Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

Monsanbia, da się bez tub, ale u nas wysoko stoi woda i było ryzyko, że z czasem woda wyprze taras, wypłucze żwir itd.

Dlatego u nas to wygląda tak:

Murarze, wykopali dziury o wymiarach ok 30x80cm, w rozstawie co 100cm w osi słupka, włożyli pręty stalowe fi 10 po 3 sztuki pionowo na całą głebokość dziury (i wysokośc tuby), wlali beton B25 na równo z ziemią, pozniej ustawili na tym pociate na 40cm kawałki kartonowe tuby o srednic 26cm (dostepne w kazdym składzie i markecie budowlanym w roznych dlugosciach i grubosciach

http://www.bricoman.pl/pl/product/42/tuba-kartonowa-szalunkowa-026x25-m

Następnego dnia tuby zalali betonem.

Te kartonowe tuby w każdej chwili mozna odciąc przy ziemi i zdjąć i wtedy zostanie ładny betonowy szalunek.

My tuby zrobilismy do poziomu podłoga na parterze - 15cm. Na tych 15cm ma się zmieścic uchwyt do legarów (takie U), legary, i jakies 2cm deski tarasowej ryflowanej.

Deska będzie ułożona ze spadkiem od okien na zewnątrz tarasu, wiec legary muszą być mocowane z różnicą wysokości, czyli najlepiej, zeby wylewając już słupki te przy oknach miały najwyższy poziom (ale jesli nie bedą miały to różnicę wysokosci się robi stopniując grubość legarów).

Drewno pewnie takie jak u Rasi, na razie nieistotne. Wymyslenie konstrukcji tarasu mnie wystarczajaco stresu i czasu kosztowało, że zabrakło już na deski :)

Generalnei trzymać sie tego, żeby nie przekraczać metra w rozstawie słupków, bo powyzej metra mocno ogranicza sie wybór drewna na taras i trzeba dawac wtedy bardzo grube - czyli idziemy w koszty.

Barbara, barierki terasowe bedą kwadratowe o boku 4cm., 4 sztuki

taras-zalewanie.jpg

taras-tuby.jpg

barierki.jpg

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam problem wizualny z łazienką dzieci.

Planujemy oprócz prysznica wtrynić tam wannę. A że miejsca jest niedużo 150cm, to bieżemy asymetryczną.

Obok będzie prysznic oddzialony od wanny ścianką k-g.

Prysznic będzie miał brodzik.

I teraz pytanie jak ustawić i obudować wannę. Na wannie bedzie mozaika szklana.

Ma być praktyczni i estetycznie.

Opcja 1 - zostawiamy kształ wanny taki jaki jest, obudowany mozaiką. Ale wtedy ścianka między prysznicem a wanną wystaje i tworzy sie tam taki dziwny kąt. Pytanie tylko, czy na co dzień rzuca się to w oczy.

Opcja 2 - wanne stawiamy odwrotnie - czyli długość ścianki rozdzielającej dopasowujemy do długości boku wanny.

Z tymże ściankę musimy wydłużyć o 5cm, bo bok wanny ma 95cm, a nie ma takich brodzików spośród tych wśród których wynieram (musi być 90cm albo 100cm długi). do tego muszę wtedy przenieść baterię wannową w inne miejsce (w tej chwili jest naścienna ok. 30cm od ścianki rodzielającej). Bo w tej wersji woda się bedzie lała na siedzisko, a nie prosto do wanny.

Opcja 3 - ustawić wanne tak jak w opcji pierwszej, ale obudować ją prawie na równo ze scianką rozdzielającą. Czyli znika tamten kąt między ścianką a wanną. Nie mam za to pojęcia jak estetycznie będzie wyglądał taki obudowany róg.

Pomożecie?

A w ogóle to najlepszą opcją byłaby wanna ustawiona tak jak asymatryczne czyli po skosie, ale zamknięta w prostokątnej obudowie, czyli np. taka 150x90cm, ale takich to ja nie znalazłam :(

lazienka-duza-wersja1.jpg

lazienka-duza-wersja2.jpg

lazienka-duza-wersja-3.jpg

Edytowane przez sheenaz

Głosuję za wariantem trzecim. Taka półeczka, która wtedy powstanie przy wannie, jest bardzo przydatna, a już w łazience dziecięcej! można sobie ustawić statki do zatapiania, milion kolorowych gąbek i w ogól :)

Te dziwne kąty w wersji 1 i 2 wzbudzają we mnie niepokój.

ewentualnie może odwrócic wanne jak w wersji 2, ale obudować "na prostokąt"? nie wiem, czy tam się cm zgodzą.

A wanny nie można postawić wzdłuż pod oknem?

Jeśli nie, to opcja zabudowania całości.

U moich rodzicó jest taki kąt między narożną wanną a prysznicem i jest strasznie niepraktyczny. Ciężko się*tam dostać z odkurzaczem/mopem/ścierką.

Nie polecam

Dzieki dziewczyny!

No właśnie obawiałam się tego siedliska kurzu najbardziej.

Spirea o rogi raczej nie zahaczam, ale za to regularnie sie potykam na prostej drodze w płaskich butach :)

Tatarak, pomysł z rogiem na zabawki fajny, chociaż u nas w tym celu dobrze sprawdza się wielka siatka na przyssawkach rozwieszona w łazience.

Ale właśnie sobie uświadomiłam, że nie wiem gdzie kosmetyki dzieci postawią, hmm, może własnie tu.

Monsanbia, wanna wzdłuż okna odpada, bo pod oknem jest grzejnik, poza tym wtedy musiałabybyć narożna, a połączyć taką z prysznicem jakoś sensownie byloby trudno.

Edytowane przez sheenaz

od strony ściany - na ścianie można zamontować jakiś drążek, żeby można się przytrzymać.

poza tym dzieci w sumie migiem rosną...

Tak ale wanna ma swoją wysokość , a na dodatek jeszcze trzeba się rozkraczyć porządnie żeby tam wejść przy zabudowie od frontu.Jak się ją zabuduje od frontu to dalej do otworu wannowego.Zawsze lepiej jak półka na ewentualne zabawki jest od ściany. Tak ma moja ciotka i przeklina. Ja w obecnym domu nie dość że mam wannę trochę niżej to jeszcze obudowa jest od razu na rancie wanny i jest wygodnie wchodzić i wychodzić