Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najbardziej podoba mi się ten ostatni. A co z piwnicą? Przy tych nowych projektach byłoby trochę bez sensu, bo koszt duży, a tu wszystko jest logicznie poukładane na jednej kondygnacji. Ogólnie oba BW spokojniejsze wizualnie od Krzyśka. Który lepszy nie umiem ocenić, bo duże różnice. Garaże na 1 i 2 auta, jedna lub dwie sypialnie na parterze, garaż połączony z wnętrzem lub nie. Tylko właściciel może zdecydować, co bardziej mu pasuje.

Nie za bardzo są to projekty na działkę z wjazdem od południa. Kuchnia mogłaby doświetlać salon, ale trzeba by ją otworzyć. No i sama kuchnia wychodzi słoneczno-gorąca. U znajomych jest taki układ i ciągle zasłonięta żaluzja, a sam salon ogólnie cienisty. No ale jest plus, bo nie ma problemu słońca świecącego w telewizor.

Witaj bowess Jak widzę na Ciebie można zawsze liczyć.

Same założenia się nie zmieniły. Oba projekty do przeróbek.

BW 12 : kotłownia przerobiona na pokój.

BW 34: garaż powiększony do dwustanowiskowego (z ewentualną likwidacją kotłowni i składu opału)

Oba do podpiwniczenia.

Rozmyślam nad innymi projektami niż Krzysiek ponieważ martwi mnie trochę wielkość tego domu. Te dwa projekty może nie są równie ładne, ale są mniejsze i można chyba je łatwo dostosować do moich potrzeb.

Jeszcze jeden, nad którym rozmyślam od jakiegoś czasu, ponieważ wielkość jest akuratna (nawet mniejszy niż zakładałem) a programem chyba odpowiada wymaganiom. Oczywiście też będą nieuniknione zmiany: mała zmiana piwnicy - likwidacja garażu; doprojektowanie garażu dwustanowiskowego (tak jak w wersji Sonia Lux G2). Poza tym wygląd zewnętrzny również jest całkiem całkiem. Jednym słowem chyba się podoba równie jak Krzysiek. Tak więc mam typ mini (Sonia) i maxi (Krzysiek) a pośrodku też się pojawiają jakieś projekty. Trudny wybór.

soniamidilux-480-a0-p.jpg

http://www.archeton.pl/projekt-domu-soniamidilux_989_opisogolny

W związku z tym proszę konstruktywną krytykę tych projektów, ewentualne porównanie.

Edytowane przez wp03

Fajna ta Sonia, a garaż da się łatwo dostawić, tylko ciemna łazienka na parterze będzie. A że mniejszy, to i dobrze - taniej, łatwiej pójdzie budowa, może zostanie trochę kasy na jakieś luksusy w wykończeniówce. ;)

A może podpiwniczyć z8 (jest wersja z poddaszem i garażem dwustanowiskowym), albo z12 (jest z poddaszem, ale garaż trzeba by dorobić, bo są tylko wersje jednostanowiskowe). Wprawdzie domy na wizualizacjach wyglądają dość skromnie, ale to tylko kwestia kolorów i ładnych dodatków, kwiatów, krzaczków (może trochę kamienia, może jakieś opaski, może inne kolumienki, jeżeli się wam podobają).

http://www.z500.pl/projekt/z8,projekty,domow,na,mala,dzialke,z,dachem,dwuspadowym.html

http://www.z500.pl/projekt/z12,projekty,domow,na,mala,dzialke,z,dachem,dwuspadowym.html

Dzięki bowess

Ciekawy ten Z8 oczywiście w wersji z poddaszem i garażem dwustanowiskowym (Z8 40 A GP2) - muszę się przyznać, że już go oglądałem (zresztą jak większość projektów z tej pracowni) ale jakoś umknął mojej uwadze.

Jak widzisz wybór mam coraz gorszy - coraz więcej projektów się pojawia i to mogących się podobać. Tym bardziej że po wprowadzenie moich poprawek już projekty się tak bardzo od siebie nie różnią (przynajmniej co do wielkości). Ja się poważnie zastanawiam nad Sonią, żona twardo obstaje przy Krzyśku. Na razie dalej porównujemy, kalkulujemy, obgadujemy i czekamy do wiosny, ponieważ wtedy ma zapaść ostateczna decyzja czy już zaczynamy i z jakim projektem.

Oby do tego czasu przynajmniej projekt został wybrany.

A tak przy okazji - świetnie prezentuje się Twój otynkowany Kokosz Eko.

Pozdrawiam

Edytowane przez wp03

Dzięki. :) Mam już zdjęcia z rynnami i deskami czołowymi. Muszę kiedyś popchnąć dziennik budowy do przodu.

Jeżeli jest tyle czasu na decyzję, to można spróbować przerysować parę elewacji, bo często jest tak, że mąż lub żona przywiązują się do wyglądu projektu na wizualizacji, a każdy dom można wykończyć lepiej lub gorzej od propozycji z obrazka. Sonię i z8 można "wypróbować" z dachówką ceglana czy jasnobrązową (jak u Krzyska) z jasną, kremowo-budyniową elewacją, oknami złoty dąb, drewnianymi słupami ganku, albo z jakimś łukiem lekkim, bajerem na ganeczku, jeżeli to się podoba. najważniejszy jest i tak program użytkowy i odpowiedni rozkład pomieszczeń. W Krzyśku łazienka dla seniorek niezbyt komfortowa, w Soni już większa, w z8 spora - ważne, gdy najstarszej osobie będzie potrzebna asysta przy zabiegach toaletowych. W z8 też największe pokoje na parterze. W Krzyśku za to największy salon i kuchnia od północy. Spory zgryz.

Chętnie obejrzę nowe zdjęcia Twojego domu :)

W wolnej chwili muszę przepraktykować Twój pomysł, choć problemem są tu nie kolory a kształty obydwu domów. Moim zdaniem wizualizacje są ciekawe ( powiedziałbym nawet równie ciekawe) we wszystkich projektach.

Co do porównania parterów tych projektów to Krzysiek po zmianach miałby łazienkę około 6 metrów więc całkiem przyzwoitą i porównywalną z pozostałymi.

Wyglądałoby to mniej więcej tak:

Level-0_700 a..JPG

Pokoje faktycznie podobne co do wielkości w Sonii i Krzyśku a największe (i chyba najładniejsze) w z8.

Salon Krzyśka niestety od strony północnej ale wychodziłby na tę (według mnie) lepszą stronę działki (pola i las). Strona południowo-zachodnia (front działki) to droga i zabudowa stanowiąca taki sobie, raczej mało atrakcyjny widok.

Na kuchnię też mam ewentualny pomysł - przeniesienie do gabinetu (6), ale to akurat ma dla mnie małe znaczenie, ponieważ odpowiada mi również tak jak jest w oryginale.

W z8 jest jeszcze jeden plus osobne (dodatkowe) wc. Minusem natomiast jest sporo mniejsza kuchnia niż w Krzyśku. Podobnie z kuchnią jest w Sonii.

I największy (według mnie) minus z8 to schody w salonie - wolę takie usytuowanie jak w Sonii lub Krzyśku.

Mimo że w każdym projekcie znajdą się minusy to myślę, że każdy ma również coś ciekawego i niestety wybór będzie trudny.

Edytowane przez wp03

Która z powyższych opcji (podpiwniczyć czy dobudować garaż) jest korzystniejsza?

Krzysiek (Archip&#101.JPG

Rozmyślam również (jeżeli wybiorę ten projekt) nad likwidacją tego zadaszenia nad częścią tarasu. Jak sądzicie czy dom straci na urodzie czy zyska? Mnie osobiście bardziej się widzi bez tego zadaszenia :yes:.

Proszę o doradzenie.

Edytowane przez wp03

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wciąż szukam projektów lepszych od Krzyśka.

Niestety, przy całkiem sporej liczbie - ładnych, ładniejszych lub podobnych - niewiele pasuje lub zbliżona jest w znacznym stopniu do założeń (piwnica, dwie dodatkowe sypialnie na parterze i minimum trzy na poddaszu, garaż dwustanowiskowy).

Z tych ciekawszych:

Dom w Lucernie (P) z Archonu:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lucernie-p/m4993f584e53c8

projekt-dom-w-lu&#9.jpg

(trzeba doprojektować garaż, piwnica jest, dwie sypialnie na parterze też)

Po zmianach, które w większości z nich trzeba wprowadzić uzyskują parametry zbliżone do projektu wyjściowego czyli Krzysiek. Ogólna wielkość podobna, a wnętrza (szczególnie parter) chyba wygodniejszy w Krzyśku.

Tak więc mimo poszukiwań chyba ciągle stoję w tym samym miejscu :confused:

Edytowane przez wp03

Widziałem ostatnio zdjęcia stanu surowego zamkniętego "Krzyśka" - muszę przyznać, że zrobiły na mnie wrażenie. Moim zdaniem duży plus dla tego projektu, ponieważ wiele projektów lepiej wygląda na wizualizacjach niż w realu (lub odwrotnie). Natomiast ten wygląda interesująco w obu przypadkach.

Dla zainteresowanych:

http://www.archipelag.pl/forum/projekty-domow/krzysiek/realizacja-quot-krzyska-quot.html

Edytowane przez wp03