Madeleine 30.09.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Jak macie podpięty okap u siebie? My będziemy wpinali do dachówki wentylacyjnej (takiej samej jak odpowietrzenie kanalizacji). Dzisiaj pojawiła się sugestia żeby podpiąć to giętką rurą spiro od poziomu sufitu nad poddaszem do kołnierza dachówki wentylacyjnej.Ja mam właśnie tak. I u góry zapadka, żeby przewód otwierał się wyłącznie wtedy, kiedy włącza się okap. I do tego czujnik ciśnienia/ podciśnienia, sprzężony z całą instalacją, który wykryje działający okap i uzupełni powietrze w domu. Spirea, ja niestety mam poczucie, że nasza wspólna ekipa od rekuperacji jest jak na razie najsłabszą ze wszystkich, które przewinęły się przez dom. Tak więc mocno patrz im na ręce w czasie montażu urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 30.09.2011 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Madeleine - znaczy masz jakąś giętką rurę spiro po drodze od okapu do dachu? I w którym miejscu (a także jak zrealizowaną) masz tę zapadkę? Mogłabyś strzelić jakieś zdjęcie poglądowe? Bardzo by się przydało Co do czujnika sprzężonego z WM - rozumiem że w kuchni masz nie tylko wyciąg, ale i nawiew? Czy działa to tak że czujnik włącza wyższy bieg w reku i kuchnia po prostu ciągnie więcej powietrza z innych pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.09.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Tak, giętką rurę fi 125 (z castoramy ). I do tego zapadka, z tejże castoramy, zamontowana przy dachówce. Zdjęcia nie zrobiłam, teraz mam położoną wełnę Poproszę może męża, żeby wszedł na strych, ale to po weekendzie, by wyjeżdżamy. Ja mam kuchnię otwartą na salon. W kuchni jest wyciąg, nawiew jest w salonie. Ale wg instrukcji rekuperatora centrala automatycznie wykryje podciśnienie i wyrówna je. My dodatkowo mamy wyprowadzoną skrętkę pod czujnik, jakby się okazało, że trzeba ją wspomóc automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.09.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Spirea, ja niestety mam poczucie, że nasza wspólna ekipa od rekuperacji jest jak na razie najsłabszą ze wszystkich, które przewinęły się przez dom. Tak więc mocno patrz im na ręce w czasie montażu urządzeń. Madeleine, u mnie na razie rury tylko. Wygląda wszystko ok. A co u Ciebie wyszło i na jakim etapie? Kto u Ciebie robił (bo mają kilka ekip podobno). Na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.10.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Zacznijmy od tego, że nie podobało im się miejsce do odprowadzenia skroplin. Wskazali inne, wezwałam hydraulika, zrobił zgodnie z ich wymaganiami. I teraz niespodzianka, to im się nie podoba, bo coś tam. Rura do przesunięcia o 1,5m i przesunięcia na drugą ścianę. No i zatynkowania. W kotłowni mam setki kabli na ścianach. Jak ryć w nich, żeby ich nie uszkodzić? I dlaczego ja mam za to płacić??Zostawili wyprowadzenie do reku wężem i stwierdzili, że to nie ich problem.W czasie prac w kotłowni nie zasłonili mi pozostałym urządzeń. Więc wszystko w pyle budowlanym.Postawili rekuperator na obszarpanej płycie osb, brzegi poszarpane, z brzegu wygryziona dziura. Po dwóch dniach stania rekuperatora na niej już się ugięła. Zrobiłam awanturę, kazałam wymienić, wielki foch. I jeszcze nie posprzątali za sobą, za każdym razem zostawili bałagan. Z jednym są szybcy, mianowicie z wystawianiem faktur. I terminem płatności 0-1 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 O, widzę, że wszyscy mamy już swoje radomskie parapety. Miałam pytać czy dostaliście rabat? Bo ja w tym akurat przypadku zupełnie zapomniałam o niego zapytać, a i tak dostałam. Końcówki miały kosztować 10pln za parę, dostałam gratis Właśnie. Do mnie pan dzwonił i upewniał się jak mają blachę wykańczać, pod końcówki czy zaginać. Wybrałam końcówki, bo podobno tynk nie pęka. Will see... A kolory końcówek są dobierane pod konkretny kolor parapetu Ciekawe czy sheenaz tak samo jak mnie zaskoczył fakt, że tych parapetów tak mało w stosunku do zamawianej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Powiedzieli że jak się mąż (czyli ja) uprze to ma przyjechać z parapetami i oni obetną końcówki No