Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie łazienki z wc w bloku z

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuję pomocy w sprawie remontu łazienki i ubikacji do których się przymierzam. Ponieważ łazienka jest mikroskopijnych rozmiarów (2,79 m2) wpadliśmy z narzeczoną na pomysł aby połączyć ją z ubikacją znajdującą się obok (0,8 m2).

Rozkład pomieszczeń jak na załączonym skanie (przepraszam za jakość ale nie umiem narysować tego na komputerze).

Generalnie są to kabiny czyli standard dla budownictwa z początku lat osiemdziesiątych.

Chodzi nam o zburzenie ściany pomiedzy wc i łazienką oraz zagospodarowanie wnęki w przedpokoju.

Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ?

łazienka z wc..jpg

Mam tylko pewne obawy - może ktoś z was będzie w stanie pomóc odpowiedzieć - czy jeżeli zburzymy tę ścianę nie naruszy to na przykład sufitów kabiny (ponieważ kabiny były wstawiane do bloku jako jedna całość) ?

Na to pytanie nie uzyskasz sensownej i miarodajnej odpowiedzi na forum - tylko u właściciela albo zarządcy budynku ...

Witajcie,

Potrzebuję pomocy w sprawie remontu łazienki i ubikacji do których się przymierzam. Ponieważ łazienka jest mikroskopijnych rozmiarów (2,79 m2) wpadliśmy z narzeczoną na pomysł aby połączyć ją z ubikacją znajdującą się obok (0,8 m2).

Rozkład pomieszczeń jak na załączonym skanie (przepraszam za jakość ale nie umiem narysować tego na komputerze).

Generalnie są to kabiny czyli standard dla budownictwa z początku lat osiemdziesiątych.

Chodzi nam o zburzenie ściany pomiedzy wc i łazienką oraz zagospodarowanie wnęki w przedpokoju.

Nawet nie próbujcie tego robić!!!!!!!!! Musicie mieć zgodę zarzadcy budynku!!!! To są modułowe bloki, więc naruszenie równowagi może skończyć się katastrofą budowlaną.

Ciekawa teoria. Możesz ją uzasadnić ? Do przebudowy potrzebne jest pozwolenie na budowę wydane przez starostwo a nie jakiegoś zarządcę.

"Jakiś zarządca" jest najczęściej w posiadaniu planów budynku i stąd jak sądzę pomysł, aby tam właśnie zacząć ... Poza tym o ile dobrze pamiętam (chociaż adaptację strychu na mieszkanie robiłam 10 lat temu ) to bez zgody zarządcy możesz sobie pomarzyć o jakiejkolwiek przebudowie ... Nie sądzę aby w tej kwestii cokolwiek się zmieniło ... Zarządca reprezentuje właściciela budynku a bez jego zgody to możesz sobie co najwyżej ściany pomalować, ale nie kuć ...

Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę.Burzyliśmy scianę(praktycznie dwie pomiędzy kabinami) by z dawnego wc zrobić w całości kabinę prysznicową.W łazience natomiast oprócz wc zamontowaliśmy dodatkowo bidet.Część podłogi w łazience wymagała podniesienia celem uzyskania odpowiedniego spadku dla rur odprowadzających od nowo montowanych sprzętów.(wszystko to ujęte bylo w projekcie przebudowy).Najwięcej problemu przyspożylo wycięcie otworu w ścianach pomiędzy wc i łazienką(beton był porządnie zazbrojony siatką z prętów o średnicy 1cm.

Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę.Burzyliśmy scianę(praktycznie dwie pomiędzy kabinami) by z dawnego wc zrobić w całości kabinę prysznicową.W łazience natomiast oprócz wc zamontowaliśmy dodatkowo bidet.Część podłogi w łazience wymagała podniesienia celem uzyskania odpowiedniego spadku dla rur odprowadzających od nowo montowanych sprzętów.(wszystko to ujęte bylo w projekcie przebudowy).Najwięcej problemu przyspożylo wycięcie otworu w ścianach pomiędzy wc i łazienką(beton był porządnie zazbrojony siatką z prętów o średnicy 1cm.

Dokładniei o te procedury mnie chodziło.:)

Po zgłoszeniu i otrzymaniu zgody od spółdzielni,parę lat temu przeprowadziliśmy w bloku podobną przebudowę.Spółdzielni potrzebny był tylko projekt przebudowy i po jego dostarczeniu bez przeszkód otrzymaliśmy zgodę.

Miałeś szczęście, żaden sąsiad nie doniósł do PINB. Niemniej jednak zrobiłeś samowolę budowlaną.

Widoczek z Twojego rysunku jest mi znany z autopsji :).

Ja osobiście nie zdecydowałam się na tą opcję. Moi znajomi to zrobili.

W wyniku pertraktacji ich architekta ze spółdzielnią stanęło na tym, że:

- należy usunąć CAŁOŚĆ tych kabin (ściany, sufity , łacznie z podłogą! ).

- wykonać nową wylewkę w planowanym pomieszczeniu.

Obserwując od n-lat takie kabiny - doradzam wariant j.w.

Tak spółdzielnia wydała zgodę z zburzenie ściany i połączenie obydwu pomieszczeń.

Niestety poszukuje teraz pomocy w temacie czy przypadkiem sufitu kabiny nie należy ruszyć zanim sam sie nie zapadnie ponieważ nie będzie już ściany która go podtrzymywała.

Będe starał się wywiedzieć jeszcze w dziale technicznym w spółdzielni ale ciekaw byłem czy ktoś już miał bliższe doswiadczenia z tymi kabinami.

Chociaż zgodę wydawała kobieta z administracji z uprawnieniami budowlanymi więc i nic nie mówiła o konieczności usunięcia także części sufitu kabiny, wiec chyba wie na co daje zgodę, ale dopytam się jeszcze u speców w dziale technicznym

......czy ktoś już miał bliższe doswiadczenia z tymi kabinami.

Gdybyś jeszcze tego nie wiedział - kilka uwag:

Jeśli Twoje kabiny wyglądają tak jak myślę

..... to masz następującą sytuację:

- ścianki kabin mają grubość 5 - 5,5 cm,

- między ścianą kabiny, a ścianą np. sąsiedniego pokoju jest dystans.

W zależności od tego jak krzywo wstawiono kabinę odstęp jest różny (np. waha się od 0,8cm do 1,3cm)

- podłogi w wc i łazience są na różnych poziomach (sufity ;) również )

- w górnych narożnikach kabin są metalowe zaczepy (służące do podnoszenia kabin dźwigiem).

O ile pamiętam grubość "blachy" to ok. 5 mm.

(Mimo wypasionego sprzętu, mojej ekipie nie udało się tego całkowicie usunąć. Aby połączenie ścian nie było ścięte trzeba było nadrzucić ok. 1-1,5 "tynku")

- jeżeli zdecydujesz się zlikwidować wszystkie ściany kabin i np. od strony pokoju zostanie tylko cienka ścianka działowa - trzeba przemyśleć jej zagospodarowanie. Przykładowo: wieszając coś od strony pokoju łatwo przewiercić się na wylot, uszkodzić glazurę lub poprowadzony tam kabelek)

- problem z kabelkiem występuje również gdy pozostanie ta ściana, a instalacja zostanie pociągnięta między ściankami.

PozdrawiaM

• 3 months później...
  • 7 months później...
  • 7 years później...