Piotr G 06.08.2010 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 skoro się nie znasz to znaczy ze te 19,220KW to bardzo przybliżone dane ?? czyli realnie twój domek będzie potrzebował 8KW geniusz albo jasnowidz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 06.08.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Chyba wiedza z zakresu czarnej magii albo innych sztuk tajemnych ! Na podstawie jakiej wiedzy - nie znając powierzchni, kubatury, izolacji na ścianach stropach i podłogach - można określić zapotrzebowanie budynku na 8 kW To czarna magia, kontrakt z diabłem itp Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lain00 07.09.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 (edytowane) Witam Pozwolę sobie odświeżyć stary temat , gdyż przyszedł czas na wykonawstwo.Za kilka dni zamierzam wylewać posadzki , ale zanim posadzki to najpierw muszę ułożyć rurki do CO. Tak jak pisałe wyżej będą to Pex śr 16. Wszystko pozostałe bez zmian.Postanowiłem że będą jednak 2 rozdzielacze 1 parter i 2 piętro i poddasze. Tylko teraz mam małe wątpliwości. Rozdzielacz będzie zamontowany w starej części domu ok 30-50 cm od podłogi.Poziom 0 miedzy starą częścią domu a nową wynosi ok 1m. i teraz pytanie. Zasilanie do tych kaloryferów będzie z górki od rozdzielacza, ale powrót juz pod górę. Czy to będzie działało tak jak należy???Kolejna sprawa to czy jak zainstaluje kaloryfery z bocznym zasilaniem to też będzie działało czy będzie za dużo załamań ?Na pietrze rozdzielacz będzie powyżej kaloryferów więc tu nie mam wątpliwości.Bardzo proszę o Opinię.Z góry dziękuję Aha i jeszcze jedno. Znalazłem takie narzędzie jak sprężyna zewnętrzna do gięcia rur PEX. Czy ta sprężyna jest wielorazowa czy służy tylko do wygięcia jednego odcinka rury i należy ją na niej pozostawić?Być może to pytanie jest banalne , ale lepiej zapytać niż coś spieprz... Edytowane 7 Września 2010 przez lain00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts