Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy dom - komentarze

Recommended Posts

Ponoć przepisy mówią, że barierki muszą być na wysokość 110cm, a ja bym chciała max 100cm.

z tego co się orientuję tycza się budynków użyteczności publicznej i budownictwa wielorodzinnego

Jaki prześwit między barierkami jest dopuszczalny i bezpieczny? Czy 240mm to ok. czy za dużo?

bezpieczny to 150-200mm

Jestem przekonana tylko do tego, że to mają być poprzeczne barierki o profilu kwadratowym, ale czy zrobić je z profilu 40mm czy 30mm.

I dać 4 czy 5 takich belek.

postawiłbym na 5 belek z profilu 40mm

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spirea, dzięki asymetrycznej wannie zyskujemy jakieś 10cm długosci i kilka na szerokości.

Wszystkie prostokątne, ktore oglądam są jakieś takie waskie i krótkie, albo źle patrzę.

Mam jeszcze miesiąc na wybranie wanny, więc rozjerze się. Ale jesli macie jakieś ciekawe o dł 150cm i szerokosci min 80cm to proszę wklejać.

Kaldewai ma taką, ktora bym w ciemno brala, ale nie za 6tys..

Prysznic jeden wymiar ma 75cm, drugi wymiar może być 80-120cm, w zależności od tego ile krótszy bok wanny będzie miał.

Co do barierek to idę czytać.

A co do daszku to minęło parę godzin a ja wciaz nie wiem, ech.

Jak ja nie lubię decyzji, ktore na już musze podejmować.

Edytowane przez sheenaz

Co do barierek to mój wykonawca- mój dobry znajomy też mi mówił że 5 by lepiej wyglądało ,bo chciałam 4.I teraz już sama nie wiem.Sheenaz weź pręty i idź na budowę poprzymierzaj- zrób jakąś atrapę i zobaczcie z Salikiem jak wyglada i czy o to wam chodzi

Wanna wygląda ok, ale jak masz miesiąc to można rzeczywiście coś jeszcze poszukać.Zakładam że patrzyłaś koło,sanplast ravak , riho.

Edytowane przez Barbara74

Barbara, na wanny patrzyłam. Przymierzyłam od wiosny pewnie ze 30. I nie znalazłam idealnej :)

Ale poczekam jeszcze chwilę a później pewnie kupię tę na którą najkrócej sie będzie czekać.

Co do barierek, to mój wykonawca tez mówi, żeby brać 5, choć mi wizualnei bardziej 4 leżą.

A bierzesz 40mm czy 30mm?

Co do barierek, to mój wykonawca tez mówi, żeby brać 5, choć mi wizualnei bardziej 4 leżą.

A bierzesz 40mm czy 30mm?

o tym wogóle nie myślałam, wolałabym aby mi ktoś dał gotowe rozwiązanie, dlatego ucieszyłam się , że się tym zajmujesz.Ale spróbuje zadzwonić i zapytać się wykonawcy co sugeruje.Ja potrzebuję do okna na 190 szer. więc nie wiem czy przypadkiem nie grubsze

Shennaz zobacz tutaj, na asymetrycznych jest wanna 150x100, mogłabyś prysznic zrobić na 100 cm od wanny

http://www.vany-polysan.cz/images/produkty/vany/naos/pudorys_150p.jpghttp://www.vany-polysan.cz/pl/excentricke-vany.php

Edytowane przez Barbara74

W kwestii daszku to mi obie opcje się podobają.

A jeśli chodzi o wannę to koniecznie musisz stawiać tę ściankę pomiędzy? Mogłabyś wziąć dłuższą wannę. Przy tej długości to będzie sporo.

Ja tak (bez ścianki) postawiłam wannę przy kabinie. Do tego będę stawiać szklaną ściankę na krawędzi. Jutro przychodzi szklarz to wszystko omówię.

Może też przyjdzie majster od balustrad to obejrzę jak to będzie wyglądało na żywo, bo też się zastanawiam czy 4 czy 5:cool:

A wannę, zawsze możesz odsunąć trochę od ściany na całej długości i baterię postawić za wanną - miałabyś wtedy i półkę na szampony i głębszy prysznic:)

Balbina, widziałam u Ciebie na zdjęciach wannę i prysznic bez ścianki i to ładnie wygląda, i racja, że funkcjonalnie.

Poddałam pomysł projektantce i sie sprzeciwia.

Upiera sie przy ściance.

Kurde i już sama nie wiem.

Czy ktoś z Was ma albo użytkował kabinę prysznicową o szerokosci 70cm i dlugosci np. 90cm, czy to jest wygodne?

Balbina, widziałam u Ciebie na zdjęciach wannę i prysznic bez ścianki i to ładnie wygląda, i racja, że funkcjonalnie.

Poddałam pomysł projektantce i sie sprzeciwia.

Upiera sie przy ściance.

Kurde i już sama nie wiem.

Czy ktoś z Was ma albo użytkował kabinę prysznicową o szerokosci 70cm i dlugosci np. 90cm, czy to jest wygodne?

Mi się wydaje za wąska. Miałam zaplanowaną 80 i powiększyliśmy na 100, jak mąż tam stanął fizycznie

Dzięki za miłe słowa o parapetach.

Armata na szczęście jest od strony wschodniej i normalnie nie powinna być tak widoczna (patrząc z boku nie jest podobno tak źle).

No ale kurde nie tak to miało wyglądać :(

Do tego Panowie nie zabezpieczyli w żaden sposób góry komina (okazało się że producent nie pomalował Rotowenta na wskazany kolor), więc czeka nas kilka dni podstawiania wiadra na dole i tymczasowa niemożność zrobienia zabudowy KG w salonie.