AgaPiotr1719503195 30.07.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam, W styczniu 2010 wprowadziliśmy się do nowego domu. W maju i czerwcu podłoga w salonie zaczeła się obniżać.Szczelina pomiędzy płytkami a listwą ma aktualnie w jednym miejscu około 1,1 cm.W innych około 0,5 cm. W innych pokojach na parterze niczego złego nie zauważyliśmy.W miejscu gdzie podłoga opadła najbardziej stoi również ściankadziałowa która nie ma żadnego fundamentu i też stoi tylko na chudym betonie.A na ściance nie ma żadnego śladu jakiegoś obniżania się, ściana jak na razie nie pękła. Mam pytanie czy ktoś z was miał może podobny problem i co zrobił ? Czekać czy może jest jakaś metoda żeby sprawdzić "co się dzieje" pod wylewką.Czy może warto przekuć się przez wylewkę i sprawdzić ? Są firmy które wprowadzają pod wylewkę żywicę pod ciśnieniem i podobno to podnosi podłogę (ktoś przetestował może ?) Do fundamentów wsypaliśmy około 40 - 50 cm piasku który został następnie ubity Bede wdzieczna za kazda odpowiedźAga@Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.07.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Czekać czy może jest jakaś metoda żeby sprawdzić "co się dzieje" pod wylewką. Czy może warto przekuć się przez wylewkę i sprawdzić ? Do fundamentów wsypaliśmy około 40 - 50 cm piasku który został następnie ubity Bede wdzieczna za kazda odpowiedź Warto. Trzeba przewiercić się oczywiście przez beton podkładowy i sprawdzić prętem ubicie. 50cm to sporo i ekipa mogła popełnić błąd np. nie ubijając warstwami. Pytanie tylko czy ma sens robić cokolwiek samemu, skoro macie jeszcze gwarancję na ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaPiotr1719503195 02.08.2010 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Witam,A jak ocenic czy piasek jest dobrze ubity ? Pręt np fi 12 nie powinien w ogole dać się wbić ? Są może jakieś inne metody pomiarugęstości (ewentualnie firmy z okolic Krakowa które się tym zajmują)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg2 04.08.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Mam problem podobny. Stało się to teraz po upływie 2 lat od wylewki. Obniżyła się podłoga na największych powierzchniach /salon, kuchnia/ na ok. 1 cm. Stało się to wzdłuż dylatacji. Nic nie popękało. W podłodze jest ogrzewanie podłogowe. Wylewka i chudy beton zbrojone. Fachowiec mówi, aby nic nie robić, piasek się sam zagęścił i już dalej nie będzie siadać. Podłogówka może pracować, bo jest w miejscu dylatacji w peszlach. Trzeba tylko miejsca między listwą a kaflami wypałnić silikonem i się nie przejmować. Co Wy na to? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaPiotr1719503195 05.08.2010 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 greg2 zadna scianka Wam nie pekla? my sie boimy o jedna dzialowa miedzy salonem a kuchnia, tam jest mnostwo kabliAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg2 06.08.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Jak na razie nic nie pękło. Moje ścianki działowe są na tych mniejszych powierzchniach tzn. korytarzu, łazience, kotłowni, wiatrołapie, schodach. Tam siadło nieznacznie, tak do 3 milimetrów. Fachowcy twierdzą, że nie ma co panikować, piasek sam się zagęścił na maxa i już dalej nie siądzie. U mnie stało się to w maju i od tego czasu szczelina się nie powiększa. Nic innego mi nie pozostało jak czekać. Dodaję, że u mnie kable są w peszlach w podłodze tuż przy ścianie. Jakby dalej siadała podłoga to jestem bez prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaPiotr1719503195 06.08.2010 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 WitamGreg2 to masz jak na razie szczescie, u nas podloga caly czas nadal osiada, mieszkamy na plaskiem terenie pomiedzy dwoma wzniesieniami, mamy nawet zrodlo na dzialce wiec wody pod dostatkiem. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elektryk_75 08.08.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Warto. Trzeba przewiercić się oczywiście przez beton podkładowy i sprawdzić prętem ubicie. 50cm to sporo i ekipa mogła popełnić błąd np. nie ubijając warstwami. Pytanie tylko czy ma sens robić cokolwiek samemu, skoro macie jeszcze gwarancję na ten dom. Witam, Ja na razie mam tylko pierwszy beton wylany więc nie przygladałem się czy siada czy nie. Jedno co mogę powiedzieć to to że sprawdzanie prętem może wprowadzic w błąd. Ja pamietam jak przed wylaniem chudego betonu pod ławą sprawdzałem twardość gruntu. Pamietam ze pret wchodził ciężej w pierwsze kilkanascie cm a potem coraz lzej. Nie wiem co było pod spodem bo nie chciałem rozgrzebywać gruntu rodzimego. Ale na 99% róznice w "oporze' jaki stawiał grunt były spowodowane wilgotnoscią a nie zagęszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaPiotr1719503195 19.08.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 WitamBedziemy robic badanie geologiczne zeby sprawdzic co sie dzieje pod domem. Szkoda ze nie zrobilismy tego jeszcze przed budowa:( Napisze co wynikło w tym badaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.01.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 u mnie dzieje się to samo tez się boje o jedna działówkę - bo "po niej " idzie cały prąd na cały salon i mały pokoj na parterze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts