Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja styropianu elewacyjnego nie kupowałam w renowie, tylko na domenergooszczedny.eu (wystawiają się na allegro, kupowałam przez maila).

Z wełną pasowało mi wziąć pół palety, w henko musiałabym całą.

No i jeszcze truizm - ale czasem opłaca się przepłacić stówę, żeby np. - jak dziś - mieć dostawę w ciągu pół godziny od telefonu. Byłam na budowie 50 minut po telefonicznym złożeniu zamówienia, śladu już nie było po kierowcy (a musi jechać długi kawałek tą samą drogą, co ja, i go nie mijałam). A w sumie przywieźli takie rzeczy, które byłabym w stanie wziąć do samochodu, tylko wiadomo - pojechać, odstać swoje, skompletować zamówienie, rewolucja w bagażniku itd. Za transport nie zapłaciłam.

Wojgoc, z wykonawcami jest zawsze taki problem, że uważają swoją robotę za zrobioną prawidłowo, bo "zawsze tak robią i jest ok", "nie było reklamacji", "robimy zgodnie ze sztuką". Dopóki nie wiem, ze coś jest nie tak, nie ma powodu im nie wierzyć. Rom-kon napisał mi np., że wkręty daje się co 15 cm (wychodzi mniej więcej 8 szt. na płytę). Zaczęłam szukać - w muratorze napisali, że co 15. Flash odesłał mnie z kolei do strony producenta. Knauf podaje, ze 17 cm, co daje 7 wkrętów. U mnie jest najczęściej 6 szt. Panowie twierdzą, że jest ok i nie będzie żadnych problemów. Flash napisał mi z kolei "poczynajac od wypchniecia fwk przez magiczne konstrukcje sufitow i skosow po plytowania prace wykonano nie tyle w pospiechu co w nieznajomosci tematu". I zgłupiałam. Po fotkach innych nie jestem w stanie wyłapać co jest nie tak. Pomyślałam, że dam im te uwagi i niech mi napiszą oświadczenie, że prace zostały wykonane zgodnie z wymaganiami producentów i sztuką budowlaną czy coś w tym rodzaju.

ja swoim murarzom też kupowałam pączki, jak czekaliśmy raz na jakąś dostawę :) a na zalanie stropu postawiłam piwo (na wynos!) - obiecałam wcześniej, że tak uczcimy kredyt (bo panowie bardzo wyrozumiale podchodzili do naszych zakłóceń w płynności finansowej, inna rzecz, że chyba niezbyt dla nich uciążliwych, ale jednak ;)).

Ale ja styropianu elewacyjnego nie kupowałam w renowie, tylko na domenergooszczedny.eu (wystawiają się na allegro, kupowałam przez maila).

Z wełną pasowało mi wziąć pół palety, w henko musiałabym całą.

No i jeszcze truizm - ale czasem opłaca się przepłacić stówę, żeby np. - jak dziś - mieć dostawę w ciągu pół godziny od telefonu. Byłam na budowie 50 minut po telefonicznym złożeniu zamówienia, śladu już nie było po kierowcy (a musi jechać długi kawałek tą samą drogą, co ja, i go nie mijałam). A w sumie przywieźli takie rzeczy, które byłabym w stanie wziąć do samochodu, tylko wiadomo - pojechać, odstać swoje, skompletować zamówienie, rewolucja w bagażniku itd. Za transport nie zapłaciłam.

No ale z tego, co pamiętam jesteś specjalistką od logistyki :)

no i ja tak mam z p. Tomkiem - jak było trzeba coś załatwić migiem, to załatwiał i też uważam, że opłacało mi się dopłacić (jeden raz, bo normalnie jestem obsługiwana jak królowa angielska ;))

Spirea, a masz zabudowę z pojedynczej czy podwójnej płyty k-g? Bo jeśli z podwójnej, to summa summarum ilość wkrętów się zgadza, idą na przekładkę.

Tatarak, normalnie żałuję, że nie mam bliżej do p. Tomka. I jeszcze mam poczucie, że p. Jarząbek w WKT na Opolskiej jest równie fajny.

Spirea - fakt ;) I lubię to, co robię. U mnie nigdy nie było przestoju, bo nie ma z czego robić. Ale i tak wolę zakupy niż logistykę, na dłuższą metę tempo jest wyczerpujące.

Jak macie podpięty okap u siebie?

My będziemy wpinali do dachówki wentylacyjnej (takiej samej jak odpowietrzenie kanalizacji).

Dzisiaj pojawiła się sugestia żeby podpiąć to giętką rurą spiro od poziomu sufitu nad poddaszem do kołnierza dachówki wentylacyjnej.

Pamiętam że kiedyś czytaliśmy że taki komin od okapu powinien być wymurowany tak aby skropliny miał się gdzie zbierać i wsiąkać w ścianki kanału.

Jeśli da się tam rurę spiro, to wszystko będzie spływało na dół (chyba że na dole zrobić jakiś syfon).

Poradzicie?

Salik, moja ekipa od wentylacji powiedziała, że przy WM to w zasadzie tylko pochłaniacz z filtrem węglowym, a nie okap. Dlatego ja w ogóle nie mam komina do okapu. Mamy przygotowany tylko kabel, żeby było go gdzieś podłączyć. Samych pochłaniaczy z kolei już raczej nie ma, a jedynie okapy z możliwością przełączenia na tryb pochłaniacza. Pracują w tzw. trybie zamkniętym. Tu jest taka definicja

Okap w trybie pochłaniacza przefiltrowuje powietrze w tzw. obiegu zamkniętym, czyli bez odprowadzenia powietrza z okapu do przewodu wentylacyjnego.

Jest to możliwe dzięki dodatkowym filtrom z aktywnym węglem. Węgiel oczyszcza powietrze z nieprzyjemnych zapachów, zostawiając w kuchni świeżość. Należy pamiętać o systematycznej wymianie filtrów na nowe (standardowo co 3/4 miesiące w zależności jak często jest eksploatowany okap), gdyż aktywny węgiel zużywa się a wówczas nie będzie mowy o pochłanianiu zapachów.

Spirea - my na czas uruchamiania okapu zamierzamy otwierać okno, aby wyrównać niedobór powietrza.

Kilka osób mówiło że jest to dozwolone w instalacji WM.

Teraz mamy inny problem, bo przy okazji zabudowy okazało się że jednak nie przemyśleliśmy do końca zamocowania kanałów WM na parterze i chcąc mieć zabudowę sufitową na jednym poziomie, musielibyśmy obniżyć sufit o... 30cm :(

Czekamy na ekipę od WM żeby podjechała i przełożyła trochę kanały, wstawiając kolanka tu i ówdzie oraz podwieszając wyżej rury.

W jakim sensie dublować?

Wolałbym żeby WM mi nie usuwała z kuchni tłuszczu i innych produktów ubocznych gotowania/grzania/smażenia...

BTW - jak masz u siebie zrobione rewizje do kanałów reku? Bo mi wykonawca powiedział że rewizje najprościej wykonać w momencie wykonywania pierwszego czyszczenia...

Ech, ten tydzień mnie wykończył.

Nie mam na nic siły, nie chce mi się nawet zerkać na FM, położyłbym się najchętniej spać i pospał do poniedziałku rana.

Edytowane przez salik

Salik, do usuwania tłuszczu jest właśnie pochłaniacz z filtrem węglowym. Napisałam za skrówo, bo urządzenie musimy kupić takie samo, tylko, że ja będę używać tylko tryb pochłaniacza (chyba, że znajdę sam pochłaniacz). Jednak w Twoim przypadku chcesz robić całą instalację - rury + komin, aby uzyskać efekt, który ma Ci dać wentylacja.

Rewizje mam wykonane od razu. A regulacja będzie wykonana przy montażu rekuperatora. Na górze nie ma u mnie problemów, bo dostęp do nich będzie ze strychu. Natomiast na dole wszystkie rewizje będą zabudowane. Twierdzą, że po regulacji nie ma potrzeby, aby mieć do nich dostęp.

Też pospałabym, ale jutro pobudka o 8 i jazda sprzątać na budowę. Poza wstaniem rano nie ma problemu, bo cieszę się, że w końcu ogarniemy trochę dookoła.