Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Naszego dziennika

Recommended Posts

19.07.2010

Dzięki kakusku ale już widzę, że budowa to ciągłe zmaganie się. Idzie dobrze dobrze, a nagle coś wypada, że wydaje sie, że problem nie do przejścia. W końcu znajduje się rozwiązanie (przeważnie nasz portfel na tym ucierpi) i dalej leci się aż przyjdzie następny problem. Trochę się podłamałam, bo mam świadomość, że jak przy stanie surowym takie problemy występują to co będzie przy wykończeniu.

I tak trzymac :) Ewa teraz zobaczylam na Twoje foty-nie dawalas foli babelkowej pomiedzy styropian a ziemie? Nie wiem jaki dalas styropian ale jezeli nie jest to styrodur to musze Cie zmartwic-ziemia zniszczy ten styropian predzej czy pozniej :-( Powinno to byc zabezpieczone folia babelkowa (ulatwia tez odplyw wody ) a na gorze zaciagniete siatka i klejem (tam gdzie bedziesz kleila ewentualne plytki klikierowe )

Cos w tym rodzaju http://img248.imageshack.us/img248/3960/picture363f.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez kakusek

• 4 weeks później...
ewa&marcin, fajnie popatrzeć jak ktoś inny zmaga się z tak poważnym wyzwaniem jakim jest budowa własnego domku. ;) Pewnie jeszcze sporo wody w Łynie upłynie zanim zamieszkacie, ale niestety takie są realia budowy. Kakusek, masz rację z tą folią kubełkową (którą nazwałaś bąbelkową), bo zadaniem jej jest stworzenie szczelin powietrznych pomiędzy gruntem a styropianem. Sam dysperbit chroni tylko scianę przed wilgocią, a styrodur ociepla ją i jest wodoodprny, aby uniknąc grzyba itp. należy stworzyć dopływ powietrza do niego. Twoja działka jest bardzo podmokła, tym bardziej widzę potrzebę zastosowania foli kubełkowej, a drenaż też jest potrzebny do odprowadzania nadmiaru wody. Życzę powodzenia i pozdrawiam. Edytowane przez rusek007

Witaj rusek007! Fajnie spotkać swojaka i to jeszcze z elity :) Plany na przeprowadzkę są za ok rok, ale jak będzie to zobaczymy. Co do tej folii to muszę zapytać wykonawcę jaką on ma koncepcję, bo się na tym nie znam. Dzięki za podpowiedzi i proszę o jeszcze bo to dobrze posłuchać mądrego :)

Pozdrawiam

Ewa

z tego co kiedyś się naczytałem to zastosowanie foli nie jest niezbędne, ponieważ styrodur nie chłonie wody i napewno nie będzie pleśniał jak ktoś pisał, można go nie stosować, ale np może w pewnym stopniu ochronić styrodur bądź inny styropian przed uszkodzeniami mechanicznymi np. ostymi kamieniami lub innymi, reasumując koszt foli na cały dom nie będzie wyższy niż 300zł a fundamenty robi się na lata także ja bym dał, a co do wykonawców to tak jest, że lubią marudzić jak coś człowiek chce więcej niż oni robią w standardzi, ja też usłyszałem "o Boże" jak powiedziałem że chcę położyć folię pod wylewkę na stan 0 (ponieważ były upały i nie chciałem by gorący piach spalił mi beton a dzięki folii woda szybko z betonu nie uciekła do piachu) a drugim razem jak powiedziałem że chcę w podłogę dać 20cm styro dać, pamiętej ty płacisz i ty decydujesz, najwyżej powzywają sobie Boga :)

pozdrawiam

wobil

Dzięki wobil zobaczymy co powiedzą i jak to kosztowo wyjdzie, bo my już dawno pod kreską jesteśmy i każdy kolejny koszt to nas przybija, bo tyle więcej nam wyszło niż przypuszczaliśmy, a to dopiero stan surowy, to co będzie przy wykończeniówce, a jak u Ciebie z kosztami?

Pozdrawiam

Ewa

Witam Iza!

Spiżarka ma 110 szerokości na 296 czyli na całą szerokość kuchni. Daliśmy 110, żeby weszła tam zamrażarka skrzyniowa 100. Jak widać na zdjęciu jest też tam wnęka na lodówkę 60-tkę. Mam nadzieje, ze pomogłam. My też nie chcielismy zmniejszać kuchni za bardzo ale ja zawsze chciałam mieć spiżarkę, a kuchnia i tak jest spora. A Wy na jakim etapie jesteście?

Pozdrawiam

Ewa

Lada chwila a juz bedziecie miec dachoweczke-swietnie :)Zazdroszcze deskowanego dachu-u nas niestety nie przeszedl finansowo .Podoba mi sie pomysl z ta wneka na kominek a takze wneka na lodowke przy spizarce (sama mam taka sama ;)) U nas nie ma garderob ale gdybym miala slupy pewnie tez bym je tak usytuowala :rolleyes:

Dziękuję Ewa za szybką odpowiedź. My dopiero jesteśmy na etapie wyboru projektu, ale na 98% wybierzemy Natalię. Mam już pewne przemyślenia co do zmian w projekcie ale w blogach budujących ten domek szukam jeszcze różnych rozwiązań aby go udoskonalić. Zazdroszczę Wam już takich postępów w budowie. My mamy zamiar rozpocząć budowę na wiosnę ale zobaczymy czy nam się uda.

Będę oczywiście nadal śledzić Wasze postępy.

Pozdrawiam

Iza