Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń

bohusz

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Płyty te montuje się na stałe na kleju i wzmacnia śrubami, potem szpachluje i wykańcza

No właśnie - zapamiętałem te śruby i sądziłem, że obudowa da się rozebrać bez kłopotu. Jeśli piszesz, że wkład jest nierozbieralny (monolit?), to tym gorzej, gdy pęknie (a podobno to się czasami zdarza). I wtedy ...kicha(!), bo trzeba wymienić cały wkład a nie jego część.

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
Ja nie słyszałem o pęknięciu stalowego wkładu kominkowego. Jeżeli oczywiście za monolityczne uważamy wkłady spawane stalowe.

Oprócz stalowych spawanych są przecież (podobno lepsze) wkłady żeliwne. Ja o takich właśnie myślałem.

Gość Konto usunięte_12*
Niewiele jest żeliwnych wkładów o których można powiedzieć, że są lepsze od stalowych.

Ciekaw jestem, na czym wg Ciebie ma polegać wyższość wkładów stalowych spawanych w stosunku do żeliwnych?

Choćby ze względu na szczelność i trwałość płaszcza stalowego. Szamotowe, keramotowe, wermikulitowe, i inne wyłożenie paleniska znakomicie podnoszące temperaturę spalania. Szczelne doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz oraz kilka innych rozwiązań stosowanych u niektórych producentów np. podwójne szyby, kanały ogrzewające powietrze do spalania, nasady odbierające ciepło od spalin. Oczywiście wszystkie w/w rozwiązania można spotkać również we wkładach żeliwnych, ale są to nieliczne wyjątki, które można policzyć na palcach jednej ręki.

Wymieniałem już kominki z wkładami żeliwnymi i stalowymi. Żeliwne zazwyczaj nadają się tylko na złom (pęknięte i zdeformowane korpusy, wykruszone uszczelnienie pomiędzy żeliwnymi płytami) natomiast stalowe po wyczyszczeniu, odmalowaniu, wymienieniu ceramiki i uszczelek można było bezproblemowo użytkować dalej. Stalowe buble też się zdarzają ale i tak będą trwalsze od najtańszej żeliwnej, poskręcanej skrzynki.

Gość Konto usunięte_12*
Noooo - ciekawe rzeczy tu kolega opowiada! Ja już jestem emerytowanym pracownikiem przemysłu metalowego i jak dotąd nie raz spotykałem się z żeliwem i stalą spawaną. Nic tak się pięknie nie skręcało, jak nieumiejętnie pospawana stal. Natomiast żeliwo (oczywiście tych lepszych gatunków jak np. sferoidalne) było materiałem bardzo stabilnym wymiarowo po nagrzaniu. Może zatem w kominkach jest inaczej?;) Chyba, że tam tylko napisano, że to żeliwo:D

Pewnie masz racje, na zdrowy rozum żeliwo powinno być najlepszym materiałem do wykonania paleniska. Widać teoria nie idzie w parze z praktyką.

Problem polega na tym, że niewiele firm do produkcji wkładów używa żeliwa najwyższej jakości i grubości. Z jakiegoś powodu producenci nie chcą lub nie potrafią wykonać odlewów odpowiedniej grubości i odpowiednich proporcjach pomiędzy węglem, żelazem i innymi pierwiastkami. O rozwiązaniach technicznych poprawiających jakość spalania już nie wspomnę.

Witam!

Szczególnie, że głównym "pierwiastkiem" użytym do produkcji płyt wkładów jest pewnie złom żeliwny niewiadomego pochodzenia.

Jeżeli oba materiały nie nadają się do wykonania trwałego paleniska, to pewnie należałoby wybrać ten, który łatwo da się naprawić. Tutaj stal pewnie będzie miała przewagę. Wystarczy kawałek blachy, młotek i przysłowiowy pan Hieniek z palnikiem :).

Pozdrawiam

A ja uważam że "bohusz"to cwaniak który sie tu reklamuje !Pomaga,owszem ale tylko w sytuacji zastosowania JEGO elementów które sprzedaje i najlepiej osób z jego okolicy!Zadałem kilka pytań na pocztę i...On nie zna budowy tego wkładu-jakby szczególnie sie czymś różniły,zasadą działania(chodzi o PW).Pozdrawiam Pana Mądrego i Bezinteresownego!!!!

Tak od jakiegoś czasu między innymi na tym forum i również w czasopiśmie "murator" reklamuje się.

To nie jest żadną tajemnicą. Nie jest również tajemnicą kwoty jakie płaci się konkretnie tutaj za reklamę, czyli tak zwany płatny profil. Tym bardziej, że to forum jest typowo komercyjne nastawione na dochód.

Zaskakuje mnie jednak pewna zarozumiałość i żądania abym odpowiadał na PW, nawet na te na które nie chcę odpowiadać i na te na które nie jestem pewien właściwej odpowiedzi..

Póki co mam prawo wyboru z kim i o czym chce tu korespondować, tym bardziej że z reguły tu koresponduje w ramach swojego wolnego czasu.

Wiadomo też, że kominkami zajmuje się zawodowo, ot taka praca, aby utrzymać siebie i rodzinę.

Edytowane przez bohusz

A ja uważam że "bohusz"to cwaniak który sie tu reklamuje !Pomaga,owszem ale tylko w sytuacji zastosowania JEGO elementów które sprzedaje i najlepiej osób z jego okolicy!Zadałem kilka pytań na pocztę i...On nie zna budowy tego wkładu-jakby szczególnie sie czymś różniły,zasadą działania(chodzi o PW).Pozdrawiam Pana Mądrego i Bezinteresownego!!!!

Witam

Ale kolega Bohusz nie ukrywa ze ma płatny profil. Jeżeli wejdziesz na jego profil i poczytasz wypowiedzi to może zmienisz zdanie. Ja zadałem pytanie i otrzymałem odpowiedz która mnie zadowoliła. Pytanie było" czy warto załozyc wkład żeliwny do ciepłego kominka" odpowiedz obudowa ciepła jest kosztowna wiec warto załozyc dobry stalowy wkład. Oczywisce mozesz kozystac z jego ale podobne wkłady znajdziesz w necie. Po przeczytaniu troszke stwierdzam ze warto załozyc stalowy. Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
Problem polega na tym, że niewiele firm do produkcji wkładów używa żeliwa najwyższej jakości i grubości.

Jeśli tak, to jest to najpewniej najpospolitsze żeliwo szare (bo najtańsze). Dlatego przewidujący producenci wolą wykonywać wkłady żeliwne składane, bo w razie pęknięcia jednej ściany koszty naprawy nie będą duże. Ci zatem, którzy produkują wkłady żeliwne monolityczne, to albo są tak pewni ich jakości, albo to desperaci. Jednak spawy wkładów stalowych powinny być dodatkowo wyżarzane odprężająco, bo inaczej też mogą pękać lub się wypaczać.

Ja rozumiem że ktoś chce i zarabia kasę-to nie grzech,żle to strajkować i żądać o jeszce więcej...Ale wracając do tematu,ja jestem na kilku forach tylko i wyłącznie po to żeby uzyskać informację na dany temat,podzielić się uwagami i pomóc-BEZINTERESOWNIE oczywiście wtedy kiedy umiem pomóc.Ale jak sam Pan napisał:"Tym bardziej, że to forum jest typowo komercyjne nastawione na dochód"-wszystkim szukającym merytorycznej i uczciwej pomocy pozostawiam do oceny...I na koniec-ja pisząc na tym forum(i wszystkich innych) nie widzę w oczach złotówek! Pozdrawiam naiwnych(jak ja) uczestników tego forum.

Witam.

Pensjonat Topiło - swego rodzaju paradoks polega na tym, że Ty za zupełną darmochę robisz świadomie kryptoreklamę dla siebie używając na FM nicku takiego a nie innego ;).

I krytykujesz za to że inny uczestnik forum reklamuje się tutaj zupełnie legalnie i płaci za to.

Jesteś niezadowolony z czyichś porad - nie korzystaj z nich. Twój wybór.

Pozdrawiam.

PS. Każde palenisko może być inne pod względem konstrukcyjnym i użytkowym. Każdy producent robi paleniska (wkłady kominkowe) wedle swoich przemyśleń, używając przy tym swoich "patentów" i rozwiązań technicznych.

Wcale nie dziwię się Bohuszowi że nie chce wprowadzać innych w błąd, udając znawcę tego czego nie widział i nie jest pewien. Bo takich "doradzaczy" na FM jest na pęczki.

To chyba świadczy tylko na jego korzyść ... nie ?

Witam.Kryptoreklama występuje wtedy kiedy coś prezentuję w sposób wprowadzający w błąd odbiorców przekazu, co do jej charakteru, celu i przeznaczenia,a ja tego nie robię. To tyle na temat mojego nicku.I ja nie pytałem o budowę mojego kominka,Sz.Pana Bohusza,bo ją znam,ale o sprawy związane z "bulgotaniem wody" i cieknącym odpowietrznikiem-trudne pytania dla fachowca?Myslę że dla uczciwego i bezinteresownego forumowicza wcale...a tym bardziej dla osoby "żyjącej "z tego typu prac.Ale...nie było sprawy ,ja sobie poradzę z tym problemem napewno.Pozdrawiam

P.S.Moja firma nazywa się "Forest"

Witam,

Prosze o porade w sprawie doboru kominka i wkladu.

Moje warunki:

1. dom ok 180m2, energooszczedny (sciany zew U=0,16)

2. wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna z GWC i reku

3. miejsce gdzie kominek bedzie stal to "open-space" - pomieszczenie ok 50m2 (kuchnia+jadalnia+salon)

4. nosnosc podlogi w miejscu gdzie ma stac kominek - 500-700kg

5. doprowadzenie powietrza do kominka z zewnatrz rura fi 100mm

Kominek ma spelniac cele estetyczne (uwielbiam ogien, moglbym godzinami na niego patrzec) oraz praktyczne - dogrzewanie domu.

Podoba nam sie idea cieplej obudowy (i ogrzewanie przez promieniowanie), ale tez chcialbym cieple powietrze doprowadzic do reku.

Co moglibyscie mi doradzic?

pozdrowiska dla fanow ognia :), kominkow i piecykow

Wcale nie dziwię się Bohuszowi że nie chce wprowadzać innych w błąd, udając znawcę tego czego nie widział i nie jest pewien. Bo takich "doradzaczy" na FM jest na pęczki.

To chyba świadczy tylko na jego korzyść ... nie ?

Nie moge sie zgodzic z powyzszym stwierdzeniem. Ktos kto na FM ma platny profil i dzieki temu powszechnie wiadomym jest ze zajmuje sie zarobkowo kominkami. Nie moze byc ze taka osoba tylko zachwala swoje produkty, mieszajac z blotem inne wklady lub obudowy których nie chce promowac.

Jesli natomiast chodzi o wybor miedzy wkladem zeliwnym i stalowym. Mnie w momencie zamawiania wkladu przedstawiono zalety i wady obu typow. wklady stalowo-szamotowe sa swietne, maja lepsza charakterystyke cieplna i walory estetyczne przewyzszajace wklady zeliwne. Takie dobre wklady stalowe musza duzo kosztowac. Przestrzegano mnie przez kilkoma kiepskimi, ale popularnymi polskimi producentami. Jezeli wklad zeliwny ma korpus skrecany i na dodatek pochodzi od producenta/dystrybutora, ktory ma dobra opinie na polskim rynku, to nie widze ryzyka kupujac "zeliwo".

To czy zeliwny korpus peknie, albo stalowy rozszczelnie się na spawach zalezy w duzej mierze od prawidlowego palenia w kominku. Tak samo jak brudzenie sie szyby.

Gość Konto usunięte_12*
To czy korpus stalowy rozszczelnie się na spawach zalezy w duzej mierze od prawidlowego palenia w kominku.

Moim skromnym zdaniem raczej od:

1. odpowiedniego gatunku stali

2. odpowiednio dobranych elektrod

3. prawidłowej technologii spawania i umiejętności spawacza (o ile jest to spawanie ręczne, a nie automatyczne)

4. prawidłowej obróbki cieplnej złączy spawanych (np. w przypadku stali trudno spawalnych).

Dopiero na końcu dałbym to, co napisałeś.

Z tego widać, że technologia odlewania jest prostsza (wystarczy jedynie utrzymywać prawidłowe parametry odlewania i odpowiedni skład chemiczny żeliwa). I tu być może tkwi przyczyna tej wysokiej ceny wkładów stalowych o której piszesz.

Edytowane przez Konto usunięte_12*