i właśnie powiedzieli że na końcówki w kolorze trzebaby czekać zdecydowanie dłużej niż 4 dni. A w ogóle, to bardzo Ci dziękuję za namiary na firmę, która nam uratowała (elewacyjne) życie Parapetów faktycznie niewiele... kurcze - PKS-em albo pociągiem by się to dało bez problemu przewieźć. Czy dostaliśmy rabat - nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Była podana cena i jakoś specjalnie nie targowaliśmy (bo jak dla mnie cena była śmiesznie niska jak za aluminiowe parapety w kolorze). U nas w sumie było niecałe 15mb szerokości 16cm i wyszło za to trochę ponad 400zł. W innych firmach nam podawano ceny rzędu 70-80zł/mb w tym konkretnym kolorze no i czas oczekiwania 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.10.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ja mam właśnie tak. I u góry zapadka, żeby przewód otwierał się wyłącznie wtedy, kiedy włącza się okap. I do tego czujnik ciśnienia/ podciśnienia, sprzężony z całą instalacją, który wykryje działający okap i uzupełni powietrze w domu. Spirea, ja niestety mam poczucie, że nasza wspólna ekipa od rekuperacji jest jak na razie najsłabszą ze wszystkich, które przewinęły się przez dom. Tak więc mocno patrz im na ręce w czasie montażu urządzeń. a Wam nie robiła tak polecana firma Skaven? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Salik, te podziękowania to się w zasadzie Lidszu należą. Byłam już jedną nogą w samochodzie kiedy zapytałam skąd ma parapety. To było przeznaczenie U mnie wyszło niewiele drożej, bo parapety 28cm szerokie i metrów bieżących 17 ( w tym ta obróbka) a pan przy mnie po podsumowaniu jeszcze rabat 20% liczył i jak mu wyszło 8 zl ponad równą sumę (po rabacie) to jeszcze odjął Komedia co? Wydaje mi się,*że to był dobry interes. Nawet jeśli się*okaże, że trzeba będzie to 10 latach wymienić (ale lepiej nie, bo w sumie niby dlaczego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 a gdzie te parapety zamawiacie? kolo Radomia to juz wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 alik,a jaka grubośc welny jest widoczna na zdjeciach?zmienila sie kolorystyka folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Wojgoc - zaraz Ci podeślę namiary na priva. Ale uprzedzam że firma generalnie nie wysyła, bo ze względu na długość parapetów i delikatność, przesyłka kosztuje jakieś chore pieniądze. Na zdjęciu jest zarówno 18-ka, jak i 15-ka. Teraz jest tak że rolka (folia) jest taka sama, a zmienia się ilość m2 w rolce. Poznać można tylko po naklejce producenta na rolce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 tak bylo zawsze, tylko teraz zielony kolor dorzucili - pewnie bardziej ekologiczni się robią a ten Knauf expert to na elewacje...? dla mnie temat nieznany bo ja mam scianę 3W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Knauf na elewację - 0.031, grubość 20cm.W poniedziałek przyjedzie kolejna część i potem jeszcze jakieś niedobitki (w sumie wyszło tego 155 paczek...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 O, a gdzie parapety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 a czemu zdecydowaliście się na parapety aluminiowe a nie np. kamienne z granitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.10.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 a czemu zdecydowaliście się na parapety aluminiowe a nie np. kamienne z granitu? bleeee, u mnie bleee, a do antracytowych okien i nowoczesnego domu salika - masssakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 01.10.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Parapetów nie ma, bo jakoś nie miałem siły ich rozpakowywać dzisiaj Może jutro otworzę opakowanie z jakimś mniejszym i cyknę zdjęcie przy oknach. wojgoc - u nas kamienne parapety do bryły domu typu stodoła i antracytowych okien byłyby jakąś porażką. Właściwie od początku wchodziły w grę tylko aluminiowe/stalowe w kolorze okien lub dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 salik, w jakim kolorze zamówiłeś parapety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.10.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 jednoczesnie pisalismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts