piterg 10.02.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Jak jest z premią gwarancyjną ? mam taki plan : kupuje dom za cene x, połowe płace przy notariuszu i spisuje umowe z resztą zapłaty np. do końca roku , czy moge wykozystac wklad + premie gwarancyjną ( lecz nie zapłacic nią za kawałek domu a spłacić stare kredyty , poczym prosić o kredyt na drugą ratę za dom ??? chyba znowu namieszalem ale zycie nie jest proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 12.02.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Piterg, rzeczywiście namieszałeś, ale spróbuję odpowiedzieć. Ostatnio likwidowałam książeczki mieszkaniowe na zakup mieszkania - tak korzystniej, bowiększa premia gwarancyjna niż na budowę domu. Musiałam złożyć w banku masę dokumentów łącznie z tym, że mieszkanie już kupiłam (a nie mam zamiar dopiero kupić). Potem czekałam prawie miesiąc na przelew na konto i dopiero po mojej interwencji bank łaskawie dokonał przelewu. Jak widzisz nie jest łatwo i nie licz, że bank ci pójdzie na rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg 15.02.2004 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 dokładniej jest tak: kupiłem dom zapłaciłem połowe, na drugą połowę biore kredyt , czy moge ubiegac sie o premie jezeli cały dom jest zaplacony (jezeli dostane oczywiscie kredyt) i wydac na cele nieokreslone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saia 16.02.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Możesz tak zrobić.Tylko w akcie powinno byc napisane, że to był zakup domu jednorodzinnego.z aktem (bez znaczenia czy brałeś kredyt czy zapłąciłeś gotówką) stwierdzającym zakup domu i z książeczkami idziesz do banku.tam informujesz, że chcesz zrealizować premię gwarancyjną.bank da ci parę kartek do wypełnienia i powie, że masz czekać od 2 - 4 tyg. na przelew - lub za jakis czas sam odebrać kasę.nie sprawdzają na co ją wydałeś.Ja tak zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg 17.02.2004 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 saiaMożesz tak zrobić. Tylko w akcie powinno byc napisane, że to był zakup domu jednorodzinnego. z aktem (bez znaczenia czy brałeś kredyt czy zapłąciłeś gotówką) stwierdzającym zakup domu i z książeczkami idziesz do banku. tam informujesz, że chcesz zrealizować 1.Dlaczego ważne jest ze zakup domu jednorodzinnego?2. Mi chodzi bardziej o drugą stronę czy ten sam bank który wypłaci premie gwarancyjną da mi kredyt na drugą połowę czy stwierdzi że dostałem premie i da kredyt w wysokości połowy domu minus premia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saia 23.02.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Przepraszam ale długo nie zaglądałam - mam nadzieję, że na odpowiedź nie jest za późno.otóż - musi być napisane że na zakup działki z domem jednorodzinnym, bo tylko na taki dom możesz zrealizować książeczkę mieszkaniową i dostać premię gwarancyjną.u mnie w akcie było napisane, żę działka zabudowana z domem o powierzchni... i musiałam wypełnić oświadczenie w banku, że ten dom jest jednorodzinny - to chyba chodzi o to, że musi być zgodność z zapisem w ustawie.a druga sprawa jest taka bank udzieli ci premi gwarancyjnej ale dopiero jak przyniesiesz akt notarialny, że kupiłeś. inaczej nie wypłacą.oni zwracają ci kaskę za inwestycję którą sam sfinansujesz - bez znaczenie czy z kredytu w ym samym banku czy w innym.oni nie spraawddzają czy ty chcesz wziąć kredyt i jednocześnie zrealizować książeczkę.jak dają kredyt to sprawdzają twoją zdolność kredytową, każą ząłożyć hipotekę ale nie sprawdzają książeczek - chyba, że chcesz je scedować na bank wcześniej - jako zabezpieczenie kresytu.ale to chyba bez sensu... - bo jak rozumiem chcesz kredyt a kasę z ksiązeczek na coś innego?jeśli tak jest to nikt tego nie sprawdza.wypłacą Ci całą kwote kredytu, który Ci przyznali i premię gwarancyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska277 17.08.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 mam pytanie: jak można sprawdzić ile mam na koncie książeczki mieszkaniowej i ile z tego moge odzyskac w ramahc premii gwarancyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 17.08.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Trzeba oddać książeczkę do wyceny do odpowiedniego oddziału PKO BP.Wycena może trwać nawet miesiąc.O to gdzie oddać książeczkę możesz spytać w każdym oddziale PKO BP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska277 18.08.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 dzięki, okazuje się, że muszę jeszcze poczekać, bo na razie podpisałam umowę przedwstępną na kupno mieszkania bez obecności notariusza. Podobno pieniązki mogą wypłącić jak będzie umowa potwierdzona notarialnie, czyli trzeba czekac na moment podpisania aktu notarialnego.Mam za mało środków na km, żeby teraz potwierdzac umowę notarialnie. Poczekam sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts