kaczor1984 29.07.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam, Mieszkam w starej nieogrzewanej kamiennicy i zastanawiam się nad wymianą okien żeby zaoszczędzić na ogrzewaniu w zimę (czy raczej żeby ogrzewanie wogóle miało sens). Obecnie mam okna plastikowe jak na poniższym zdjęciu:http://img529.imageshack.us/img529/7507/dsc00020gc.th.jpg Uploaded with ImageShack.usNie wiem jakiej są firmy. Na okuciach jest logo WinkHaus. Na ramce między szybami jest oznaczenie k=1,1.Zanim się do tego mieszkania wprowadziłem na suficie był grzyb więc panowie z administracji zapewnili 'profesjonalną mikrowentylację'. Widać ją na poniższym zdjęciu - przewiercili kilka dziur na wylot w oknie i przez ramę (od strony pokoju jest to przykryte plastikową 'klapką' z gąbeczką.http://img442.imageshack.us/img442/3061/dsc00019rk.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Mur zewnętrzny budynku ma chyba z 60cm grubości (choć już dawno zapomniał co to tynk od zewnątrz) więc podejrzewam że większość ciepła ucieka właśnie przez okna. I teraz samo pytanie - czy wymiana okien na takie z potrójnymi szybami (i bez dziur na wylot w ramie;) ) poprawi zauważalnie temperaturę w pomieszczeniu? Mieszkanie ma ~20m^2. Okna są dwa po 1,1m x 1,75m [s x w]. Jaki byłby orientacyjny koszt takich okien z montażem (powiedzmy że tylko dzielone na 2 części, jedno uchylno-rozwierne drugie tylko rozwierne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.07.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Moim zdaniem nie ma sensu wymiana okien. Niewiele to da. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.07.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 podobnie sądzę, niestety. Biorąc pod uwagę sytuacje u Ciebie, mikroklimat w mieszkaniu panujący, duże zawilgocenie (może kwiaty, może małe dziecko i suszenie prania - nie wiem dokładnie) konieczne i tak będzie zastosowanie nawiewnika i tym samym zysk będzie naprawdę niewielki, wątpię nawet czy temperatura się w pokoju podniesie a nawiewnik mechaniczny aż będzie kusił by go zamykać by było cieplej a skutki tego ruchu będą opłakane - znów pojawi sie grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczor1984 30.07.2010 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Nie pocieszyliście mnie ale dziękuję za odpowiedzi. Przynajmniej nie wydam bez sensu pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.07.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 jest jeszcze jedna możliwość. Jeśli to stara chałupa (sadzać po grubości muru na dwie cegły a tylko tak się dawniej budowało) to powodem twych kłopotów może być nie okno tylko pozycjonowanie okna w murze - za punktem rosy który wypada we wnętrzu pomieszczenia Podejrzewam że stare okno było oknem skrzynkowym i zamiast do wewnętrznej płaszczyzny starego okna nowe wstawiono do zewnętrznej jego powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczor1984 31.07.2010 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Owszem jest to stara kamiennica - dokładnego roku budowy nie znam ale jest to Praga-Północ w Wwie więc podejrzewam 1920-40. Okno jest 30cm od ściany wewnątrz i 21-22 cm od zewnętrznej strony muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.07.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 (edytowane) Leńskiego, 11 Listopada, Szmulki i te okolice? Zresztą nie ważne, po tych wymiarach widać że lekko za bardzo na zewnątrz i zapewne tynków zewnętrznych też nie ma?Trzeba by zainteresować się przebiegiem izoterm - obawiam się że punkt rosy wypada od wewnątrz pomieszczenia i stąd mogą być kłopotyAle jest to wróżenie z fusów póki co Edytowane 31 Lipca 2010 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczor1984 31.07.2010 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Tak. Szmulki ul. SIedlecka. Po tynku już dawno nie ma śladu. W zimie woda zamarzała mi od wewnątrz na szybach ( nie ogrzewałem praktycznie mieszkania bo 'poszedłbym z torbami' jakby przyszły rachunki za prąd). Termometr w pokoju przy tych największych mrozach pokazywał ok 12 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.06.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Nasza podpowiedź: Zobacz inne filmy poradnikowe na murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.06.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Tak. Szmulki ul. SIedlecka. ....Stara dobra Praga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts