azakrzew 08.03.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Czy ktoś zna jakieś aluminiowe drzwi zewnętrzne (inne niż Hoermann TopPrestigePlus) które można zamontować tak, aby się otwierały na zewnątrz? Witam sąsiada, drzwi alu np z profilem Adeco, zobacz w Tom-Mar w Ożarowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 08.03.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Grafitowe okna to jest to! Super wygląda elewacja z nimi. Ach czemuż moja uparta małżowina postawiła stanowcze veto w tym temacie? Głosuję na grafitowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 08.03.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Grafitowe, zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 09.03.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Małżonka nie będzie żałować, dobry wybór:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 10.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Gratuluje, jeszcze tylko kilkaset decyzji i zamowien i mozna sie wprowadzac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Hehe. Anula, Ty wiesz jak podtrzymać na duchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.03.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Anula dobrze prawi, teraz dopiero się wsiada na budowlany rollercoaster:)To czekamy na prezentację okien na żywo, po montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.03.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) Nie ma sprawy, ale to dopiero za 6 tygodni. Na dniach będziemy też podpisywać umowę z firmą od WM. Za kilka dni powinien się zacząć robić nasz projekt aranżacji wnętrz, więc mam nadzieję że do połowy kwietnia się zrobi Edytowane 10 Marca 2011 przez salik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 11.03.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Hej Salik, przebrnęłam przez Twój dziennik - kopalnia ciekawych informacji Będę zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 17.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 To pocieszające - a propos cen u "tego" wykonawcy:)Ja miałam w projekcie zapotrzebowanie na ciepło, ale wykonawca nawet na to nie spojrzał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.03.2011 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Hej Salik, przebrnęłam przez Twój dziennik - kopalnia ciekawych informacji Będę zaglądać. A witam, witam Czy taka kopalnia informacji, to nie wiem, ale staram się pisać ile się da (ostatnio mniej się da, bo w pracy trzeba na 120%, w domu dzieci, a wieczorem 'obmyślanie' budowy i cała reszta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 17.03.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ja nie mam w projekcie niczego odnośnie zapotrzebowania na ciepło, ale mój projektant to badziewiarz jak się okazało, więc chyba się nie liczy:)A te imitacje drewna myślę, że są warte przemyślenia. Generalne jestem przeciwna imitowaniu materiałów, zwłaszcza naturalnych, zazwyczaj wychodzi to tandetnie i szpetnie, ale te zalinkowane wyglądają na zdjęciach całkiem do rzeczy. A jak to się przedstawia cenowo?I jak z trwałością takiego pokrycia na elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.03.2011 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Cena to ok. 100-160zł za m2, malować trzeba co 2-3 lata (czyli można przyjąć że równie często co impregnacja drewna). Przy okazji - czy mając możliwość upchnięcia wanny w łazience 'przysypialniowej', kosztem bidetu, zdecydowałybyście się?Będzie też druga wanna, w łazience 'ogólnej', ale ta to raczej dla dzieci.Ewentualny brak bidetu możnaby rozwiązać instalując bidetkę (?). Nie mam pomysłu do jakiej firmy uderzyć w sprawie naszego daszku nad wejściem - wydaje mi się że najlepiej chyba do takiej która wykonuje ogrody zimowe (bo potrzebujemy podobną konstrukcję + duże tafle szkła)A może lepiej np. do jakiejś firmy robiącej okna i specjalizującej się ogólnie w szkle?Konstrukcja pod daszek miałaby być drewniana, najchętniej z tego samego gatunku drewna co elewacja drewniana (o ile będzie elewacja drewniana, czyli tatajuba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Pamiętam, że u mnie w projekcie jest to zapotrzebowanie (projekty u kb, a nie zdążyłam sobie skserować), ale chyba jak dodamy ocieplenia i lepsze okna, to i tak się zmieni? mam nadzieję, że obniży, w końcu po to docieplamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 18.03.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Hej! A apropos kolektorów, to mój M tez ostatnio smutkował, że mamy połacie dachu tak jak u Was wchód-zachód więc gdybyśmy byli inaczej ustawili dom na działce (a w sumie było to możliwe) to można było mieć połacie pn-pd, co jest lepsze pod kolektowy. A tak to nie wiadomo jak z nimi będzie. Na razie ich nie planujemy...ale nie wiadomo co przyniesie życie. Zapotrzebowanie cieplne - masz na myśli EP? Ja w moim poprzednim projekcie miałam zapotrzebowanie na poziomie 140 kWh/m2.rok - (oczywiście bez dodatkowych dociepleń, reku itd) teraz nie mam - bo projekt ogólny i jest to jakoś pominięte zdawkowym komentarzem, że zależy od adaptacji, zastosowanych materiałów itd. Policzyłam sobie natomiast w OZC, że będzie na poziomie 74kWh/m2/rok -przy założeniach reku, went.mechanicznej, oknach w ociepleniu, ścianach ocieplonych 20 cm itd. A apropos imitacji drewna na elewację - oglądałeś to na żywo? Na zdjęciach wygląda dość ciekawie, ale zdjęcia się czasami różnią od rzeczywistości. I jak to się będzie starzeć? Cenowo jest dużo korzystniejsze od drewna? Szkoda, że trzeba to też malować...drewno też trzeba - więc tu nie widzę akurat dodatkowych korzyści. A co do wanny to ja akurat osobiście uwielbiam siedzieć w wannie i znacznie bardziej wolałabym wannę niż bidet, ale to chyba kwestia osobistych upodobań i tego z czego się praktycznie korzysta. Mój mąż na przykład z wanny nie korzysta w ogóle...ale z bidetu też by nie korzystał PS. Napiszesz mi proszę coś więcej na temat rurowy vs. glikolowy? My mamy dość wysoki poziom wód gruntowych (choć badań geo nie robiliśmy), czytałam, że glikolowy jest bezpieczniejszy i jakoś tak intuicyjnie chciałabym glikol...zwłaszcza, że dostałam akceptowalną dla nas ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.03.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ellik - o GWC napisałem w Twoich komentarzach Mam pytanie odnośnie OZC - korzystałaś z jakiegoś howto/poradnika? Ja robiłem 3 podejścia i albo mi brakuje cierpliwości albo po prostu się do tego źle zabieram Co do imitacji drewna, to otrzymaliśmy z jednej firmy próbkę i wygląda naprawdę nieźle. W przyszłym tygodniu powinienem dostać adresy już zrealizowanych inwestycji, więc mam nadzieję że zobaczę jak to wygląda po jakimś czasie. Cenowo wychodzi 3-4 razy taniej niż drewno no i nie ma problemu z mostkami termicznymi od konstrukcji (ten tynk się kładzie normalnie na styropian). Właśnie nie wiem co z tą wanną w naszej łazience, bo w sumie jak mieliśmy kiedyś wannę, to z niej mało korzystaliśmy - inna sprawa że ona była mała i zdecydowanie nie 'dla par' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 18.03.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 salik, korzystałam z moich notatek - streszczenia tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC I mam jeszcze pomoc do OZC w pdfie. (jak chcesz to mogę Ci wysłać na maila). W OZC masz też już gotowe przykłady, które sobie można pooglądać. Dla mnie fajna zabawka, choć strasznie czasochlonna, ale też nie jestem w 100% przekonana czy wszystko dobrze robię. Wyszło mi w każdym razie mniej więcej to czego oczekiwałam, więc jestem zadowolona. Najlepiej by chyba było gdybyś mógł obejrzeć sobie realizacje (teraz o drewnie) Nie ma to jak zobaczyć na żywca. A cena i właściwości kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.03.2011 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dzięki serdeczne za link! Nie wiem jak ja szukałem że na forum że nie wpadłem na ten wątek A mogłabyś np. podesłać swój plik z OZC? Bo te przykłady które są w obecnej wersji są takie sobie i robię sporo rzeczy na czuja. Mam nadzieję że uda nam się zobaczyć i drewno i tą imitację drewna na żywo - zastanawiam się teraz tylko nad montażem okien w warstwie ocieplenia (czy jednak nie wziąć) i czy wtedy obrobienie okien elewacją drewnianą, nie spowoduje powstania gigantycznego mostka termicznego, zupełnie niweczącego montaż w warstwie ocieplenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 18.03.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ja z głosem w sprawie wanny.Jestem zdecydowanie za wanną kosztem bidetu. Tylko, że ja jestem kąpielowym maniakiem i uwielbiam relaksik w wannie.Taką decyzję najlepiej podjąć po przeanalizowaniu Waszych indywidualnych upodobań kąpielowych. Mój mąż np. wanny uważa generalnie za sprzęty mocno zbędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 19.03.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 salik, policzyłam 2 wersje montażu okien - w ociepleniu i na taśmę (dla mojego domu co prawda i powiem Ci, że ja też się zastanawiam co zrobić. Wyszło mi, że dodatkowe koszty związane z montażem w ociepleniu zwracają się po 2,5 roku a zapotrzebowanie na energię spada i są oszczędności. Tylko, że my zastanawiamy się nad roletami zew. (integro) a wtedy montaż w ociepleniu odpada. myszonik, mój mąż też tak uważa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts