Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czesc jestem wiernym uztytkownikiem Autocada, jednak ostatni doszly mnie sluchy ze Archicad jest programem o wiele szybszym, pozwalajacym skrocic czas rysowania, posiadajacy bogata bibloteke blokow rysunkowych. Tylko jest jedno pytanie. czy jest to program latwiejszy w obsludze niz Autocad? Ile czasu zajmie uzytkownikowi Autocada przestawienie sie na nowy program? Czy w ogole polecacie Archicada??

Student z lodzi

Hey :)

Od kilku lat użytkuję ArchiCada i bez wątpienia jest to program ułatwiający w znaczący sposób pracę jeśli chodzi o projektowanie architektoniczno-budowlane w tym sporządzanie dokumentacji technicznej jak i wizualizacji. Wcześniej pracowałem na Autocadzie i w porównaiu z nim zdecydowanie nie żałuję poświęconego czasu na naukę nowego programu.

Zależy do czego i jakiego projektowania ma służyć program...

Jeśli jesteś studentem wydzialu mechanicznego- Autocad, jeśli budownictwa, architektury - ArchiCad.

Nie bez znaczenia jest cena samego oprogramowania, gdzie za podstawowy moduł 2D AutoCada trzeba zapłacić ok 3-4 tyś. zł...natomiast za podstawową wersję ArchiCada (oczywiście w promocji ;)) jakieś 18 tyś +VAT. Należałoby to wziąć pod uwagę w przypadku późniejszej pracy na legalnym oprogramowaniu.

Pozdrawiam

• 9 months później...

Zajmuje sie projektowaniem konstrukcji okretowych i uwazam AutoCada za nieprzyjazny program, moze poza cena. O wiele przyjemniejszym i latwiejszym programem do nauczenia sie (wg mnie) jest Catia V.5. Problemem sa duze wymagania sprzetowe i dosc wysoka cena. Jednak za najlepszy program do 3D uwazam Catie V.4, ale to juz bardzo drogi (cena rocznej (!) licencji moze wynosic nawet 25000 Euro!- placi sie osobno za kazdy modul) i wyrafinowany program. Po za tym wymaga kosztownych stacji graficznych. Ale predkosc i latwosc z jaka sie w nim robi jest nieporownywalna z zadnym innym programem.

Pozdrawiam

Konrad

Tylko jest jedno pytanie. czy jest to program latwiejszy w obsludze niz Autocad? Ile czasu zajmie uzytkownikowi Autocada przestawienie sie na nowy program? Czy w ogole polecacie Archicada??

Student z lodzi

Pytanie jest proste ale odpowiedź nie bardzo. Zarówno jeden jak i drugi

program ma swoich zagorzałych zwolenników. Osobiście nie znam

AutoCADa ale miałem możliwość popracować nieco z ArchiCADem.

I co? Wyniki są raczej zadowalające. Jako amator nie mający żadnych

doświadczeń w architekturze po tygodniu zabawy z pomocą oryginalnych

lessons udało mi się go opanować w stopniu, który pozwolił mi już

narysować pierwsze projekty.

Można je zobaczyć pod adresem:

http://www.republika.pl/klaus_gaiger

No i jeszcze jedno jeśli już porównywać te programy to rzeba

brać pod uwagę nie klasycznego AutoCADa ale jego wersję dla

architektów czyli AutoCAD Architectural Desktop.

pozdrawiam

Klaus

Klaus ma racje - porownaniem dla ArchiCada jest Architectural Desktop a nie goly AutoCad. Warto znac kilka programow tego typu, bo dopiero porownanie wszystkich pomoze Ci dobrze wybrac narzedzie.

Dla architektów są jeszcze co najmniej 2 programy w "pierwszej lidze".

Mówię o Microstation Bentley'a i Allplanie Nemetschka. Sam pracuję na tym ostatnim. A na Catii pracuje sie w biurze Franka O.Gehry'ego :)

pozdrawiam