krzysiekg.wawa 29.07.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witajcie, Potrzebuję pomocy w sprawie remontu łazienki i ubikacji do których się przymierzam. Ponieważ łazienka jest mikroskopijnych rozmiarów (2,79 m2) wpadliśmy z narzeczoną na pomysł aby połączyć ją z ubikacją znajdującą się obok (0,8 m2). Rozkład pomieszczeń jak na załączonym skanie (przepraszam za jakość ale nie umiem narysować tego na komputerze). Generalnie są to kabiny czyli standard dla budownictwa z początku lat osiemdziesiątych. Chodzi nam o zburzenie ściany pomiedzy wc i łazienką oraz zagospodarowanie wnęki w przedpokoju. Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 29.07.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ? Na to pytanie nie uzyskasz sensownej i miarodajnej odpowiedzi na forum - tylko u właściciela albo zarządcy budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.07.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witajcie, Potrzebuję pomocy w sprawie remontu łazienki i ubikacji do których się przymierzam. Ponieważ łazienka jest mikroskopijnych rozmiarów (2,79 m2) wpadliśmy z narzeczoną na pomysł aby połączyć ją z ubikacją znajdującą się obok (0,8 m2). Rozkład pomieszczeń jak na załączonym skanie (przepraszam za jakość ale nie umiem narysować tego na komputerze). Generalnie są to kabiny czyli standard dla budownictwa z początku lat osiemdziesiątych. Chodzi nam o zburzenie ściany pomiedzy wc i łazienką oraz zagospodarowanie wnęki w przedpokoju. Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ? Nawet nie próbujcie tego robić!!!!!!!!! Musicie mieć zgodę zarzadcy budynku!!!! To są modułowe bloki, więc naruszenie równowagi może skończyć się katastrofą budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 29.07.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Nawet nie próbujcie tego robić!!!!!!!!! Musicie mieć zgodę zarzadcy budynku!!!! . Ciekawa teoria. Możesz ją uzasadnić ? Do przebudowy potrzebne jest pozwolenie na budowę wydane przez starostwo a nie jakiegoś zarządcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 30.07.2010 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ciekawa teoria. Możesz ją uzasadnić ? Do przebudowy potrzebne jest pozwolenie na budowę wydane przez starostwo a nie jakiegoś zarządcę. "Jakiś zarządca" jest najczęściej w posiadaniu planów budynku i stąd jak sądzę pomysł, aby tam właśnie zacząć ... Poza tym o ile dobrze pamiętam (chociaż adaptację strychu na mieszkanie robiłam 10 lat temu ) to bez zgody zarządcy możesz sobie pomarzyć o jakiejkolwiek przebudowie ... Nie sądzę aby w tej kwestii cokolwiek się zmieniło ... Zarządca reprezentuje właściciela budynku a bez jego zgody to możesz sobie co najwyżej ściany pomalować, ale nie kuć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 31.07.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę.Burzyliśmy scianę(praktycznie dwie pomiędzy kabinami) by z dawnego wc zrobić w całości kabinę prysznicową.W łazience natomiast oprócz wc zamontowaliśmy dodatkowo bidet.Część podłogi w łazience wymagała podniesienia celem uzyskania odpowiedniego spadku dla rur odprowadzających od nowo montowanych sprzętów.(wszystko to ujęte bylo w projekcie przebudowy).Najwięcej problemu przyspożylo wycięcie otworu w ścianach pomiędzy wc i łazienką(beton był porządnie zazbrojony siatką z prętów o średnicy 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 31.07.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę.Burzyliśmy scianę(praktycznie dwie pomiędzy kabinami) by z dawnego wc zrobić w całości kabinę prysznicową.W łazience natomiast oprócz wc zamontowaliśmy dodatkowo bidet.Część podłogi w łazience wymagała podniesienia celem uzyskania odpowiedniego spadku dla rur odprowadzających od nowo montowanych sprzętów.(wszystko to ujęte bylo w projekcie przebudowy).Najwięcej problemu przyspożylo wycięcie otworu w ścianach pomiędzy wc i łazienką(beton był porządnie zazbrojony siatką z prętów o średnicy 1cm. Dokładniei o te procedury mnie chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.kaczmak 31.07.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Proponuje zapytać fachowca który powiększał moją łazienkę o część korytarza przy okazji jest niezłym wykonawcą zadzwońcie do niego i opowiedzcie co i jak chcecie zrobić obejrzy wyceni i powie co poradzić 793 139 515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 01.08.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę. Miałeś szczęście, żaden sąsiad nie doniósł do PINB. Niemniej jednak zrobiłeś samowolę budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 07.08.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy. W przypadku mojej spółdzielni projekt był zbędny. Zezwolenie zawierało jedynie zakaz burzenia ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 07.08.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ? Widoczek z Twojego rysunku jest mi znany z autopsji . Ja osobiście nie zdecydowałam się na tą opcję. Moi znajomi to zrobili. W wyniku pertraktacji ich architekta ze spółdzielnią stanęło na tym, że: - należy usunąć CAŁOŚĆ tych kabin (ściany, sufity , łacznie z podłogą! ). - wykonać nową wylewkę w planowanym pomieszczeniu. Obserwując od n-lat takie kabiny - doradzam wariant j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.08.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 W przypadku mojej spółdzielni projekt był zbędny. Zezwolenie zawierało jedynie zakaz burzenia ścian nośnych. Spółdzielnia wydała ci pozwolenie na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekg.wawa 12.08.2010 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Tak spółdzielnia wydała zgodę z zburzenie ściany i połączenie obydwu pomieszczeń. Niestety poszukuje teraz pomocy w temacie czy przypadkiem sufitu kabiny nie należy ruszyć zanim sam sie nie zapadnie ponieważ nie będzie już ściany która go podtrzymywała. Będe starał się wywiedzieć jeszcze w dziale technicznym w spółdzielni ale ciekaw byłem czy ktoś już miał bliższe doswiadczenia z tymi kabinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekg.wawa 12.08.2010 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Chociaż zgodę wydawała kobieta z administracji z uprawnieniami budowlanymi więc i nic nie mówiła o konieczności usunięcia także części sufitu kabiny, wiec chyba wie na co daje zgodę, ale dopytam się jeszcze u speców w dziale technicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 12.08.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 ......czy ktoś już miał bliższe doswiadczenia z tymi kabinami. Gdybyś jeszcze tego nie wiedział - kilka uwag: Jeśli Twoje kabiny wyglądają tak jak myślę ..... to masz następującą sytuację: - ścianki kabin mają grubość 5 - 5,5 cm, - między ścianą kabiny, a ścianą np. sąsiedniego pokoju jest dystans. W zależności od tego jak krzywo wstawiono kabinę odstęp jest różny (np. waha się od 0,8cm do 1,3cm) - podłogi w wc i łazience są na różnych poziomach (sufity również ) - w górnych narożnikach kabin są metalowe zaczepy (służące do podnoszenia kabin dźwigiem). O ile pamiętam grubość "blachy" to ok. 5 mm. (Mimo wypasionego sprzętu, mojej ekipie nie udało się tego całkowicie usunąć. Aby połączenie ścian nie było ścięte trzeba było nadrzucić ok. 1-1,5 "tynku") - jeżeli zdecydujesz się zlikwidować wszystkie ściany kabin i np. od strony pokoju zostanie tylko cienka ścianka działowa - trzeba przemyśleć jej zagospodarowanie. Przykładowo: wieszając coś od strony pokoju łatwo przewiercić się na wylot, uszkodzić glazurę lub poprowadzony tam kabelek) - problem z kabelkiem występuje również gdy pozostanie ta ściana, a instalacja zostanie pociągnięta między ściankami. PozdrawiaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_1982 16.11.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witaj,patrzac na Twoj rysunek jakbym widziala nasza lazienke z bloku Planujemy remont na wiosne, ale chyba nie zdecydujemy sie przebijac sciany :/ Tak wiec pozostanie madrze zagospodarowac oba pomieszczenia:) A jak u Ciebie w koncu? Na czym stanelo? :)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aso 28.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam,ja u siebie w bloku połączyłem łazienkę z wc za zgodą spółdzielni.Poszukuje kontaktu z osobami które też robiły takie coś u siebie.Pozdrawiam,aso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewd2 12.01.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts