luka 29.07.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Hej, Mam w projekcie wieniec, którego dolne pasy zbrojenia mają być pod belką Terivy, tzn belki mają wchodzić do wnętrza wieńca. Ponieważ opieram wieniec na ścianie z gazobetonu, klasy 400, muszę zrobić poduszkę betonową. Jak to najlepiej wykonać? Mam trzy opcje - ktora lepsza? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. http://images38.fotosik.pl/316/3ef7d8674b65bed9m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) wersja 3 najbardziej po Bożemu tylko belki trzeba oczywiście ułożyć na podporachna czas montażu /stwardnienie betonu/ nie utrzymają się na przybitych do ściany deskach, naprawdę.../może pogonić ekipę/ tam jest to ładnie pokazane:http://www.stropex.com.pl/film_montaz_stropu_teriva.php Edytowane 29 Lipca 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.07.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) Hej, Mam w projekcie wieniec, którego dolne pasy zbrojenia mają być pod belką Terivy, tzn belki mają wchodzić do wnętrza wieńca. Ponieważ opieram wieniec na ścianie z gazobetonu, klasy 400, muszę zrobić poduszkę betonową. Jak to najlepiej wykonać? Mam trzy opcje - ktora lepsza? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. W grę wchodzi 3 Tak się to robi. Oczywiście pod belki stropowe idą jeszcze stemple tak ,że nie ma obawy o mocowanie desek. Belki stropowe powinny zostać oparte na legarach, a te na stemplach. Liczba legarów zależy od rozpiętości stropu - jedna podpora przy rozpiętości stropu do 3,80 m, dwie podpory przy rozpiętości od 4,00 m do 6,00 m. Można dać więcej Edytowane 29 Lipca 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcia1 29.07.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dystanse są specjalne do kupienia w każdej hurtowni bud. ( małe plastiki okrągłe bądź prostokątne o różnej wysokości).U mnie wieniec wylewali od razu razem ze stropem- tzn. belki były uniesione nad mur na odpowiednią wysokość (na podkładkach, które przed zalaniem były usunięte), podbite deskami, deski ściągnięte prętami przechodzącymi przez mur i zabezpieczone tzw. bananami. Dodatkowo deski wsparte od dołu belkami. Cały strop i tak podpiera się sztycami, żeby nie opadł, także nie ma obawy. Pamiętaj koniecznie o dystansach pod zbrojenie wieńca i porządnym ściągnięciu desek, żeby beton przy laniu ich nie rozepchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.07.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 wielkie dzięki Panowie za błyskawiczny odzew, rozumiem że wersje 1 i 2 odrzucamy. mam kolejne pytanie - czy w odniesieniu do tego zrywania desek o którym pisze beton 44, pomogłoby dodanie po dodatkowym stemplu przy końcu każdej opartej na deskach belki? Deski nie będą obciążone przez belki, pustaki i nadbeton, a zapewnią szalunek na tych kilku centymetrach opuszczonego wieńca. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 tam na tym linku jest to naprawdę bardzo ładnie zrobione, tak trzeba zrobić... /strop to belki, pustaki, beton - to ładnych parę-naście-dziesiąt ton masy naprawdę trzeba to podeprzeć solidnie..../ a przy okazji gdy podparcie krańcowe jest przy samej ścianie to jest i szalunkiemdla opuszczonego wieńca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.07.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Skłaniam się ku tej opcji z prostokątnymi legarami będącymi jednocześnie szalunkiem dla opuszczonego wieńca. Mam jeszcze pytanie dot. zewnętrznego szalunku na ścianie 42 z solbetu.W linii stropu mam jeszcze od zewnątrz: licową płytkę 8cm, potem 10cm styro i wieniec. czy taka płytka i styro mogą być szalunkiem zewnętrznym przy wylewaniu stropu i wieńców? Czy beton z pompy nie rozsadzi tego na bok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.07.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nie powinien... tylko ten zewnętrzny pianobeton to trzeba wmurować z 2 dni wcześniej, żeby zaprawa zdążyła związać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 29.07.2010 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 nie powinien... tylko ten zewnętrzny pianobeton to trzeba wmurować z 2 dni wcześniej, żeby zaprawa zdążyła związać... może go dla pewności od zewnątrz chwycić jakąś deską? czy raczej jest to przekombinowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts