Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schemat CO + CWU czy to zadziała

lain00

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam

Pozwolę sobie odświeżyć stary temat , gdyż przyszedł czas na wykonawstwo.

Za kilka dni zamierzam wylewać posadzki , ale zanim posadzki to najpierw muszę ułożyć rurki do CO. Tak jak pisałe wyżej będą to Pex śr 16. Wszystko pozostałe bez zmian.

Postanowiłem że będą jednak 2 rozdzielacze 1 parter i 2 piętro i poddasze.

Tylko teraz mam małe wątpliwości. Rozdzielacz będzie zamontowany w starej części domu ok 30-50 cm od podłogi.Poziom 0 miedzy starą częścią domu a nową wynosi ok 1m. i teraz pytanie. Zasilanie do tych kaloryferów będzie z górki od rozdzielacza, ale powrót juz pod górę. Czy to będzie działało tak jak należy???

Kolejna sprawa to czy jak zainstaluje kaloryfery z bocznym zasilaniem to też będzie działało czy będzie za dużo załamań ?

Na pietrze rozdzielacz będzie powyżej kaloryferów więc tu nie mam wątpliwości.

Bardzo proszę o Opinię.

Z góry dziękuję

Aha i jeszcze jedno. Znalazłem takie narzędzie jak sprężyna zewnętrzna do gięcia rur PEX. Czy ta sprężyna jest wielorazowa czy służy tylko do wygięcia jednego odcinka rury i należy ją na niej pozostawić?

Być może to pytanie jest banalne , ale lepiej zapytać niż coś spieprz...

Edytowane przez lain00