tamtu 29.07.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam, Czy w przypadku zakładania trawnika przez firmę, która (podobno) ma o tym pojęcie na ziemi kwaśnej, gdzie skrzyp hula sobie w najlepsze, ziemia nie powinna być wcześniej potraktowana jakimś środkiem, który zmniejszyłby jej kwasowość?Mam piękne poletko skrzypu na trawniku (tzn. skrzypu jest więcej niż trawy), a dla naszego fachowca jest wszystko ok. Niestety już wiem, że byli to "fachowcy", bo o jakości reszty prac nawet mi się wspominać nie chce. PS: szukałam odpowiedzi przez wyszukiwarkę, ale nic nie znalazłam. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 30.07.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ziemię można przed wysiewem trawy potraktować wapnem. Najlepiej przedtem sprawdzić pH gleby. Trawnik potrzebuje w granicach 5,5-6,5.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.07.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Skrzyp jest trudny do zwalczenia i wapnowanie gleby pomaga jak umarłemu kadzidło teraz możesz zrobić oprysk Bofix 260 EW powinien pomóc pod warunkiem że to nie jest młody trawnik a z metod tradycyjnych to pozostaje częste koszenie i na zasadzie zmęczenia materiału po pewnym czasie skrzyp zaniknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 31.07.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Przed zakładaniem trawnika: Najpierw trzeba sprawdzić pH gleby i skład granulometryczny gleby (czy gleba jest lekka czy ciężka). pH sprawdzasz najprostszym kwasomierzem - pH- metrem (dostępne choćby na allegro), skład - formując z wilgotnej gleby wałeczki. W uproszczeniu - jeśli wałeczek gruszy się i rozpada - w glebie jest sporo piasku; jesli ciągnie sie i daje formować jak plastelina - gleba jest gliniasta. Glebę o zbyt niskim pH trzeba będzie zwapnować - jesli gleba jest lekka (piaszczysta, torfowa) wapnowanie trzeba przeprowadzić ostrożnie, stosując wapno w formie węglanowej; glebę ciężką można wapnować bardziej "intensywnie", wapnem w formie tlenkowej, choć to jest średnio bezpieczne rozwiązanie - może doprowadzić do częściowego zniszczenia mikrofauny glebowej. Wapnowania nie można łączyć z nawożeniem organicznym (np. kompostem) poza tym nie powinno się go przeprowadzać tuż przed siewem. Na istniejącym trawniku:tak jak pisze amber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 02.08.2010 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Trawnik jest młody (siany w czerwcu) więc na razie chemii używać nie będziemy. Może w przyszłym roku.Pozdrtamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 10.08.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Zdania na temat wapnowania w walce ze skrzypem są podzielone. W każdym razie przed założeniem trawnika należy zbadać pH i w razie potrzeby wapnowanie wykonać.Co do walki ze skrzypem:-na mniejszych powierzchniach można zastosować czarną agrowłókninę (również w walce z innymi chwastami). Zrobiłem tak u siebie na mocno opanowanych przez skrzyp skarpach walka trwała dość długo jeżeli dobrze pamiętam to nawet po roku skrzyp rósł- ale teraz jest już czysto.-przekopywanie kilkakrotne - młode roślinki wprowadza się głęboko w ziemię aby nie mogły ponownie odbić (jednak w przypadku skrzypu dość żmudne zajęcie)-koszenie na trawnikach jak najbardziej (skrzyp sobie rośnie ale nie irytuje już tak bardzo po kilku sezonach powinien zostać wyeliminowany)- środki chemiczne to ostateczność należy używać ich jak najrzadziej PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts