salik 28.09.2011 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Balbina - robi nam firma, która będzie nam też robiła daszek nad wejściem.Zapytam jutro żonę o namiary. Zastanawiam się czy jest sens dawać jakiekolwiek ocieplenie w dach idący do kalenicy, w sytuacji kiedy odcinamy się ocieplanym stropem nad poddaszem.W strop nad poddaszem pójdzie 28cm wełny, na stryszku niby będziemy coś trzymać, ale tylko na zasadzie jakichś kartonów, bombek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.09.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 ja nie daję, ale ocieplam strop 40cm unimaty. Wyszła cenowo i wagowo lepiej niż supermata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.09.2011 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 A zamierzasz cokolwiek trzymać na tym stryszku?U nas 40cm nie wejdzie - ograniczenie wysokości jętek z jednej strony, a z drugiej od dołu ograniczają nas kanały od reku (ścienne, których nie da się już przesunąć).Właśnie debatujemy czy da się wcisnąć 33cm, czy pozostanie tylko 30cm.Ech, gdybyśmy tylko te jętki zamontowali jakieś 5cm wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 No to może nie wszędzie 40cm, ale tam, gdzie się da. Np. pocienienie izolacji tam, gdzie kanały od rekuperacji.My będziemy trzymać na stryszku pewnie kartony itp., na dole mamy duże pomieszczenie gospodarcze, więc nie mamy strasznego ciśnienia na to. Generalnie do ocieplania sufitów raczej polecano mi wełnę szklaną (lepiej się rozpręża), ze względu na ciężar i nasze wiązary wzięliśmy jednak unimatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 28.09.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Balbina, barierki zamawiamy w Norma-Bis w Markach.Jeśli szukasz czegos bliżej ciebie to chyba w Piastowie/Ursusie jest firma Kruk-Met, która mnie mocno zachęcała do zamówienia u nich, ale ja już wtedy byłam umówiona z p. z Marek. sylwerson, kotwy/uchwyty sie montuje przed zrobieniem elewacji.Zerknij sobie w dziennik "pwasylcz", tam są sliczne zdjęcia jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 słuchajcie, a czy już na strychu na tę wełnę coś się daje? Jakąś folię np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.09.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 słuchajcie, a czy już na strychu na tę wełnę coś się daje? Jakąś folię np? daje sie, ale niekoniecznie o super parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 daje sie, ale niekoniecznie o super parametrach tzn. co? daje się zwykłą folię żółtą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.09.2011 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spirea - nam powiedziano że folia aluminiowa idzie zarówno w skosy, jak i w strop nad poddaszem.Ostatecznie stanęło u nas na tym że między krokwie idzie 18cm, na krokwie 15cm i tak samo w strop - 18cm i 15cm.Czyli i tu i tam będziemy mieli 33cm Supermaty.Wykonawca powiedział że między krokwie można dać tylko jedną warstwę, inaczej byśmy poszli w 18cm+5cm między krokwie.Zamówiliśmy też ciepłe schody Roto (U=0.55), zobaczymy jak się będą sprawowały (podobno Fakro są lepsze użytkowo ale różnica U piechotą nie chodzi...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.09.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 mozesz dać zwyklą żółtą np.http://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-zolta-015mm-2x50 lub takahttp://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-eurovent-n-standard-90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.09.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spirea,czy Ty masz strych do mieszkania czy do zbierania roznych skarbow?jak do mieszkania to stosuj taka jak wszędzie, jak do maneli to mogą byc te powyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 żebyśmy się dobrze zrozumieli. Chodzi mi już o strych, który będzie miejscem na kartony. Teraz mamy wszystkie "bebechy" na wierzchu. Po regulacji rekuperacji pójdą jeszcze płaty wełny na rury od wentylacji o ścianki działowe. Możliwe, że w przyszłości dokupimy już zwykłą unimatę i rozłożymy na całości, aby wyrównać poziom wełny z górą jętek. Na części zrobimy też jakieś dechy do przemieszczania się i składowania (dzisiaj chodziłam po jętkach i jakoś czułam się mało bezpiecznie ) . I teraz moje pytanie - czy na tę wełnę od góry coś się kładzie? Salik, ja mam Fakro Thermo U=0,76. Przyznam, że super wygodne. Rodzice i siostra mają jakieś zwykłe i tak wygodnie i bezpiecznie się nie wchodzi. Ile płaciłeś za swoje Roto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.09.2011 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spirea - u nas na górze na jętkach będą zamocowane płyty OSB.Nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek strychu bez podłogi, choćby zrobionej z desek. Roto mnie wyszło ok. 100zł więcej niż Fakro.My je pewnie będziemy używali ze 3-4 razy w roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 28.09.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spirea,jesli nie dajesz teraz welny to i folia jest niepotrzebnadawanie folii aluminiowej na strych jest wg mnie zbędnym wydatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.09.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 mozesz dać zwyklą żółtą np. http://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-zolta-015mm-2x50 lub taka http://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-eurovent-n-standard-90 żółtą się ciężko się klei do siebie Na wełnę od góry chyba nic się nie kładzie, jeśli górą idzie membrana wysokoparoprzepuszczalna? Jeśli natomiast ma być podłoga z płyt osb, należy zachować nad wełną szczelinę wentylacyjną min. 5cm. Gdzieś widziałam przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 no właśnie - czy między wełną a płytami OSB będziesz miał folię czy nie? Co do używania, to zależy co tam będzie. My mamy tam ok. 75m2, na środku można się wyprostować. U nas będzie skład na kartony, ale też na rzeczy mało używane czy może magazyn obrazów, żeby nie zabierać miejsca w pracowni. Najbardziej się cieszę, że te schody wyszły w pralni, a nie w korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wojgoc, ja nie chcę dawać aluminiowej od góry. Tak w ogóle to nic nie planowałam, bo nigdzie nie widziałam, aby ktoś dawał coś od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.09.2011 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Spirea - my będziemy mieli tak jak na skosach, czyli aluminiowa od dołu, potem wełna a potem płyty OSB.Nie wiem jak to wpływa na obrazu, ale mając nieocieplony dach do kalenicy, liczysz się z tym że zimą na tym strychu będą ujemne temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 28.09.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ja w ogóle nie dałam folii aluminiowej pod wełnę na suficie (czyli tak jak u Was u góry), tylko eurovent, linkowany przez Wojgoca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 28.09.2011 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Ja nie bardzo rozumiem czemu dajecie inną folię w stropie niż w dachu.Przecież to taka sama przegroda, między przestrzenią ogrzewaną (poddasze), a nieogrzewaną (stryszek). Edytowane 28 Września 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts