Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suchy jastrych i jego ew. odkształcalność

pjasio253

Recommended Posts

Witam

Przy okazji generalnego remontu w lokalu z lat 50-tych chciałbym zastosować jako podkład pod podłogę w pokojach suchy jastrych (konkretnie płyty gipsowo-włóknowe), głównie z uwagi na uniknięcie zbytniego obciążenia stropu tradycyjną, mokrą wylewką i szybkość wykończenia. Planowany układ podłoża: keramzyt, folia, styropian, suchy jastrych, wyciszenie,panele.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowaniem takiego podkładu? Głównie chodzi mi o jego odkształcalność pod wpływem większego ciężaru np.mebli, dużego akwarium, itp. Jest stabilny?

Pzdr

Witam

Przy okazji generalnego remontu w lokalu z lat 50-tych chciałbym zastosować jako podkład pod podłogę w pokojach suchy jastrych (konkretnie płyty gipsowo-włóknowe), głównie z uwagi na uniknięcie zbytniego obciążenia stropu tradycyjną, mokrą wylewką i szybkość wykończenia. Planowany układ podłoża: keramzyt, folia, styropian, suchy jastrych, wyciszenie,panele.

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowaniem takiego podkładu? Głównie chodzi mi o jego odkształcalność pod wpływem większego ciężaru np.mebli, dużego akwarium, itp. Jest stabilny?

Pzdr

Witam,

jaka będzie waga tego akwarium?

Pozdrawiam

Akusta

Podoba mi się pytanie ;). Akwarium 200l.

200 kg/1m2 daje nacisk 200 [kg/m2] x 9,81 = ok 2000 [N/m2] czyli niecałe 2 [kN/m2].

Podłogi na kołyskach i legarach w standardzie są przetestowane do 5-6 kN/m2 nacisku punktowo i na płaszczyznę.

Dla przedstawionego przykładu trwałe ugięcie poniżej 1,5 mm.

Podłogi na legarach wytrzymują nacisk na testach do 22kN.

Zdjęcia z testów przesyłamy na @ prv.

Zatem śmiało można organizować akwarium:)

Pozdrawiam

r.

• 7 months później...
  • 2 years później...
  • 1 year później...
Witam,

Mam podobny problem. Jaka decyzje podjąłeś ostatecznie?

Odświeżam temat , bo ostatnio kolega pytał o podobną rzecz i mówił, że mało informacji znalazł na forum muratora.

Suchy jastrych z płyt gipsowo-włóknowych jest bardzo stabilny. Bez problemu możesz stawiać na nim ciężkie meble. Na przykład elementy podłogowe fermacell wytrzymują obciążenia w zakresie od 8.000 do 15.000 kN na metr kwadratowy. Spokojnie więc na podłodze z gotowego jastrychu możesz postawić duże akwarium.

Suchy jastrych z płyt gipsowo-włóknowych jest bardzo stabilny. Bez problemu możesz stawiać na nim ciężkie meble. Na przykład elementy podłogowe fermacell wytrzymują obciążenia w zakresie od 8.000 do 15.000 kN na metr kwadratowy.

Jak mam rozumieć podane przez Ciebie parametry wytrzymałościowe?

Jak mam rozumieć podane przez Ciebie parametry wytrzymałościowe?

Powyższe dane podałem odnośnie wyliczeń, które robił Akusta. Na stronie Mrówki znalazłem artykuł dotyczący elementów jastrychowych. Podane przeze mnie parametry suchego jastrychu znajdują się w drugim akapicie tekstu:

http://www.mrowkaprudnik.pl/temat-miesiaca/612/rozwiazenie_ktoremu_mozesz_zaufac_-_elementy_jastrychowe_fermacell

Myślę , że bez obaw można suchy jastrych układać pod ciężkie domowe sprzęty takie jak akwaria.

Powyższe dane podałem odnośnie wyliczeń, które robił Akusta. Na stronie Mrówki znalazłem artykuł dotyczący elementów jastrychowych. Podane przeze mnie parametry suchego jastrychu znajdują się w drugim akapicie tekstu:

http://www.mrowkaprudnik.pl/temat-miesiaca/612/rozwiazenie_ktoremu_mozesz_zaufac_-_elementy_jastrychowe_fermacell

Myślę , że bez obaw można suchy jastrych układać pod ciężkie domowe sprzęty takie jak akwaria.

Na podanej stronie jest informacja, cytuję:

"Na przykład elementy podłogowe fermacell wytrzymują obciążenia w zakresie od 8.000 do 15.000 kN na metr kwadratowy",

co oznacza że, ma metrze kwadratowym w/w płyty wytrzymują obciążenie od 800 do 1.500 ton.

Niby dużo, nawet bardzo dużo, ale to przekłada się na obciążęnie skupione wielkości od 0,8 kN do 1,5 kN, o czym mowa w tym opracowaniu.

Nasze normy dopuszczają obciążenie skupione powyżej 1,5kN, więc blisko granicy dopuszczalności, ale jednak poniżej.

Ale to tylko teoria i dane trzeba umieć czytać, ponieważ w wielu przypadkach mają one charakter marketingowy.

Tak, czy inaczej płyty Fermacell w wielu przypadkach są dobrym podkładem pod posadzkę właściwą. Pozdrawiam.

Na podanej stronie jest informacja, cytuję:

"Na przykład elementy podłogowe fermacell wytrzymują obciążenia w zakresie od 8.000 do 15.000 kN na metr kwadratowy",

co oznacza że, ma metrze kwadratowym w/w płyty wytrzymują obciążenie od 800 do 1.500 ton.

Niby dużo, nawet bardzo dużo, ale to przekłada się na obciążęnie skupione wielkości od 0,8 kN do 1,5 kN, o czym mowa w tym opracowaniu.

Nasze normy dopuszczają obciążenie skupione powyżej 1,5kN, więc blisko granicy dopuszczalności, ale jednak poniżej.

Ale to tylko teoria i dane trzeba umieć czytać, ponieważ w wielu przypadkach mają one charakter marketingowy.

Tak, czy inaczej płyty Fermacell w wielu przypadkach są dobrym podkładem pod posadzkę właściwą. Pozdrawiam.

Są to dwie płyty (1m2) ułożone na równym podłożu i na nich postawione 1500 ton. Normalka nic nadzwyczajnego. Dodam, że takie płyty były układane na perlicie Fermacell'a na nich deski wielowarstwowe klejone na pióro-wpust. Na tym wszystkim stoją regały i wieszaki z ciuchami w butiku w Monachium. To tylko kosztuje więcej niz wylewka. Poza tym same plusy.

proszę o poradę:

poddasze na belkach, 6 x 18 x 360 cm, między wełna toprock 200 mm przerwa między warstwą płyt GK pod belkami jest 3,5 cm, stąd wełna 20 mm, na belki pasy 6 mm pochłaniające drgania, nie pamietam nazawy, na to płyta osb 22 mm, na nią wełna stroprock 20 mm, i:

wersja projektanta cholernie droga: płyty fermacell 2 x 12,5 mm cena ok. 6 tys. za 50 m2... potem płytki, panele itp.

Czy zamiennie: płyta osb 2 x 10 mm na to pilśnia 10 mm czy między płyty osb? albo pilśnia między jedną a drugą płytę... wersja ok. 1800 zł

Czy: płyta norgips durit suchy jastrych 10 mm, na to pilśnia? czy bez pilśni z racji wełny 20 mm? ok. 14 zł. netto za metr... czy na to płyta osb 12 mm?

Czy jest jeszcze inne rozwiązanie?

Genearalnie samo położenie stroprock-a wystarczy zamiast płyt suchego jastrychu ...

Owszem, po co kombinowac... ale co kilka głów to nie jedna ....

proszę o poradę:

poddasze na belkach, 6 x 18 x 360 cm, między wełna toprock 200 mm przerwa między warstwą płyt GK pod belkami jest 3,5 cm, stąd wełna 20 mm, na belki pasy 6 mm pochłaniające drgania, nie pamietam nazawy, na to płyta osb 22 mm, .

I na to posadzka właściwa np płytki, panele, parkiet.

PS. Między płytą GK a wełną powinna być izolacja paroszczelna - folia.

Być może projektant widzi pewne uwarunkowania, to wówczas trzeba przyjąć jego opcję.

Pozdrawiam.

Przecież specjalnie nie podaję nazw sklepów i nazw produktów. Płyty g-w ma kilku producentów i wszystkie są dobre. Temat suchego jastrychu, który poruszyłem, wprowadził na forum wiele przydatnych informacji. Mam takie płyty w domu i uważam, ze powinno się o nich więcej mówić, bo są dobrą alternatywą dla zwykłych płyt gipsowo-kartonowych.

Tak więc odpowiadając na twój atak: Udzielam się w tematach, w których mam trochę doświadczenia. Cieszę się jednak, że tak wnikliwie śledzisz moje posty :) Ja przeczytałem kilka Twoich o wentylacji, więc chyba jesteśmy kwita :)