progect 28.07.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Zakupiłam w zeszłym tygodniu 3 mp drewna bukowego do kominka.Miało byc trzymiesięczne, ale na moje niewprawne oko drzewo w lesie rosło jeszcze ze dwa tygodnie temu.Nic to, pomyślałam, i tak ma byc do palenia w przyszłym sezonie - wyschnie.Drewno zostało ułożone pod wiatą od południowej strony. W piątek było jeszcze bardzo gorąco, drewno wyglądało bardzo ładnie. W sobotę się oziębiło i zaczęło lać a w poniedziałek zauważyłam na moim drewnie biały nalot - zapleśniało od wilgoci, pomyślałam.Dziś na tym nalocie pojawiły się malutkie kapelusiki trochę jakby huby, ale w miniaturze. Czyli to nie pleśń tylko drewno zagrzybione Co z tym fantem teraz zrobić?Może ktoś zna jakiś środek grzybobójczy do zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.07.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 No bez jej jeszcze je zaimpregnuj Drewno trzeba dobrze poukładać w przewiewnym miejscu zabezpieczyć żeby deszcz na nie nie padał i niech sobie schnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NovoEco.pl 13.10.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Prosze uzbroić się w cierpliwość...Drewno powinno być poukładane - na rogach na przekładkę, a w środku w miare luźno.Należy przykryć z góry, najlepiej blachą falistą, lub w ostateczności plandeką, ale tylkogórną część.Grzyb i pleśń w takich warunkach szybko odpadną.W czasie produkcji drewna kominkowego czasami grzybnia ze zmurszałego kawałkaprzenosi się przez piłę na inne , ale jest to tylko "zarażenie" powierzchniowe.Suszenie i wietrzenie drewna pozbawi Panią "kłopotu". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts