak z tymi fachowcami,

Ja mam osttanio tylko takie sny budowa, budowa i budowa.

Dzisiaj jestem bardziej optymistyczna...i idę teraz do kosmetyczki....z muratorem lub innym pod pachą w czasie pedicuru sobie poczytam :)

Salik ... jak to było w filmie "wiem co czujesz,ja czuję to samo" :) będzie dobrze

salik

ale Wy juz chyba macie zakupione kafle? więc daj 1 kafla wylewkarzom, niech przyłożą przy oknach +max 0,5cm na klej i sprawa rozwiązana.

jesli rurki ogrzewania nie dochodza do łączenia Isomuru ze styro to polóż dla św. swojego spokoju kawałek siatki zbrojącej.

a jaki producent robi deske 2/3-warstwową o gr. 1cm? chyba ciut za malo - z klejem licz 1,8cm

Z dołem (kafle) nie ma problemu, jest ok.

Gorzej z górą gdzie podłoga w 2 sypialniach okazało się być bardziej nierówna niż mi się wydawało (nie udało się sprzątnąć wszystkiego po tynkarzach) i tam nam brakuje tego jednego centymetra.

Na deskę mieliśmy liczyć 1.5cm, tyle mi powiedział mój parkieciarz.

No nic, jakoś to będzie.

Salik, pociesz się, że każdy z nas miał okres z takimi koszmarami sennymi. Ja pamiętam, jak śnił mi się cały czas okap naszego dachu. Masakra. Ale przyznam, że podobną schizę miałam przy wylewkach. To chyba stąd, że zalewasz wszystko i coś nieodwołalnie się zamyka. Jak źle zrobione to koniec. Też stresowałam się, że styropian wypchnie beton i zaraz mi wszystko popęka. Potem stwierdziłam, że nie mam już siły i niech się dzieje co chce.

Barbara, ja robiłam projekt podłogówki i pilnowałam, aby w większości instalator robić zgodnie z projektem. Obowiązkowo musiały zgadzać się odstępy, w to jak kręcili rurki np. w środku pętli już nie ingerowałam, podobnie jak szły to rozdzielacza. Mamy tylko podłogówkę, więc uznałam, że nie mogę sobie pozwolić na układanie rur w ciemno. Co do automatyki, to już na samym końcu zmieniliśmy zdanie i wymieniliśmy rozdzielacze na te zaawansowane (masz je w swojej ofercie chyba na pierwszym miejscu) i pociągnęliśmy kable do założenia w przyszłości regulatorów.