Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oparcie zbrojenia wieńca - Teriva I

Recommended Posts

Hej,

Mam w projekcie wieniec, którego dolne pasy zbrojenia mają być pod belką Terivy, tzn belki mają wchodzić do wnętrza wieńca. Ponieważ opieram wieniec na ścianie z gazobetonu, klasy 400, muszę zrobić poduszkę betonową. Jak to najlepiej wykonać? Mam trzy opcje - ktora lepsza?

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

http://images38.fotosik.pl/316/3ef7d8674b65bed9m.jpg

wersja 3 najbardziej po Bożemu

tylko belki trzeba oczywiście ułożyć na podporach

na czas montażu /stwardnienie betonu/

nie utrzymają się na przybitych do ściany deskach, naprawdę...

/może pogonić ekipę/

tam jest to ładnie pokazane:

http://www.stropex.com.pl/film_montaz_stropu_teriva.php

Edytowane przez beton44

Hej,

Mam w projekcie wieniec, którego dolne pasy zbrojenia mają być pod belką Terivy, tzn belki mają wchodzić do wnętrza wieńca. Ponieważ opieram wieniec na ścianie z gazobetonu, klasy 400, muszę zrobić poduszkę betonową. Jak to najlepiej wykonać? Mam trzy opcje - ktora lepsza?

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

W grę wchodzi 3

Tak się to robi.

Oczywiście pod belki stropowe idą jeszcze stemple tak ,że nie ma obawy o mocowanie desek.

Belki stropowe powinny zostać oparte na legarach, a te na stemplach. Liczba legarów zależy od rozpiętości stropu - jedna podpora przy rozpiętości stropu do 3,80 m, dwie podpory przy rozpiętości od 4,00 m do 6,00 m. Można dać więcej

Edytowane przez Zbigniew100

Dystanse są specjalne do kupienia w każdej hurtowni bud. ( małe plastiki okrągłe bądź prostokątne o różnej wysokości).

U mnie wieniec wylewali od razu razem ze stropem- tzn. belki były uniesione nad mur na odpowiednią wysokość (na podkładkach, które przed zalaniem były usunięte), podbite deskami, deski ściągnięte prętami przechodzącymi przez mur i zabezpieczone tzw. bananami. Dodatkowo deski wsparte od dołu belkami. Cały strop i tak podpiera się sztycami, żeby nie opadł, także nie ma obawy. Pamiętaj koniecznie o dystansach pod zbrojenie wieńca i porządnym ściągnięciu desek, żeby beton przy laniu ich nie rozepchał.

wielkie dzięki Panowie za błyskawiczny odzew, rozumiem że wersje 1 i 2 odrzucamy.

mam kolejne pytanie - czy w odniesieniu do tego zrywania desek o którym pisze beton 44, pomogłoby dodanie po dodatkowym stemplu przy końcu każdej opartej na deskach belki? Deski nie będą obciążone przez belki, pustaki i nadbeton, a zapewnią szalunek na tych kilku centymetrach opuszczonego wieńca.

pzdr

tam na tym linku jest to naprawdę bardzo ładnie zrobione, tak trzeba zrobić...

/strop to belki, pustaki, beton - to ładnych parę-naście-dziesiąt ton masy

naprawdę trzeba to podeprzeć solidnie..../

a przy okazji gdy podparcie krańcowe jest przy samej ścianie to jest i szalunkiem

dla opuszczonego wieńca...

Skłaniam się ku tej opcji z prostokątnymi legarami będącymi jednocześnie szalunkiem dla opuszczonego wieńca.

Mam jeszcze pytanie dot. zewnętrznego szalunku na ścianie 42 z solbetu.

W linii stropu mam jeszcze od zewnątrz: licową płytkę 8cm, potem 10cm styro i wieniec. czy taka płytka i styro mogą być szalunkiem zewnętrznym przy wylewaniu stropu i wieńców? Czy beton z pompy nie rozsadzi tego na bok?