bohusz 26.02.2011 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 (edytowane) Bohusz , mamy od kilku dni -20 w nocy . Do czego Ci starcza palenie co drugi dzień ? Do komfortowego zamieszkiwania. Podczas gdy mróz jest około - 10 stopni pale codziennie. Podałem jakąś ilość średnią. No ale jeżeli analizujecie mój konkretny dom, to muszę dodać, że przepalam również w kotle zasypowym raz dziennie, głównie dla wody użytkowej i ogrzania piwnic i warsztatu. Szczególnie chodzi o warsztat w którym odlewamy płyty i kleimy elementu kominków. Wczoraj pierwszy raz odlałem mpare płyt na kruszywie magnezytowym. Pierwsze wrażenie to ich duży cięzar w porównaniu z płytami szamotowymi. Jeżeli będzie ok z płytami magnezytowymi, bedziemy robić z nich również obudowy. Podroży to trochę koszt wykonawstwa bo kruszywo magnezytowe jest droższe od szamotowego. No ale wybór będzie decyzją klienta. Edytowane 26 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.02.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Żeby woda nie zamarzała ? Pytam poważnie.... Tak dokladnie, do utrzymania w srodku +1. Wiem, ze brzmi to niewiarygodnie. Troche pomaga slonce przez szyby. W ogrzewaniu ceramicznym pisze o kazdym przepaleniu. Mozna policzyc ile to bylo razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.02.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Tak dokladnie, do utrzymania w srodku +1. Wiem, ze brzmi to niewiarygodnie. Troche pomaga slonce przez szyby. W ogrzewaniu ceramicznym pisze o kazdym przepaleniu. Mozna policzyc ile to bylo razy. Dzięki za odpowiedź . Szykuję końcową wersję opisu na "piecyku" . Jego przydatność w umiarkowanym klimacie bez wymiennika wodnego lub stalowego jest ,dość wątpliwa . Przyjdzie wiosna i palenie 5-7 kg drewna mija sie z celem bo nie wytrzymasz w domu. Natomiast mniejsze ilości ,nie "przebiją" się przez jego "grube mury" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.02.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Nie bardzo rozumiem sformulowanie "nie przebije sie przez jego grube mury".Czyli wszystko wyleci przez komin a nic nie trafi do pomieszczenia? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.02.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Nie bardzo rozumiem sformulowanie "nie przebije sie przez jego grube mury". Czyli wszystko wyleci przez komin a nic nie trafi do pomieszczenia? Dlaczego? Czy możemy przenieść ta dyskusję na "piecyk"? Chętnie pogadam z kimś kto wie o czym mówię .Są to tematy które i tak muszę tam poruszyć . Dogryzanie Mistrrzuniowi na dłuższa metę mnie nie bawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.02.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Myslalem, ze na piecyku robie za chlopca do bicia albo czarnego luda jak kto woli;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.02.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Myslalem, ze na piecyku robie za chlopca do bicia albo czarnego luda jak kto woli;-) Tak bywa , ale chyba na własne życzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.02.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Tak bywa , ale chyba na własne życzenie No, niech Ci bedzie;-) To juz raczej nie bede wychodzil z tej roli bo przeciez w kazdej bajce czarny charakter byc musi. lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.03.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Witam,Proszę Cię bardzo bohusz i inni praktykujący w tym zakresie o pomoc w doborze wkładu:- powierzchni 120 m2 użytk. (dom 8 na 10m)- centralne położenie komina w domu- komin Schiedel Rondo fi 20, wys. 8,2 m.- DGP grawitacyjne bez turbiny: trzy pomieszczenia na dole, 4 na górze (w tym dwa bezpośrednio nad kominem)- doprowadzenie powietrza z zewnątrz kanałem w podłodze fi 110 (taki jest)- do "ciągłego" użytku- rodzaj zabudowy jeszcze nie wybrany do końca (w dolnej części cegła pełna, w górnej kafle od starych pieców kaflowych)- Myślałem oUNICO Hermes 4 DZ- proszę o rozwiązania ze "średniej półki" Z góry dzięki Edytowane 1 Marca 2011 przez jan_z_wolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.03.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Stawiasz mnie w kłopotliwej sytuacji, abym proponował konkretny wkład tutaj publicznie. A dokładnie Wiesz jakie mam wkłady w swojej ofercie, poprostu je sprzedaję i montuje i na nic nie narzekam. Jeżeli chcesz ode mnie konkretnych informacji to zapraszam na priv.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Oczywiście mogę napisać. Ja właściwie jestem zdecydowany na sprzedawane przez Was wkłady. Piszę zatem na priv. ale jeżeli uznasz, że odpowiedź może paść na forum to wklej, może ktoś skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Bohusz to nie przesłuchanie w prokuraturze ! Wyluzuj ,to jest forum, mimo że inni próbowali zrobić z tego jakąś hybrydę. Próbowali.... Był las nie było nas , nie będzie nas......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 18.03.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Poproszę o ofertę na wkład do domu parterowego 120 metrów ,technologia budowy szkieletowa , ewentualnie cała budowę kominka plus komin . Kominek ma grzać dom przez cały rok liczę zatem na dobry i ekonomiczny wkład do palenia ciągłego . Lokalizacja okolice Nadarzyna woj. mazowieckie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Piotrowski CK 18.03.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Poproszę o ofertę na wkład do domu parterowego 120 metrów ,technologia budowy szkieletowa , ewentualnie cała budowę kominka plus komin . Kominek ma grzać dom przez cały rok liczę zatem na dobry i ekonomiczny wkład do palenia ciągłego . Lokalizacja okolice Nadarzyna woj. mazowieckie . Witam zajmujemy się montażem kominków i kominów w całej Polsce. Jeżeli nasza oferta Cię interesuje, to zapraszam na priv, bo nie chcę tutaj niepotrzebnej burzy wywoływać. Zapraszam i pozdrawiam. Edytowane 18 Marca 2011 przez Michał Piotrowski CK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 28.03.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mam pytanie o moc kominka powietrznego. Czy da się pogodzić chęć posiadania wielkiego paleniska z niewielką powierzchnią ogrzewanego pomieszczenia? Co będzie jak 24kW załadujemy mała ilością drewna i nie będziemy dokładać na maksa. Będzie się po prostu palić oddając mniej ciepła. Spotkałem się z opiniami ludzi narzekających na przewymiarowany wkład. Skąd takie opinie? Przecież jak jest za gorąco to można palić mniejszymi porcjami drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam, potrzebuje informacji jakiej zaprawy uzyc do wyrownania powierzchni plyt szamotowych tworzacyh ciepla obudowe wkladu kominka oraz jakiego kleju/zaprawy uzyc do przytwierdzenia plyty z kamienia wokol wkladu (czy tez moze ja mocowac na jakis katownikach po obwodzie ??). Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 14.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 WitamSzybkie pytanie do fachowców: plan jest taki żeby poprowadzić w wylewce kanały DGP.Kanał prostokątny o wymiarach 50x100 mm.Sama wylewka wg projektu ma mieć 100 mm ( w tym izolacja +sama wylewka cementowa) Czy należy taki kanał izolować z każdej strony ( od spodu również ?) ,czy takie rozprowadzenie ma w ogóle sens .Dodam że ma to jedynie służyć niewielkiemu dogrzaniu pomieszczeń (okres jesienny lub wiosenny) ,długość najdłuższego odcinka kanału to ok 3 -4m .Rozprowadzenie nie będzie wspomagane żadnymi wentylatorami .pozdrawiam rrober1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 14.05.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Generalnie przewody do DGP powinny być solidnie izolowane, niezależnie od ich przekroju i miejsca, w którym przebiegają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Nasza firma montując systemy DGP i budując kominki, odradza klientom nadmierną ich rozbudowę. Gdyż z doświadczeń wiemy, że efekt końcowy jest niezadawalający, mimo zastosowania najnowszych rozwiązań i poniesienia sporych wydatków. Wychodzimy również z praktycznego założenia, że użytkownik nie będzie palił w kominku non stop. Rozbudowane wymuszone systemy DGP wymagają również okresowych konserwacji i przeglądów, co z reguły jest zaniedbywane. Uważam, że lepiej warto skutecznie i efektownie ogrzać grawitacyjnie kilka pomieszczeń i skupić się na właściwej i racjonalnej gospodarce usyskanego ciepła (akumulacji ciepła), które zostaje wykorzystane gdy w kominku wygaśnie ogień i nie powoduje okresowych przegrzewań pomieszczeń. Realizacja prosta Kominek stoi w z otwartymi przestrzeniami ok 70 m2 powietrze grawitacyjnie puszczone do dwóch górnych pomieszczeń o powierzchni ok 40 m2 obudowa szamotowa nagrzewa się (akumuluje ciepło), dzieki swojej wewnętrznej konstrukcji. Poniższy kominek również przedstawia realizacje z prostą obudową kaflowo - szamotową. Tutaj również ciepłe powietrze zostanie puszczone grawitacyjnie do górny górnych pomieszczeń. Kominek stoi centralnie w salonie. Edytowane 15 Maja 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 15.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Taki ten z kafli mi się marzy. Tylko w brazie i jasnym beżu. Bohusz odpisz, napisałem wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts