Gość 06.05.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Witam serdecznie.Jeśli był już podobny wątek to przepraszam. Forum znalazlem dzisiaj i pewnie bede stałym czytelnikiem. Kupiłem działkę i mam pewien problem. Sąsiad wykopał dół pod fundamenty i okazało się że już na głębokości 0,5m jest dużo torfu oraz gliny i zebrało się dużo wody. Pytanie brzmi czy da się bez problemu zbudować na takim gruncie dom czy lepiej sprzedać działkę?Pozdrawiam serdecznieadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
will 06.05.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Witam !!!Mój do stai na takim właśnie gruncie i nic się nie stało .W moich okolicach ( Ożarów Mazowiecki ) są tylko takie tereny a domów stoi bardzo dużo i nic się nie dzieje oczywiście jeśli dom zbudowany jest zgodnie ze sztuką budowlaną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.05.2002 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Wydanie pozwolenia na budowę winno być poprzedzone badaniem właściwości gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lech 06.05.2002 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Kupiłem podobną działkę tylko woda pojawiła się na głębokości 0,8m. Podniosłem fundament o 70 cm ponad poziom gruntu ( dom bez piwnicy ) i uzyskałem w sumie fundamen 1,5 m wysoki. Jeśli zaś chodzi o izolację to doradzono mi żebym się nie bawił w żadne lepiki od strony zewnętrznej ( bo to nic nie da ) tylko solidnie ocieplił styropianem ( użyłem Termo-W ) i zastosował bardzo dobrą izolacje poziomą ( zastosowałem Izol-winyl ). Fundamen wylewany jako jednolity więc myślę że poradzi sobie z niewielką ilością wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.05.2002 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Wysoki poziom wody gr nie stanowi problemu, ale torf to juz duze zagrozenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 06.05.2002 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 koniecznie wykonaj przy takim gruncie badania geotechniczne,w innym przypadku skutki zaniechania tego mogą być opłakane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Dziekuje wszystkim za opiniepozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts