Tatarak 07.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Salik - jak macie rozwiązaną kwestię wentylacji połaci dachu przy braku okapu? pan z hurtowni mi dziś tłumaczył, że powietrze "normalnie" wpada przez pas okapowy (to ma chyba jakiś związek z podbitką), a wylatuje pod gąsiorami. i że może powinny być jakieś dodatkowe dachówki wentylacyjne, jeśli nie ma podbitki/okapu. any ideas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.10.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tatarak - dzisiaj u mnie pojawiła się ta sama dyskusja, bo okazało się że nie bardzo się da zrobić szparę w styropianie, który wchodzi pod obróbkę podrynnową.Były różne sugestie - na razie stanęło na tym że dach się miał wentylować przez szpary w ścianie szczytowej, ale... tam musi iść styropian maksymalnie do góry bo inaczej będą zwyczajnie widoczne szpary w izolacji na krawędziach.Dzisiaj będą czytał na ten temat, bo może się okazać że faktycznie trzeba zamontować dachówki wentylacyjne (ale nie typu odpowietrzenia do kanalizacji, tylko te takie kratki wentylacyjne w dachówkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.10.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 no to super... facet mnie ucieszył, że wtedy te wentylacyjne trzeba dawać w każdym pasie miedzy krokwiami. a kosztują coś ok. 30 zł za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 07.10.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tatarak - ale są 2 kwestie.Jedna to wentylacja połaci dachowej, a druga to wentylacja wełny (u nas między deskowaniem a wełną).Wentylacja połaci dachowej, to nie problem bo to się robi nawet dla dachu bezokapowego (wentylacja przy okapie i pod kalenicą).U nas problem to wentylacja wełny i przestrzeni pod deskowaniem.Niestety tutaj dachówki wentylacyjne nie pomogą, bo one wentylują przestrzeń nad deskowaniem, a nie pod.Muszę do tego przysiąść i pomyśleć jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.10.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 acha, też już na to wpadłam; rozwiązaniem mojego problemu jest grzebień z kratką wentylacyjna, który umieszcza się pod ostatnim (najniższym) rzędem dachówek. ale jak zaczniesz wentylować przestrzeń między deskowaniem a wełną, to nie będziesz z niej "wywiewał" ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.10.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Tatarak, co do deski napisałam Ci w moich komentarzach. Jak dam radę, to zbiorę się i napiszę, to co pamiętam z moich poszukiwań. Poszukam też rysunków detalu dachu bezokapowego. Skany będę jednak mogła wrzucić dopiero w poniedziałek.Co do dachówek wentylacyjnych, to ich zastosowanie zalezy też od długość połaci. U mnie podobno nie trzeba było ich dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 09.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Ja głosuję za 1 lub 4:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 09.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 A ja głosuję za 1. Myślę dokładnie o takim kolorze elewacji u siebie jak Wasz kolor styropianu . Biały też wygląda pięknie (w sobotę byłam oglądać nowy dom, świeża elewacja bielusieńka), ale trochę słońca i oczy bolą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.10.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 5. ciemnoszary w ponury dzień będzie wyglądał bardzo smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 09.10.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Mnie podoba się 4 i 5, ale chyba jednak zostałabym przy tym białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 09.10.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Łatwiej powiedzieć która nie, a mianowicie 3.Ja bym chyba białą wybrała czyli to chyba 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 09.10.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Dzięki! Dalej nic nie wiem Ale to nie szkodzi, gdy będę musiała podjąc decyzję to ja podejmę Za 2 dni A dalej barierki na tapecie. Powinnam dizisaj podjac ostateczna decyzję czy bierzemy 4 czy 5. Przekrój pewny 3x3cm. Obniżyłam wysokośc na 90cm. one nie mają służyć do wychylania sie, w założeniu. A jak będize, kto wie. Ostatecznie wyglada to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.10.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ja podobnie jak Rasia - 1 i 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.10.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Oddaje głos na 4 Salik czy nie jest wskazane aby elewacje gdzie bedzie polozone drewno ocieplać wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 10.10.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 heja ja jestem za 1. lub 5.ze wskazaniem na 5 jednak, bo mimo wszystko zdaje mi się, że w pochmurne dni będzie depresyjnie w graficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 10.10.2011 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 kakusek - w większości pod drewno się daje faktycznie wełnę, ale u nas nie będzie drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 10.10.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja zdecydowanie jestem za 4:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.10.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Tatarak, co do deski napisałam Ci w moich komentarzach. Jak dam radę, to zbiorę się i napiszę, to co pamiętam z moich poszukiwań. Poszukam też rysunków detalu dachu bezokapowego. Skany będę jednak mogła wrzucić dopiero w poniedziałek. Co do dachówek wentylacyjnych, to ich zastosowanie zalezy też od długość połaci. U mnie podobno nie trzeba było ich dawać. dziękuję już mamy wszystko ustalone z p. Marcinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 I ja też głosuję na 4! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.10.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 4 poprzeczki zdecydowanie lepiej wyglądają i już wiem że tak dam.Jeżeli daje się 5 to z uwagi na nisko zamocowaną dolną, ale mnie to jest nie potrzebne , nie mam raczkujących dzieci.Jeśli chodzi o profil to mój wykonawca proponuje 4x3 ( 4 cm widoczne od frontu) Sheenaz zrób zdjęcia montażu bo ciekawa jestem jak je zamontujecie Dzięki! Dalej nic nie wiem Ale to nie szkodzi, gdy będę musiała podjąc decyzję to ja podejmę Za 2 dni A dalej barierki na tapecie. Powinnam dizisaj podjac ostateczna decyzję czy bierzemy 4 czy 5. Przekrój pewny 3x3cm. Obniżyłam wysokośc na 90cm. one nie mają służyć do wychylania sie, w założeniu. A jak będize, kto wie. Ostatecznie wyglada to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts