anula302 30.07.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ponieważ Elfir pewnie na urlopie albo zapracowana powtarzam pytanko poniżej. Może ktoś z was stosował i ma w tej sprawie jakieś doświadzcenie?Ostatnio wyczytałąm w necie o mikroryzie. Pytanie czy wrto to stosować i czy można np.jeszcze teraz zastosować ją np. pod posadzone hortensje czy lepiej poczekać do przyszłego roku jeśli już. U nie na działce niestety gleba raczej kiepska i przy sadzeniu roślinek wyieniam ją tylko miejscowo.Zastanawiam się nad posadzeniem przy fragmencie domu kilku wrzosów i przy okazji tego tematu wpadła mi w ręce ta mikroryza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 30.07.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Na pewno warto przeprowadzać mikoryzę. Widziałem wrzosy po mikoryzie- miały się bardzo dobrze.Należy uważać tylko na wiele podróbek i nieuczciwych sprzedawców. Szczepionkę najlepiej stosować gdy roślina jest młoda.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.07.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 ja tam nie zauważyłem jakiegoś zbawiennego wpływu mikoryzy na rośliny,było o tym trochę w wątku o rododendronach,moim zdaniem szkoda kasy,moje wrzosy radzą sobie świetnie bez mikoryzy,rh i azalie bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 30.07.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ciekawy temat, sam sie zastnawiałem nad mikryzą czy by sadzonych tuji nie poczęstować Niech się jeszcze ktoś pochwali efektami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.07.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 znowu moim zdaniem tujom mikoryza jest tak potrzebna jak .... torf ale może Mirek zajrzy to się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 30.07.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Dlatego tak z ciekawości pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.07.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Mirek (i nie tylko) wypowiadał się dość obszernie na tym forum odnośnie mikoryzy.Nie sadzę aby zmienił zdanie w tej kwestii.Moja opinia na temat takiej amatorsko stosowanej mikoryzy jest zdecydowanie negatywna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.07.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.08.2010 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Mirek (i nie tylko) wypowiadał się dość obszernie na tym forum odnośnie mikoryzy. Nie sadzę aby zmienił zdanie w tej kwestii. Moja opinia na temat takiej amatorsko stosowanej mikoryzy jest zdecydowanie negatywna. .. A jak znaleźć w Polsce mikoryzowane "fabrycznie" rośliny? Zawsze sprawdzam rododendrony i nigdy mi się nie udało trafić. Co do mikoryzy amatorskiej, to u mnie 10 mikoryzowanych rośnie dobrze, a 1 dosadzony później - słabo. Może to zbieg okoliczności, może nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 20.09.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ktoś może dorzucić swoje trzy grosze? Może jakieś nowe doświadczenia z szczepionkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 24.09.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 wiosną tego roku zastosowałam szczepionkę Mykoflor dla wrzosowatych i iglastych.Rabaty mam stosunkowo młode, zakładane od zera. Może to przypadek, ale kosówki 'Mops' i 'Humpy' miały młode przyrosty ze sporo dłuższymi igłami. W przypadku azalii, rh czy hortensji różnicy nie zaobserwowałam.Zdaję sobie sprawę, że mój zabieg najlepiej poprawił... moje samopoczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts