Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazu od skrzynki.

Kaśka73

Recommended Posts

obecnie gazownia wzięła sie za podłączanie mojego domu do sieci, szkrzynka z zaworem będzie w granicy działki i tu wszystko rozumiem ale p. z gazowni wyskoczyła z tekstem że od skrzynki do budynku potrzebuję jeszcze jeden projekt i uzgodnienia????

czy to tak jest czy juz bez projektu instalator z uprawnieniami podłącza sie do tej skrzynki i robi instalację w domu

Nie wiem w czym się pomyliłem ale jest potrzebna wstępna opinia kominiarza ( wraz z rysunkiem) o możliwości podłączenia pieca oraz gdzie jest wentylacja. Projekt i dostajemy pozwolenie. Potem będzie potrzebna jeszcze jedna opinia kominiarza. Edytowane przez M K

Kaśka, my, żeby nie występować o nowe pozwolenie na budowę złożyliśmy wniosek o zmianę wydanego już pozwolenia na budowę w zakresie rozbudowy wewn. sieci gazowej [od skrzynki gazowej do domu].

Do tego oczywiście projekt zrobiony przez uprawnionego projektanta oraz uzgodnienie w ZUDP.

Jak taka zmianę pozwolenia się uzyska [trwa szybciej niż normalne nowe pozwolenie na budowę] to nie trzeba zakładać nowego dziennika budowy oraz szukać nowego kierownika budowy. Wszystko zostaje w ramach pozwolenia na budowę domu.

W tej chwili nasze papiery są w urzędzie więc nie wiem jak szybko uda się to zrobić i czy będą robili jakieś problemy. Takie rozwiązanie zasugerowała nam instalatorka.

• 4 weeks później...
ja też jestem na etapie podłączania instalacji gazowej. Gazownia zrobiła swoją część w drodze do ogrodzenia i zostawili rurkę z zaworem. Teraz każą nam zrobić instalację od tej rurki do domu, założyć skrzynkę, a potem oni dopiero założą licznik gazowy. Może ktoś orientuje się ile kosztuje wykonanie tej instalacji wraz z projektem. Domek mamy w okolicach Serocka.

• 4 months później...
Czy może ktoś mi podpowie jak prawidłowo powinno być...Chodzi o to ,że projekt instalacji gazowej jak i przyłącza był robiony w 2007 roku, gdzie skrzynka gazowa w projekcie jest na ścianie budynku mieszkalnego. W tym roku chcemy podłączyć gaz do domu, linia biegnie przez naszą działkę a dom od tej lini znajduje się w odległości ok.15 metrów i pojawił się problem:( Rozmawialiśmy z gazownikiem aby rozeznać się co i jak, a on powiedział,że przepisy się teraz zmieniły i skrzynka ma stać poza ogrodzeniem budynku mieszkalnego :(oznaczało by to dla nas,że od lini musielibyśmy cofnąć się do drogi a potem znowu do przodu do domu co wiązało by się z większymi kosztami. Pytanie więc jest takie: czy musimy podporządkować się istniejącym obecnym przepisom czy mamy prawo robić według starego projektu? dom jeszcze nie zamieszkały. I jak to jest z kosztami, wiem,że jest stała opłata do kilkunastu metrów a potem dodatkowo za kolejny metr. Bardzo proszę o pomoc.

Czy może ktoś mi podpowie jak prawidłowo powinno być...Chodzi o to ,że projekt instalacji gazowej jak i przyłącza był robiony w 2007 roku, gdzie skrzynka gazowa w projekcie jest na ścianie budynku mieszkalnego. W tym roku chcemy podłączyć gaz do domu, linia biegnie przez naszą działkę a dom od tej lini znajduje się w odległości ok.15 metrów i pojawił się problem:( Rozmawialiśmy z gazownikiem aby rozeznać się co i jak, a on powiedział,że przepisy się teraz zmieniły i skrzynka ma stać poza ogrodzeniem budynku mieszkalnego :(oznaczało by to dla nas,że od lini musielibyśmy cofnąć się do drogi a potem znowu do przodu do domu co wiązało by się z większymi kosztami. Pytanie więc jest takie: czy musimy podporządkować się istniejącym obecnym przepisom czy mamy prawo robić według starego projektu? dom jeszcze nie zamieszkały. I jak to jest z kosztami, wiem,że jest stała opłata do kilkunastu metrów a potem dodatkowo za kolejny metr. Bardzo proszę o pomoc.

dziwne, ja miałem robiony przyłącz w grudniu ub.r. i mam skrzynkę na ścianie domu....gazownia nie miała zastrzeżeń

Dzwoniłam do gazowni i dowiedziałam się,że muszę ponownie wystąpić o nowe warunki przyłącza bo te ,które dostaliśmy są już nieważne bo mineło 2 lata. Pan powiedział,że prawdopodobnie warunki zostanął takie same i skrzynka będzie na mieszkaniu ale jak to będzie w praktyce to zobaczymy...:)

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam.

Jak najbardziej potrzebny jest projekt instalacji gazowej zewnetrznej (od kurka głownego) i instalacji wewnetrznej. Projektanci czesto projektują dodatkową skrzynke na zawór gazowy na budynku , zle interpretując przepisy o gazownictwie. Ponadto sama wzmianka w prawie budowlanym jest zle skonstuowana. Mam tutaj na mysli.w prawie budowlanym-Jezeli odległość od kurka głównego jest wieksza niz 10 m nalezy zamontować zawór odcinający na budynku w szafce. Przepisy o gazownictwie mówią-Jezeli odległość od kurka głównego DO BUDYNKU jest wieksza niz 10 m nalezy zamontować zawór odcinający na budynku w szafce. Zabrakło wiec jednego słowa DO BUDYNKU-wiec projektanci interpretują to jako wieksza niz 10 m ale rury.............a nie do budynku. Jeżeli zas chodzi o gazownię (Szczecin) to potrzebujemy. 1.Protokól z przeprowadzenia prob szczelności instalacji gazowej....2.opinia kominiarska....Akt własności domu.

Pozdrawiam Tomasz Sulej

• 2 weeks później...
Witam, mam dylemat gdzie postawić skrzynkę z gazem przy takim projekcie oraz którędy poprowadzić instalację gazową. Gaz muszę dostarczyć do pomieszczenia nr 3 (kuchenka gazowa) i nr 9 (pomieszczenie gospodarcze) do pieca kondensacyjnego. Jak to poprowadzić? Wzdłuż ściany budynku? Dookoła domu? Nie bardzo widzę to w domu bo musiałbym prowadzić przez cały dom ;-(

m95rzut - maly.JPG

• 10 months później...
Dodam więcej w projektach gotowych często jest projekt instalacji gazowej, wtedy wystarczy zgłoszenie.

Piotr

Odświeżę temat pytaniem :)

Czy jeśli mam projekt wewnątrz, ale chcę go zmienić (zmiana ma polegać na tym, że nie potrzebuję gazu w kuchni do kuchenki, tylko w kotłowni, aw projekcie jest i tu, i tu), czy wystarczy też zgłoszenie? Poza tym nie mam projektu od skrzynki do domu...

Jeśl pytasz o mój projekt, to jest skrzynka na elewacji,wejście do kotłowni, tam 2 metry rury podsufitem i rozgałęzienie do kuchni (którego nie będzie). Więc generalnie cała instalacja to przejście przez ścianę i te 2 metry do kotła, mogą być na werzchu, bo to kotłownia. Plus oczywiście rura do skrzynki na granicy, bo gazownia nie zgodzila się na skrzynkę na elewacji.

• 1 month później...