ozzie1 11.02.2004 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 czesc jestem wiernym uztytkownikiem Autocada, jednak ostatni doszly mnie sluchy ze Archicad jest programem o wiele szybszym, pozwalajacym skrocic czas rysowania, posiadajacy bogata bibloteke blokow rysunkowych. Tylko jest jedno pytanie. czy jest to program latwiejszy w obsludze niz Autocad? Ile czasu zajmie uzytkownikowi Autocada przestawienie sie na nowy program? Czy w ogole polecacie Archicada?? Student z lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 11.02.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Hey Od kilku lat użytkuję ArchiCada i bez wątpienia jest to program ułatwiający w znaczący sposób pracę jeśli chodzi o projektowanie architektoniczno-budowlane w tym sporządzanie dokumentacji technicznej jak i wizualizacji. Wcześniej pracowałem na Autocadzie i w porównaiu z nim zdecydowanie nie żałuję poświęconego czasu na naukę nowego programu. Zależy do czego i jakiego projektowania ma służyć program... Jeśli jesteś studentem wydzialu mechanicznego- Autocad, jeśli budownictwa, architektury - ArchiCad. Nie bez znaczenia jest cena samego oprogramowania, gdzie za podstawowy moduł 2D AutoCada trzeba zapłacić ok 3-4 tyś. zł...natomiast za podstawową wersję ArchiCada (oczywiście w promocji ) jakieś 18 tyś +VAT. Należałoby to wziąć pod uwagę w przypadku późniejszej pracy na legalnym oprogramowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 27.11.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Zajmuje sie projektowaniem konstrukcji okretowych i uwazam AutoCada za nieprzyjazny program, moze poza cena. O wiele przyjemniejszym i latwiejszym programem do nauczenia sie (wg mnie) jest Catia V.5. Problemem sa duze wymagania sprzetowe i dosc wysoka cena. Jednak za najlepszy program do 3D uwazam Catie V.4, ale to juz bardzo drogi (cena rocznej (!) licencji moze wynosic nawet 25000 Euro!- placi sie osobno za kazdy modul) i wyrafinowany program. Po za tym wymaga kosztownych stacji graficznych. Ale predkosc i latwosc z jaka sie w nim robi jest nieporownywalna z zadnym innym programem. PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.11.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Tylko jest jedno pytanie. czy jest to program latwiejszy w obsludze niz Autocad? Ile czasu zajmie uzytkownikowi Autocada przestawienie sie na nowy program? Czy w ogole polecacie Archicada?? Student z lodzi Pytanie jest proste ale odpowiedź nie bardzo. Zarówno jeden jak i drugi program ma swoich zagorzałych zwolenników. Osobiście nie znam AutoCADa ale miałem możliwość popracować nieco z ArchiCADem. I co? Wyniki są raczej zadowalające. Jako amator nie mający żadnych doświadczeń w architekturze po tygodniu zabawy z pomocą oryginalnych lessons udało mi się go opanować w stopniu, który pozwolił mi już narysować pierwsze projekty. Można je zobaczyć pod adresem: http://www.republika.pl/klaus_gaiger No i jeszcze jedno jeśli już porównywać te programy to rzeba brać pod uwagę nie klasycznego AutoCADa ale jego wersję dla architektów czyli AutoCAD Architectural Desktop. pozdrawiam Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 Klaus ma racje - porownaniem dla ArchiCada jest Architectural Desktop a nie goly AutoCad. Warto znac kilka programow tego typu, bo dopiero porownanie wszystkich pomoze Ci dobrze wybrac narzedzie. Dla architektów są jeszcze co najmniej 2 programy w "pierwszej lidze". Mówię o Microstation Bentley'a i Allplanie Nemetschka. Sam pracuję na tym ostatnim. A na Catii pracuje sie w biurze Franka O.Gehry'ego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts