Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hipoteka to zabezpieczenie kredytu na nieruchomości

(sorki, zboczenie zawodowe)

Ależ nie ma za co, dzięki :)

Co do zasobnika, to w projekcie mamy 200l, ale dzisiaj rozmawiałam z projektantem instalacji gazowej i powiedział, że to przesada. Siostra ma 70l i jest zadowolona, W poniedziałek widzę się z instalatorem i może będę mogła powiedzieć coś więcej.

70L to imho za mało na rodzinę.

Ja planowałem coś ok. 1500-200L, ale raz że ja lubię brać prysznic, dwa że dzieci będą miały wannę, a trzy że u nas często nie ma jednak prądu i lepiej mieć zapas ciepłej wody w instalacji.

Planujecie kiedyś jakieś kolektory?

Jeśli tak, to może warto wziąć od razu zasobnik z 2 wężownicami.

Ja muszę pamiętać żeby wspomnieć instalatorowi o potrzebie wykonania dodatkowego obiegu do podtrzymania krążenia ciepłej wody.

Jeśli się zdecydujemy na robienie tego komina, to nam się wszystkie instalacje obsuną na przełom kwietnia i maja :(

Edytowane przez salik

Salik, a o kozie nie myśleliście? nie trzeba do niej wylewać fundamentu, stawia się normalnie na stropie. Komina też murować nie trzeba.

Jasne, ale problem nie leży w 'generatorze ciepła', tylko w kominie właśnie :)

Żona nie chce mieć rury nierdzewki, tylko jeśli już ma być coś wystające to ma to być komin :(

Ale może spróbuję się jeszcze rozejrzeć jak by taka nierdzewka mogła wyglądać w jakimś innym kolorze RAL.

Spirea - udało się Wam w końcu zmienić ten antracyt w oknach na ten bez faktury?

Z tego co widziałem w innym wątku, to Wasze okna chyba już są gotowe? :)

udało :)

a o gotowych oknach to pierwsze słyszę, a gdzie to przeczytałeś ?

No to super.

U nas dzisiaj jareko zrobił pomiary i teraz już nam właściwie zostało zdecydowanie się na kolor...

A co do okien - w którymś wątku pisał że ma już gotowe jakieś okna w podwójnym antracycie, więc myślałem że może wasze :)

Salik, czy macie u siebie jakieś drzwi gospodarcze zewnętrzne?

Nie.

Takie to się chyba robi przy wejściach do garażu? (u nas garaż będzie wolnostojący i w przyszłości)

Jedynie drzwi w kotłowni będą u nas inne - ciepłe i niepalne (bo w kotłowni mamy wentylację grawitacyjną).

O wielkość zasobnika też mnie bardzo interesuje. Podziel się sipero tym co ustalisz w temacie z instalatorem. 70 l to mnie się jakoś strasznie malutko wydaje, czy siostra zażywa kąpieli w wannie?

saliku

gratuluję kredytu, a opić trzeba i to koniecznie na radośnie, żeby się potem radośnie i bezproblemowo spłacał:)

Bierzecie zasobniki z dwoma wężownicami (pod kątem ewentualnego wykorzystania do kolektorów)?

nie bo nie mam gdzie tych kolektorów założyć..., a na poważnie nie myślałam w najbliższym czasie o kolektorach na pewno, póki co kalkulacje kosztowe nie wyglądają zbyt przekonująco...choć dobrze byłoby być trochę bardziej eko:)

no mnie właśnie te projektant gazowy zaczął namawiać na kolektory, ale tylko do podgrzewania wody, bez podłączenia do CO. Z tym zasobnikiem u siostry mają tak, że jak skończy się woda w zbiorniku, to piec zaczyna działać jak podgrzewacz (kiedyś to się bojler nazywało). Fakt, że u nich to w wannie kapią się dzieci, dorośli preferują prysznic. Jak będę po spotkaniu, to się podzielę.

• 2 weeks później...
O! Proszę! Bardzo dobry pomysł z grafitowymi oknami!:D Drewno na elewacji będzie z latami się zmieniało i co roku miało inny kolor;), a okleina na oknach zostanie zawsze właściwie taka sama... mógłby być zonk...;) Podobnie z grafitem we wnętrzach... bardzo bezpieczny, możesz szaleć z dowolnym drewnem we wnętrzu bez zobowiązań...;):)