str8 28.07.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) Witam jestem tu troche zielony więc prosze o wyrozumialosc. A więc w domu podpiwniczonym w pokoju na poziomie parteru chcę coś zrobić z podłogą... ponieważ w okresie zimowym daje się odczuć "efekt zimnej podłogi", czemu chciałbym zaradzić, oraz profilaktycznie zabezpieczyć się przed wilgocią... Nadmieniam, że w pomieszczeniu była uprzednio wylewana: - ok 7cm warstwy ocieplenia jednolitej masy zmieszanych: wapno+cement+troty; - następnie ok 2cm wylewki Na wierzch cała powierzchnia pozioma wyłożona płytami wiórowymi drewnopochodnymi grubości 2cm. I na tym mialem wykładzinę... Ps. dom jest zbudowany z pustaków (białych), nie ma żadnych podłogowych instalacji grzewczych, jedynie centralne ogrzewanie na piec węglowy podawane na grzejniki ścienne - standard ;p. W zeszłym roku wymieniłem okna na platiki i ociepliłem dom z zewnątrz (ściany), teraz chciałbym przy okazji zrobić coś również z podłogą... przy robieniu porządków ściągnąłem całkowicie wykładzinę, która w kilku miejscach miała delikatne ślady wilgoci, na płytach wiórowych jako tako tych śladów już niby nie dostrzegłem gołym okiem... W dwóch narożnikach/ kątach najchłodniejszych ścian jakby się dokładniej wpatrzyć z bliska troszkę wilgoci by tam dostrzegł, odmałowałem więc od razu całe pomieszczenie do farby dodając środek "antygrzyb". Zastanawiam się teraz za co się brać...wiadomo chciałbym się skupić na ociepleniu i profilaktycznemu zabezpieczeniu przed wilogocią. Płyty póki co, nie były zamontowane/przytwierdzone na stałe, więc mogę je w każdej chwili zdjąć... Miałem zamiar zdjąć te płyty, wyłożyć pod nie warstwę styropianu utwardzonego grubości 2cm, a następnie na styropian myślałem: -aby położyć te płyty wiórowe, a na to jeszcze panele, (a pod panele zastanawiałem się jeszcze nad podkładem (plyty / folie), bo jak wiadomo te standardowe co się preferuje pod panele to mają właściwości głównie wyciszające/tłumiące... a mi tu akurat na tym najmniej zależy, bo pod spodem mam piwnicę, więc kilka dB mniej nie robi mi wielkiej różnicy, co innego gdyby tu chodziło nie o pomieszczenie w domu, pod którym jest piwnica, a o mieszkanie w bloku wtedy bym się może tym przejmował... ; ] Tak więc mi chodzi głównie o właściwośći izolazycjne (pozbycie się "efektu zimnej podłogi" tj. ocieplenie oraz zabezpieczenie się przed wilgocią). A chyba jakieś niestandardowe konkretne podkłady pod panele są bardziej wskazane... Tyle, że jest takich podkładów cała masa zróżnicowana cenowo... a co lepsze w tym przypadku nie wiem... Co polecacie? Czy ściągnać te płyty wiórowe, dać pod nie warstwę 2cm utwardzonego styropianu, na to dopiero te wiórowe płyty, następnie na wierzch jakiś konkretny podkład pod panele i na wierzch już same panele i powinno to zdaćsprawę? Czy może lepiej ściągnąć te płyty wiórowe, dać styropian, a na to jakąś izolację/ podkład, a dopiero pozniej te wiórowe płyty, i od razu na płyty kłaść panele? Ps. styropian już zakupiłem, jednak teraz już sam nie wiem jak za to się brać ; p, wolę się wcześniej poradzić... A jeśli są jakieś przeciwskazania i styropianu w ogóle nie radzicie tu kłaść, to może bym go podkleił od strony piwnicy? znaczy na tę samą powierzchnię, ale jeśli nie od strony podłogi z pokoju, to może od strony sufitu piwnicy, tylko czy jest sens? ;p Proszę o wskazówki (co zrobić warstwa po warstwie) i o ewentualne polecenie konkretnych materiałów... Wiadomo nie dysponuję zbytnim nakładem finansowym, więc liczę jak w miarę nie drogo a sensownie/konkretnie coś tu podziałać ... ;] Ps. przepraszam za użyte przeze mnie potoczne nazwenictwa ;p, mam nadzieję, że jednak dało się to zrozumieć... Pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2010 przez str8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.07.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Najtańszym i skutecznym sposobem ocieplenia podłogi z jednoczesnym ograniczeniem powstawania wilgoci będzie podklejenie styropianu od strony piwnicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
str8 28.07.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedz . Tak też zrobię, rozglądałem się za klejem mocującym ten styropian do stropu od dołu (od piwnicy) i taki wydaje mi się być chyba najlepszy -> http://www.felix.pl/wpis_1048,pl.htm - czyli "ATLAS STOP"????? . Przepraszam za moze troche glupie pytanie, ale spytam dla pewnosci... a więc bezposrednio na strop mam rozprowadzić ten klej, potem na tę warstwę przylożę styropian, który docelowo zacznie się "wiązać" ze sobą. I wszystko ok, ale po wyschnięciu na tym koniec? I taka warstwa gołych/odkrytych płyt styropianowych (będąc widoczna od sufitu piwnicy), ma tak pozostać już na gotowo, czy trzeba tą warstwę styropianu jeszcze z wierzchu zatrzeć tym klejem, czy czymś innym? a może jakaś siatka czy coś do tego potrzebne? Czy nie? Czy po podklejeniu tym klejem styropianu pod strop, na tym koniec, a wastwę styropianu należy zostawić tak odkrytą i jest ok? A co do podłogi od strony wnętrza z pokoju jeszcze przy okazji spytam... jak wiadomo styropian zostanie wykorzystany od strony piwnicy więc tu już odpada, a więc tutaj w pokoju bezpośrednio na wylewkę tamte płyty wiórowe mogę wyłożyć? a jeśli bym jednak te panele chciał, to na te płyty wiórowe można od razu bezpośrednio panele tak bez niczego? Czy między wylewką, a plytami wiórowymi jednak coś trzeba położyć? jakąś izolację/folie/podkład? A jak tak to co konkretnie? I czy między płytami wiórwymi a panelami również jakiś podkład/izolacja/folia/mata ma być zastosowana? A jeśli tak, to co konkretnie? Czy jeśli ta warstwa styropianu będzie od stropu ze str. piwnicy zastosowana, to pod panele wystarczy wtedy już tylko ten standardowy podkład wyciszający, jaki dają schematycznie pod panele i tyle? Pytam tak trochę dokładnie, upierdliwie wręcz, bo zastanawiam się, czy pod panelami te plyty wiórowe mi nie zbutwieją czy coś? bo nie wiem, co do tej przenikalności cieplnej, czy będzie w porządku, czy to będzie wszystko oddychać, czy jednak z tymi płytami wiórowymi pod panelami (o ile je będę zakładał), to może coś się dziać pozniej? Proszę jeszcze o odpowiedz w tych kwestiach... Pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2010 przez str8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.07.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Po przyklejeniu styropianu do stropu należy go wyprawić masą szpachlową z wtopioną wewnątrz siatką - klasyczne rozwiązanie w tym względzie.Problemem jest zainstalowanie izolacji paroszczelnej / folii /. Standardowo na polepie a pod płytą wiórową powinna być zainstalowana izolacja paroszczelna, jednak informacjia o częściowym zailgoceniu każe podejść do tego tematu z pewną ostrożnością.Proponuję sprawdzić stan wilgotności pod polepą - szczególnie w ciemnych kątach pomieszczenia gdzie max RH 65%. W przypadku wyższej wilgotności podłoże należy dosuszyć po czym standardowo folia, płyta OSB, podkład tłumiący pod panele i same panele. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts