Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Truskawkowy Dom na skraju puszczy

Recommended Posts

Wczoraj się sporo działo na budowie.

Była ekipa murarzy, był kierbud itd.

Co do murarzy było ostro (zarówno rano, jak i popołudniu padały ostre słowa) - szef ekipy próbował nam wmówić że brak podwójnej belki stropowej to wina konstruktora i on nas powinien skasować za tę ścianę.

Próbował też wmówić nam że rzekomo nie zapłaciliśmy za jakieś łatwy w składzie drewna - pół roku po tym jak skończyliśmy robić dach!

Ostatecznie zrobili co mieli zrobić, czyli:

- wymurowanie ściany działowej z Ytonga Interio na poddaszu

- podmurowanie murłaty (ostatecznie murłata została podmurowana cieplejszym Ytongiem, a nie zimniejszą Silką E12)

- przesunięcie otworów drzwiowych w łazience na dole, w garderobie na górze i łazience rodziców

- obcięcie i zabezpieczenie wszystkich gwoździ pozostałych po szalunkach (wewnątrz, jak i na zewnątrz)

Przy okazji przesuwania otworu drzwiowego w garderobie, okazało się że Panowie spieprzyli nadproże pół roku temu.

3 rzędy pustaków Silki trzymały się właściwie tylko na dwóch prętach fi12, minimalnie zakotwionych w ścianę.

Szybki telefon do kierbuda potwierdził że mają to rozebrać i poprawić pustaki żeby wchodziły w prostopadłą ścianę 'na zakładkę' (wcześniej po prostu opierały się na tych 2 prętach).

W trakcie prac okazało się że ostatnio Panowie cieśle dali ciała i zamocowali nam jedną z jętek w miejscu wyjścia pustaka wentylacyjnego od okapu.

Przeszkadzał im częściowo wymurowany kanał wentylacyjny, więc go rozebrali i puścili tamtędy jętkę.

Brak słów :(

Później wrzucę zdjęcia różnych rzeczy, także zaległe ostatki z zakresu WM.

Dzisiaj popołudniu przyjeżdża elektryk nanieść instalacje na budynek i od jutra ma się zabrać za pracę :)

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elektryk na budowie i zaczynają się dylematy.

Mamy dość długi przedpokój/korytarz/hol na parterze - 6m dlugi, 1.4m szeroki i nie wiem jaki układ lamp dać- lampy będą takie - Massive Nero

pojedyncza

http://p.mdcd.net/product_images/full/95f086e841767fc555378cd9a8dc78a0707f9310.jpg

lub podwojna

http://www.dmlights.com/medias/sys_master/products/medi/10/massive-nero-MA_563323110.jpg

Na zdjeciu ponizej korytarza jest kuchnia z oknem od zachodu.

A propozycje przedpokoju są 4 (chodzi o ten obszar zaznaczony niebieską kreską):

1) 5 lampek skupionych przy schodach, pozniej kawalek przerwy i jesze jedna.

2) 3 lampki przy schodach, jedna dalej.

3) 7 lampek na calej dlugosci

4) 5 lampek na całej długości.

przedpokoj-1.JPG

przedpokoj-2.JPG

przedpokoj-3.JPG

przedpokoj-4.jpg

Elektryka się robi i aż miło patrzeć :)

Za to jest problem z ING - jutro mijają regulaminowe 2 tygodnie na rozpatrzenie wniosku o aneks (zmiana kosztorysu).

A do doradcy w banku nie sposób się dodzwonić...

Pani też nie odpisuje na moje maile, a jak dzwonię do ich doradców kredytowych w tej placówce, to zawsze słyszę jakieś wykręty.

Zaczynam mieć wrażenie że jest to jakaś dziwna gra na zwłokę pt. ignorujemy klienta :(

A nam się naprawdę spieszy, bo nie możemy zatrzymać budowy i powiedzieć wszystkim ekipom "no to teraz Panowie fajrant i spotkamy się znowu za 2 tygodnie".

Nawet jeśli jutro będzie decyzja, to aneks uda się podpisać najwcześniej w poniedziałek, a transzę uruchomić (tylko przy dobrych wiatrach) pod koniec tygodnia.

Mamy niby jakieś awaryjne opcje, ale są one kosztowne i o ile nie będzie to konieczne, to wolałbym z nich nie korzystać.

W każdym bądź razie to by było na tyle z 'przejrzystości i pomocy klientowi' w wykonaniu banku ING.

Elektryki cd

Jaki system gniazdkowy planujecie. Przeglądamy właśnie różne i jakoś trudno cenowo to porównać.

Podoba nam się Berker B.Kwadrat, ale nie mam pojęcia jaka to jakość i jak cenowo sie prezentuje.

http://www.berker.com/uploads/pics/b3260_s1_01_pw_s_12.jpg

Jeszcze ladniejsza jest seria K.1 ,ale podejrzewam, ze dużo droższa.

Niestety mamy dużo gniazdek typu internet/tv i mnostwo potrojnych ramek, wiec tanie (ale dobre i ladne) sa wskazane.

http://www.berker.com/uploads/pics/b3220_k1_01_pw_s_09.jpg

Elektryka jest skomplikowana, porzucam chwilowo temat na rzecz czegos przyjemniejszego - wnetrza.

Wlasnie skonczylyśmy z naszą projektantką Magdą projekt wnętrz. Współpraca odbywa się na odległość. Zostają jeszcze jakieś drobiazgi do ustalenia tu i owdzie, ale z grubsza jest.

A teraz trochę statystyk.

W ciągu 2 miesięcy współpracy otrzymałam od niej 215 emaili, czyli srednio 3.5 emaila dziennie.

Sama napisałam 274 emaile co daje srednio 4.5 emaila dziennie.

Skrótowo o wspolpracy - niedosypialam :) Nie raz, nie dwa, siedzialam do 2-3 w nocy, zeby odpisac, przemyslec, poszukac, wymysleć kolejny pomysł burzący wizję jakiegoś wnętrza w głowie MAgdy i wreszcie zoś zatwierdzić.

MAgdo, dziękuję Ci za te kilka tygodni ciężkiej pracy, która zaowocowała wnętrzem niemal idealnie pod nas skrojonym.

Dziękuję za ciepliwość, znoszenie moich nastrojów, częstych zmian zdania i odpowiadanie na dziesiątki pytań i problemów, które mi przychodziły do głowy.

Mam to czego chciałam, ale o tym nie wiedziałam :) Dziękuję, jesteś wielka.

To Tyle w tej wiadomości. Dziękuję za uwagę.

Rzuty za chwilę.

Edytowane przez sheenaz

Ostatnio tyle się dzieje, że nie ma czasu uzupełnić dziennika :)

Po kolei - ekipa elektryczna od tygodnia pracuje raźno, układając instalację, kabelki, montując puszki w gniazdkach itp.

Pomimo posiadania projektu instalacji elektrycznej, niektóre rzeczy trzeba omawiać na bieżąco i czasami dokonywać korekt projektowych.

Ciągle mamy nieustalone kilka spraw, ale musimy zamknąć tematy jak najszybciej (umiejscowienie sterowników pokojowych do podłogówki, umiejscowienie sterowania rolet, montaż videodomofonu itp.)

Dzisiaj pracę rozpoczął też pan Robert vel arm.pl :)

W tym tygodniu przez budowę przewinęło się też kilka innych osób:

- hydraulicy

- pan z gazowni (nie Krystyna)

- pan od projektu kina domowego

i pewnie jeszcze kilka innych osób.

Z ustaleń spotkaniowych - skrzynkę gazową będziemy mieli 5m od granicy działki, kiedy - nie wiadomo.

Wszystko zależy od Zarządu Dróg Powiatowych, do którego należy ulica przy której znajduje się nasza działka i gazociąg :(

Mamy też wybranego hydraulika (huraaa!), który jeśli dobrze pójdzie - wejdzie na budowę w połowie przyszłego tygodnia (woda i kanalizacja).

Epopei z ING ciąg dalszy - nasz wniosek o zmianę kosztorysu sprzed 3 tygodni ciągle nierozpatrzony, ale dzisiaj wywalczyłem żeby uruchomili kolejną transzę w kwocie wpisanej w nowy kosztorys, więc kiedy zostanie on klepnięty przez analityka, to wszystko będzie się zgadzało w papierach.

Mam nadzieję że transza zgodnie z obietnicą Pani z banku, będzie uruchomiona jutro...

I to by było na tyle, następny zestaw wiadomości kiedy coś będzie wiadomo.

A przy okazji - chcieliśmy zrobić oświetlenie ledowe podstopni wyzwalane czujnikiem ruchu.

I okazuje się że się łatwo nie da :(

Najprościej przez centralkę alarmową - dać 2 czujki i wyzwalać oświetlenie alarmem.

Chodzi o to żeby czujniki były przy wejściu na schody na dole i na górze, ale żeby nie wzbudzały się kiedy ktoś przechodzi korytarzem prostopadłym do schodów.

Myśleliśmy już też o czujnikach ruchu Berkera, ale się okazało że do czujnika ruchu należy zakupić specjalne gniazdo i moduł do tablicy rozdzielczej.

Dla 2 sztuk czujników całkowity koszt zestawu wychodzi w okolicach 1300zł, a to lekka przesada!

Wszelkie uwagi/pomysły jak to wykonać, będą mile widziane :)

Prace związane z elektryką zbliżają się powoli ku końcowi.

Pomimo posiadania projektu, okazało się że na bieżąco trzeba wprowadzać pewne modyfikacje - i jest ich całkiem sporo :(

Mam nadzieję że nas elektryk nas jeszcze nie znienawidził...

Na środę planujemy kopanie przepustu pod kabel energetyczny.

Robi się też instalacja alarmowa - udało nam się dograć umieszczenie różnych czujników itp.

W środę ma pojawić się hydraulik i zacząć układanie rur od wody/kanalizacji.

Będzie z tym trochę roboty, przez te nieszczęsne rury od kanalizacji, które zostały zaplanowane w podciągach i teraz trzeba je wkuwać w ścianę, a potem znowu wychodzić ze ściany.

Wczoraj przy okazji 2h 'oględzin' i ustalania ostatnich spraw związanych z elektryką, zdecydowaliśmy o przeniesieniu tablicy z wiatrołapu na korytarz przy kuchni.

To umożliwi nam normalną zabudowę wiatrołapu, bez kombinowania z jakimiś otwieranymi drzwiczkami w tyle szafy czy innymi karkołomnymi akcjami.

Minusem jest to że trzeba będzie przerobić część okablowania która miała wchodzić do tablicy, bo kable będą za krótkie.

Przy okazji - czy można zamontować tablicę podtynkową bez zewnętrznej ramki i drzwiczek?

Planujemy przykryć tablicę jakimś obrazem czy czymś podobnym :)

Tablica wyszła nam spora - bierzemy 96-modułową (4x24 moduły) pewnie Hagera (ewentualnie Moellera).

Tak jak pisałem w komentarzach, zrezygnowaliśmy zupełnie ze sterowników podłogówki.

Przenieśliśmy też UPS-a do kotłowni, czyli tam gdzie będzie miał większość wpiętych urządzeń.

Żona się upiera żeby zrobić sterowanie do kotła/reku nad videodomofonem, czyli na wysokości ok. 180cm

Motywacja - coby 'dzieci nie wciskały'.

Może ktoś mi pomóc ją przekonać że to... kiepski pomysł? :)

Mam już trochę dość tego etapu instalacji, ale z drugiej strony zdaję sobie sprawę że później będzie tylko gorzej...

Pani z banku przekazała mi dzisiaj informację że analitycy (łaskawie po 3.5 tygodnia) rozpatrzyli pozytywnie nasz wniosek o zmianę kosztorysu :)

Normalnie chyba aż otworzę wino z tej okazji :D

Dzisiaj elektryk przywiózł kable ziemne, które jutro mają być układane w wykopie.

W piątek ma wejść hydraulik, a w poniedziałek/wtorek - człowiek od odkurzacza centralnego.

Czy ktoś z Was ma może w domu rolety/żaluzje z napędami Somfy?

Bo mamy lekką zagwozdkę z doprowadzeniem zasilania pod ewentualne napędy nad oknami...

Edytowane przez salik

Dostałem dzisiaj ofertę na tynki zewnętrzne.

Cena obejmuje 20cm warstwę ciepłego (0.031) styropianu, 240m2 ściany, a także:

- tynk silikatowy Sempre w pierwszej grupie cenowej koloru - 27600zł (115zł/m2)

- tynk silikonowy - 30000zł (125zł/m2)

Wszystkie ceny netto, firma oferuje standardowo tynki Kreisel, Sempre lub Danachem.

Jak wyglądają te ceny?

Mi się wydaje sporo, ale z drugiej strony 20cm styropianu 0.031 też trochę kosztuje...

No i mamy zonk z wykończeniówką, a raczej ZOOOOOOOOOOOOOONK :/

W efekcie niedogadania i niedoprecyzowania między nami, a Vadiolem (który czekał na wysłanie przez nas rzutów kafli), ten ostatni wziął innego klienta w terminie który my planowaliśmy i może do nas wejść najwcześniej pod koniec listopada (a nie na początku września) :(

To rozkłada nam kompletnie etap wykończeniówki i w ogóle odechciało mi się ciągnąć to wszystko dalej.

Nie wiemy teraz czy pogodzić się z sytuacją i najwcześniejszą przeprowadzką na wiosnę, czy może szukać innego glazurnika.

Ma ktoś namiary na jakichś polecanych glazurników, innych niż Vadiol, którzy mogą mieć wolne terminy w okolicach września?

Rozgryzamy hydrualikę.

Próbujemy zrozumieć czym się różnią stelaże np. Geberit od siebie i jaki potrzebujemy.

Czym się różni spłuczka up3200 od up200.

Kiedy używać stelaża z odciągiem bocznym, a kiedy wall hung.

I do cholery oznacza "nie nadaje się do osadzania w betonie"

I może ktoś mi już teraz powie. Czy jesli stelaż będzie wkuty w ścianę, czyli doceolow ma być z nią zlicowany to czy tą dziure w ktorej osadza sie stelaż później się tynkuje czy tez inna zaprawą okłada, czy się jakąś scianę z karton-gipsu robi, żeby to przykryć.

Aaaa, hydraulika potrzebuję!

Dobrze, że jutro będzie na budowie.

Wczoraj była u nas na budowie ekipa od odkurzacza centralnego i w 3h zrobili nam całą instalację, włączenie z testem instalacji :)

Dogadali się także z hydraulikiem co gdzie i jak, więc przynajmniej nie będzie problemu z rurami.

Rozpoczął też prace hydraulik ze swoją ekipą.

Wkuli rozdzielnie do podłogówki, powykuwali już wszystkie przepusty pod podejścia w ścianach itp.

Ustaliliśmy też ostatecznie w którym miejscu będzie piec, w którym zasobnik, a w którym odkurzacz centralny (czyt. wielki sukces :)

Zaczęli też układać rury na chudziaku i tutaj mamy pewną zagwozdkę.

Zastanawiamy się czy robić to całe orurowanie do wody już teraz, przed tynkami.

Skoro mamy zrobione podejścia w ścianach, to przed tynkami więcej nam nie trzeba.

Boimy się że kiedy położymy wszystkie rury na chudziaku, to przy pracach tynkarskich ulegną one zmasakrowaniu :(

Wymyśliliśmy już że te rurki które istnieją (odkurzacz centralny) przykryjemy paletami drewnianymi i na to położymy tekturę budowlaną o której kiedyś wspominała monsanbia, ale gdybyśmy nie kładli teraz tych rurek wcale, to nie byłoby problemu przykrywania.

Jak to było u Was, drodzy czytelnicy? :)

Przy okazji pozdrawiam ekipy wykonawców/przyszłych wykonawców/potencjalnych wykonawców, które tu zaglądają :)

Mamy mały dylemat z montażem geberitu w dolnej łazience.

Ma nie mieć półki tylko ma być wkuty w ścianę (25cm).

Natomiast na tej ścianie ma nie być żadnych płytek, tylko tynk i farba.

I teraz dochodzimy do sedna - hydraulik mówi że ten stelaż geberitu w ścianie, należy czymś obudować bo nie może być pustki w stelażu.

Ponoć jeśli obuduje się to GK i na to zarzuci tynk to po jakimś czasie tynk zacznie pękać na łączeniu ściany (Silka) i GK.

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie albo radę co z tym zrobić?

Jako, że kręcimy się wokół hydrauliki wrzucam zestaw wyposażenia łazienkowo-kuchennego. Zestaw jest w większości zaklepany, ale jeśli gdzieś trafię na coś co mi się bardziej sposoba i do tego w super promocji to kto wie co moja spontaniczna natura na to powie :)

Lecimy!

LAZIENKA MALA

muszla Kerasan Ego - tu mam problem, bo tak naprawdę niewiele mi się kanciastych muszli podoba, ta jest w czołówce

http://www.sanimex.pl/uploads/tx_cfamooflow/kerasan_ego_15.jpg

umywalka Kerasan Ego -

http://static3.skapiecstatic.pl/970212-1-1-0.jpg

lub Koło Coctail stawiana na blat

http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/produkty/ceramika/cocktail/L31646/L31646_380x380.jpg

lub Lecico Rettangolo

http://www.lecico.pl/images/47_foto_umywalka_nablatowa_rettangolo.jpg

brodzik Sanplast Space Line lub jakiś odpływ liniowy

http://www.armadeo.pl/media/catalog/product/cache/1/image/300x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/p/spaceline_90x120_3_2.jpg

bateria Kludi O-cean

http://pliki.123lazienka.pl/ALLEGRO/KLUDI/OCEAN/383450510.JPG

zestaw Tres Alp-tres

http://image.ceneo.pl/data/products/7430418/i-tres-alp-tres-1-83-980.jpg

bidetta Tres Max-tres

http://www.edmix.com.pl/lazienki/tres/134123_o.png

Edytowane przez sheenaz