Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność przesyłu - sprawa do sądu

78adam78

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam taki problem, może ktoś mi pomoże. Mam w Księdze Wieczystej działki wpisaną hipotekę pod spłatę kredytu i nazwę banku, w jakim był wzięty kredyt. Nad tą działką przebiega linia energetyczna, na którą chcę ustanowić służebność przesyłu. Wystąpiłem do Zakładu Energetycznego z pismem, że żądam pewnej kwoty za tą służebność i wpisu w księdze wieczystej. Po dwóch tygodniach otrzymałem do wiadomości pismo skierowane przez Zakład Energetyczny do banku z informacją, że osoba (czyli ja wymieniony z imienia i nazwiska, bez mojego adresu) która jest właścicielem działki nr xxx położonej w miejscowości yyy, którą obejmuje KW zzz i ma kredyt w banku wystąpiła do ZE z roszczeniem ustanowienia służebności przesyłu i po ustanowieniu tej służebności moja nieruchomość, która jest zastawem straci na wartości w związku z czym proszą bank o opinie w tej sprawie. W umowie z bankiem mam zapisy mówiące o tym, że nie mogę zarządzać swoją nieruchomością w sposób zmniejszający jej wartość pod rygorem zerwania umowy, czy jakoś tak.

Według mnie ZE nie miał prawa napisać takiego pisma do banku z moimi danymi i chcę ich podać za to do sądu. Zanim jednak pójdę do prawnika chcę się dowiedzieć czy mam rację czy nie, bo może się okazać że wydam niepotrzebnie pieniądze na poradę prawną. Jak ktoś może podać jakieś akty prawne, paragrafy itp., które złamał ZE to będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam Adam

• 4 weeks później...
To jest Hit! Skarż ich z ochrony danych osobowych. Zgłoś do GIODO. Jesteś osobą prywatną i nie mieli prawa włączać trzeciej instytucji do Waszej korespondencji. DANĄ WRAŻLIWĄ tutaj była informacja o Twoich działaniach. Niestety aż tak biegły nie jestem żeby podać nr ustaw i artykułów. Natomiast prosibym Cię o przesłanie wzoru pisam do ZE przez moją działkę też biegnie średnie napięcie. Powodzenia!

Przyznaję, że nie jestem zbyt "kumata" w tym temacie, więc w sumie nie powinnam zabierać głosu. Ale pomyślałam, że np. przy kupnie nieruchomości zaleca się sprawdzenie przez kupującego księgi wieczystej, z której można właśnie dowiedzieć się, kto jest faktycznie właścicielem czy nie ma na nieruchomości różnego typu obciążeń, żeby właśnie ustrzec się niespodzianek itp.

Według mnie więc takie dane jak imię, nazwisko adres oraz obciążenie hipoteki (kto i na jaką kwotę) są dostępne dla każdego, kto dysponuje numerem księgi wieczystej. Uważam więc, że bank ma prawo wiedzieć, że na nieruchomości, która jest zabezpieczeniem będzie ustanawiana służebność przesyłu. Można tylko zastanawiać się, czy rzeczywiście wartość działki ulegnie obniżeniu, skoro chodzi tylko o legalizację stanu faktycznego.