salik 15.09.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Hmmm - w jaki sposób mam sobie sam wymierzyć parapety?Ile cm musi wystawać nosek za styropian?Czy parapet powinien być węższy niż ościeżnica, szerszy czy może takiej samej szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.09.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wewnętrzne to nam mierzył stolarz, który robił (drewniane są), zewnętrzne mam teraz z klinkieru, więc nic nie poradzę Salik, wylewki wyglądają bardzo dobrze dylatacje też (chociaż na pierwszym zdjęciu z wylewkami wygląda, jakby na fragmencie ścian ich brakowało?). lepiej sypiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.09.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Hmmm - w jaki sposób mam sobie sam wymierzyć parapety? Ile cm musi wystawać nosek za styropian? Czy parapet powinien być węższy niż ościeżnica, szerszy czy może takiej samej szerokości? z czego chcesz te parapety? jesli kamienny to po obu stronach dodaj po 3-5cm - czyli dlugość otworu +6-10cm. zewnetrzny musi miec kapinos, więc wystawiać powinien 5-7cm poza styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.09.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 salik,jaką szer.miała Twoja tasma dylatacyjna? bo dużo wystaje poza wylewkę....u mnie wystawała 2-3cm a reszta była zalana - to odwrotnie jak u Ciebie.nie widze tez na fotkach dylatacji miedzy poszczególnymi polami grzewczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.09.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Salik, pytałam o parapety i dostałam taką odpowiedź: zewnetrzne parapety montuje sie tak aby od ściany odstawały ok 3-5 cm na głębokość , zaś mogą być na długosc okien lub dłuższe o 2-3 cm z każdej strony. Wewnętrzne na głębokość też tak samo , zaś najładniej wygladają jeśli są dłuższe od okien o 3-5 cm z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.09.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wojgoc - taśma 15cm.Są dylatacje, robione na pełną głębokość wylewki (był kierbud, widział, powiedział że tak jest ok).Parapety chcemy aluminiowe, ale aż 5-7cm kapinos?To jakoś strasznie dużo... Madeleine - dzięki!Zakładam że 'odstawały od ściany' = 'kapinos'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.09.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 5-7cm to kwetsia tego co się komu podoba i jak szerokie będa parapety.3cm to za wg mnie za malo - moga się robic zacieki na ścianie5cm to takie optimum,7cm zza dużo jak dla mnie.ostatnio widzialem 10cm - o gustach sie nie dyskutuje.aluminiowe ? - nie będą głosne podczas deszczu?co do tasmy - na niektórych fotkach widać, że tasmy więcej wystaje niz jest zatopiona w wylewce i stąd moje pytanie.dalej nie wiem w jaki sposób usztywniłeś taśmę w miejscach podziału pól grzewczych, gdzie chcialeś robić dylatacje - zalączysz jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 15.09.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 aluminiowe ? - nie będą głosne podczas deszczu? jak się zaoszczędzi (co oczywiście większość ludzi czyni) przy obsadzaniu to będzie. Dobrze obsadzone parapety stalowe/aluminiowe są*ciche jak kamień. A jak jest w śrdoku pusto bo się oszczędza na piance to nie ma bata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 15.09.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 wojgoc, tam gdzie nie ma taśmy jest antresola, a ta ściana która wygląda jakby na zdjęciu przylegała to faktycznie ściana za schodami, 1.5m dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.09.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 wojgoc, tam gdzie nie ma taśmy jest antresola, a ta ściana która wygląda jakby na zdjęciu przylegała to faktycznie ściana za schodami, 1.5m dalej. a drugie zdjecie wylewek jest od strony antresoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.09.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Kurcze, ile osób, tyle opinii. Gusta są różne. A czemu nie pytacie architekta (nie macie tego w projekcie) - czy się pomyliłam i Wy nie macie projektu indywidualnego? Wbrew pozorom opinia architekta jest istotna, bo projekt to jego dzieło i coś co czasem wydaje nam się beznadziejne / niepasujące, okazuje się być najtrafniejszym wyborem. Edytowane 15 Września 2011 przez anula05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.09.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Wojgoc - z taśmą to wrażenie, tak jak pisałem taśma miała 15cm, a my mamy na górze 6cm wylewki.Nie mamy taśmy w łączeniu pól grzewczych, bo po rozmowie z kierbudem i kilkoma osobami stanęło na tym że nie ma to sensu.Jest zrobiona dylatacja w postaci dziury idącej do styropianu, która potem będzie wypełniona silikonem (jeśli dobrze zrozumiałem).Gdzie na drugim zdjęciu wylewek brakuje taśmy dylatacyjnej?Pod oknem? Anula - czego mamy szukać w projekcie?Parapetów? No to Cię zmartwię, bo nic takiego tam nie ma. Edytowane 15 Września 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.09.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Anula - czego mamy szukać w projekcie? Parapetów? No to Cię zmartwię, bo nic takiego tam nie ma. Nie, koloru/rodzaju drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.09.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Nie, nic takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 15.09.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 to nie jest anhydryt? bo rozmawiacie o dylatacjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 15.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 taśmy nigdzie nie brakuje, tylko ma się wrazenie, ze jest zatopiona na 3-5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.09.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Nie, nic takiego nie ma. no to może zadzwon i zapytaj, jakie drzwi być powinny wg Twórcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 15.09.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Anula, mamy projekt indywidualny, ale elewacji z projektu chyba nikt by nie chcial do tego z racji naszej konstrukcji szklanej przy drzwiach w projekcie ta część jest narysowana jako nieprzezroczysta i drzwi zwyczajnie nie widać. Ale to nie ma większego znaczenia, bo już po zrobieniu projektu zmieniliśmy kolor okien, układ płyt na elewacji itd. Ale masz rację, zapytam naszego projektanta elewacji, bo to zupelnie inna osoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.09.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Salik, Sheenaz, Anula ma rację. Zawsze warto zadzwonić i zapytać, co myśli architekt. My mieliśmy kolorystykę na wizualizacjach domu i kolory mamy też wpisane w projekcie na rysunkach. W związku ze zmianą z jasnego szarego na antracyt przy oknach, pisałam i pytałam o dobór koloru bramy i drzwi. Nasze parapety mierzyli ci, co zakładali. Ja się nie zgodziłam na mierzenie, bo potem byłoby na mnie. Kapinosy mamy na 5 cm. Wylewki piękne A co to za tablica ogłoszeń na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 15.09.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Barbara - nie, to zwykłe wylewki. Spirea - jedna mniejsza kartka (dalej, ledwo widoczna) to rozpiska naszej rozdzielnicy, a ta A4 bliżej, to lista poprawek dla tynkarzy (w większości poprawiona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts