dodusia55 29.07.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam serdecznie , w domu 125 metrowym dobrze izolowanym ( ściany 15, podłoga 30) na 90 metrach chcę dac panele podłogowe, płytki będą tylko w łazienkach i kuchni . PROSZĘ napiszcie Ci co użytkują podłogówkę z panelami lub instalatorzy .Czy to się sprawdzi ?????? Czy odległość 15 cm między rurkami jest ok ( dałabym 10 , ale mój hydraulik mówi , że 15 wystarczy) Czy nie zmarznę zimą , lubię te 22 stopnie w domku. . jak zimno na dworze . A tak wogóle to wszyscy mi odradzają te panele na podłogówkę , czy ktos ma i się sprawdziło ???????? Dora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.07.2010 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 wystarczy i sprawdza sie , przetestowane u siebie i u klientów, pamiętać o specjalnym podkładzie i unikać deski barlineckiej itp. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 30.07.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 po pierwsze 15cm styropianu to dzisiaj minimum....................................... Ja będę w przysżłym roku ocieplał 15 cm. Dlaczego tylko tyle? Bo mi mastry i kierownik budowy mówią, że 15 jest wystraczające. A więcej to spowoduje w domu termos. Mysłałem już o 20 cm, ale kierownik mi odradza. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 30.07.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 (edytowane) a co jest złego w termosie ???? Termos to przestrzeń bardzo dobrze odizolowana od temperatury zewnętrznej - o to chodzi, aby w domu ograniczyć wpływ temperatury zewnętrznej Piotr. Edytowane 30 Lipca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_ 30.07.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Bo mi mastry i kierownik budowy mówią, że 15 jest wystraczające. A więcej to spowoduje w domu termos. Mysłałem już o 20 cm, ale kierownik mi odradza. Jakie jest Wasze zdanie? Moje zdanie to takie, że na początku budowy posłuchałem kierbuda.... Więcej tego błędu nie popełniłem, a skutki będę odczuwał długo, a jak Bozia życia nie poskąpi to nawet i dłużej.... Pozdrawiam Andrzej_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madison22 31.07.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Podepnę się trochę do wątku. U mnie hydraulicy także chcą rurki rozłożyć co 25cm obawiamy się, ze trochę "za daleko" ale widzę ze zdania są podzielone, a jak jest u was? Czy przy oknie balkonowym dać rurki geściej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 31.07.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 tak mi się wydaje - że autor wątku się pyta o panele, a nie deskę trójwarstwową. Piotr G - dlaczego unikać deski barlineckiej? Ja cały czas myślę o Merbau family (1 lamela/180mm) linia EXCLUSIVE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 31.07.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 bo wszystkie deski z drewna pomimo wielu zalet nie są zalecane na ogrzewanie podłogowe - są dobrym izolatorem, wydajność ogrzewania podłogowego spada Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 31.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Podepnę się trochę do wątku. U mnie hydraulicy także chcą rurki rozłożyć co 25cm obawiamy się, ze trochę "za daleko" ale widzę ze zdania są podzielone, a jak jest u was? Czy przy oknie balkonowym dać rurki geściej? Jasne że dać gęściej pod oknem balkonowym Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 31.07.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 bo wszystkie deski z drewna pomimo wielu zalet nie są zalecane na ogrzewanie podłogowe - są dobrym izolatorem, wydajność ogrzewania podłogowego spada Piotr może się nie znam - ale to nie wydajność spadnie - tylko wzrośnie bezwładność ogrzewania... ale to tylko moje prywatne zdanie, które sobie wyrobiłem po przeczytaniu setek rożnych opinii o drewnie na ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 31.07.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 To jest logiczne jeżeli spada wymiana ciepła to wzrasta bezwładność jeżeli dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło to można zrobić i będzie dobrze. Poczytałem trochę o montażu deski barlinecjiej na ogrzewanie podłogowe jest troche ograniczeń - podstawowe to temp powierzchni posadzki nie może przekroczyć 26 st C - trzeba dobrze ustawić krzywe grzewcze w kotle aby nie przegrzać. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 01.08.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) a może korzystając z okazji wypowiesz się o ile konkretnie spadnie wydajność na tym dobrym izolatorze, niech wszyscy wyrobią sobie opinię na liczbach wymiernych zamiast na twoim płatnym profilu który karmi tylko ogólnikami Nie muszę bo Najlepszy Doradca Mpoplaw zawsze czuwa i w bardzo merytorycznej dyskusji rozwiewa wszystkie wątpliwości. Już tyle razy dał popis swojej kompetencji w sprawach instalacji że aż dech zapiera Piotr Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 01.08.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Odnośnie deski barlineckiej na stronach producenta są podane wymagania odnośnie montażu na ogrzewaniu podłogowym, ja osobiście bym nie robił bo jest tam zbyt wiele punktów których nieprzestrzedanie grozi utratą gwarancji na podłogę. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 01.08.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 a np parkiet merbau - 15x60? Coś takiego można dać na podłogówkę? Bardzo mi się podobają szerokie deski, ale jak się dobrze orientuję to optymalny stosunek szerokości do grubości to 4:1 - więc przy grubości 15mm najlepsza szerokość to 60mm. I jak ma się to do długości takich deseczek? Czy można dać mix o długości 300-1200? A może ktoś z was ma szerszy parkiet? np 90x60x Niby merbau jest z jednym z drzew najmniej rozciągliwych więc może by i to wytrzymało - eh.. sam już nie wiem - dobrze że mam jeszcze 2-3 miesiące do namysłu i szukania rozwiązań innych użytkowników parkietów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 02.08.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Moje zdanie to takie, że na początku budowy posłuchałem kierbuda.... Więcej tego błędu nie popełniłem, a skutki będę odczuwał długo, a jak Bozia życia nie poskąpi to nawet i dłużej.... Pozdrawiam Andrzej_ A lepiej dać 1 x 20 cm czy 2 x po 10 cm i na mijankę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.08.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 2x10 na mijankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 02.08.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) 2x10 na mijankę Ok. A jak kleić? Pierw jedna warstwa a później (po np. 24h) druga czy od razu dwie warstwy (np. w jednym dniu)? Czy ten sam klje sie używa przy klejeniu drugiej warstwy co do pierwszej? Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENTOM 02.08.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Hej::mamy założoną pompę ciepła !!,co oznacza samą podłogówkę,płytki tak! Ale nie wszędzie ___-i tu się rozpoczyna problem!!! Proszę niech ktoś napiszę z własnego doświadczenia !!!!!czy ma panele podłogowe :-jakiej firmy no i czy to funkcjonuje ,gdyż opinie są różne ?? Proszę o szczere odpowiedzi gdyż to nie mała inwestycja jeśli się bierze pod uwagę około 200m !!czekam na odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 02.08.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 na panelach działa bezzastrzezeń i u mnie i u klientów Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.08.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Ok. A jak kleić? Pierw jedna warstwa a później (po np. 24h) druga czy od razu dwie warstwy (np. w jednym dniu)? Czy ten sam klje sie używa przy klejeniu drugiej warstwy co do pierwszej? ale co ty chcesz kleić styropian na podłodze?? bo temat jest o podłogach chyba, że ty nie w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts