Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

premia gwarancyjna???

piterg

Recommended Posts

Jak jest z premią gwarancyjną ? mam taki plan : kupuje dom za cene x, połowe płace przy notariuszu i spisuje umowe z resztą zapłaty np. do końca roku , czy moge wykozystac wklad + premie gwarancyjną ( lecz nie zapłacic nią za kawałek domu a spłacić stare kredyty , poczym prosić o kredyt na drugą ratę za dom ??? chyba znowu namieszalem ale zycie nie jest proste :)

Piterg, rzeczywiście namieszałeś, ale spróbuję odpowiedzieć. Ostatnio likwidowałam książeczki mieszkaniowe na zakup mieszkania - tak korzystniej, bowiększa premia gwarancyjna niż na budowę domu. Musiałam złożyć w banku masę dokumentów łącznie z tym, że mieszkanie już kupiłam (a nie mam zamiar dopiero kupić). Potem czekałam prawie miesiąc na przelew na konto i dopiero po mojej interwencji bank łaskawie dokonał przelewu.

Jak widzisz nie jest łatwo i nie licz, że bank ci pójdzie na rękę.

Możesz tak zrobić.

Tylko w akcie powinno byc napisane, że to był zakup domu jednorodzinnego.

z aktem (bez znaczenia czy brałeś kredyt czy zapłąciłeś gotówką) stwierdzającym zakup domu i z książeczkami idziesz do banku.

tam informujesz, że chcesz zrealizować premię gwarancyjną.

bank da ci parę kartek do wypełnienia i powie, że masz czekać od 2 - 4 tyg. na przelew - lub za jakis czas sam odebrać kasę.

nie sprawdzają na co ją wydałeś.

Ja tak zrobiłam.

saia

Możesz tak zrobić.

Tylko w akcie powinno byc napisane, że to był zakup domu jednorodzinnego.

z aktem (bez znaczenia czy brałeś kredyt czy zapłąciłeś gotówką) stwierdzającym zakup domu i z książeczkami idziesz do banku.

tam informujesz, że chcesz zrealizować

1.Dlaczego ważne jest ze zakup domu jednorodzinnego?

2. Mi chodzi bardziej o drugą stronę czy ten sam bank który wypłaci premie gwarancyjną da mi kredyt na drugą połowę czy stwierdzi że dostałem premie i da kredyt w wysokości połowy domu minus premia.

Przepraszam ale długo nie zaglądałam - mam nadzieję, że na odpowiedź nie jest za późno.

otóż - musi być napisane że na zakup działki z domem jednorodzinnym, bo tylko na taki dom możesz zrealizować książeczkę mieszkaniową i dostać premię gwarancyjną.

u mnie w akcie było napisane, żę działka zabudowana z domem o powierzchni... i musiałam wypełnić oświadczenie w banku, że ten dom jest jednorodzinny - to chyba chodzi o to, że musi być zgodność z zapisem w ustawie.

a druga sprawa jest taka bank udzieli ci premi gwarancyjnej ale dopiero jak przyniesiesz akt notarialny, że kupiłeś. inaczej nie wypłacą.

oni zwracają ci kaskę za inwestycję którą sam sfinansujesz - bez znaczenie czy z kredytu w ym samym banku czy w innym.

oni nie spraawddzają czy ty chcesz wziąć kredyt i jednocześnie zrealizować książeczkę.

jak dają kredyt to sprawdzają twoją zdolność kredytową, każą ząłożyć hipotekę ale nie sprawdzają książeczek - chyba, że chcesz je scedować na bank wcześniej - jako zabezpieczenie kresytu.

ale to chyba bez sensu... - bo jak rozumiem chcesz kredyt a kasę z ksiązeczek na coś innego?

jeśli tak jest to nikt tego nie sprawdza.

wypłacą Ci całą kwote kredytu, który Ci przyznali i premię gwarancyjną.

• 5 months później...

dzięki, okazuje się, że muszę jeszcze poczekać, bo na razie podpisałam umowę przedwstępną na kupno mieszkania bez obecności notariusza. Podobno pieniązki mogą wypłącić jak będzie umowa potwierdzona notarialnie, czyli trzeba czekac na moment podpisania aktu notarialnego.

Mam za mało środków na km, żeby teraz potwierdzac umowę notarialnie. Poczekam sobie...