Mki1719508566 15.05.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Bohusz : Jeszcze macie w ofercie ten model zabudowy z kafli wg wzoru " Owsiana - Expo " ?? Dawno nie robiliśmy obudowy do pryzmatycznego wkładu , ten prezentowany jest idealny do Speedy K , ostatnio budowaliśmy takie jakieś 6 lat temu ... Ale kiedyś był to model najczęściej kupowany w wersjach na prostą ścianę i do rogu.. Mogę odsprzedać jedną obudowę, w kolorze z dopłatą +50%, w promocji BEZ DOPŁATY za kolor ... mam na wystawce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.05.2011 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 No tak robimy.Robimy wzory jakie klient sobie "umyśli" Tutaj jest dowolność kształtów.Mistrzu mi chcesz obudowy sprzedawać?A Wiesz dobrze, że zajmujemy się sami wykonawstwem obudów. Robimy je do sprzedaży (usługi) dla klientów.Nie robimy kominków na wystawki, gdyż nie utrzymujemy salonów wystawowych.My poprostu robimy kominki z serii "popularne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.05.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) plan jest taki żeby poprowadzić w wylewce kanały DGP.Kanał prostokątny o wymiarach 50x100 mm.Sama wylewka wg projektu ma mieć 100 mm ( w tym izolacja +sama wylewka cementowa) Czy należy taki kanał izolować z każdej strony ( od spodu również ?) ,czy takie rozprowadzenie ma w ogóle sens . Jeśli dookoła otulisz kanał wełną (np. 25 mm), to daje to wymiar 50+2 x 25=100 mm, a więc tyle, ile ma twoja wylewka. Ja u siebie dam kanały DGP pod stropem parteru z przejściami do górnych pomieszczeń. Całość wstawię w 2 profile U100 (a więc tyle, ile ma taki pakiet kanał + wełna) i obuduję "czerwonymi" płytami g/k. Taka kombinacja pod sufitem choć wizualnie udaje "podciąg, to przynajmniej nie osłabia wylewki na piętrze. Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 15.05.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 hmm.....no właśnie chciałem uniknąć tego żeby te kanały były widoczne .I tak źle i tak niedobrze ): A może masz jakieś foto Twojego rozwiązania ? Chętnie podpatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.05.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam Szybkie pytanie do fachowców: plan jest taki żeby poprowadzić w wylewce kanały DGP.Kanał prostokątny o wymiarach 50x100 mm.Sama wylewka wg projektu ma mieć 100 mm ( w tym izolacja +sama wylewka cementowa) Czy należy taki kanał izolować z każdej strony ( od spodu również ?) ,czy takie rozprowadzenie ma w ogóle sens .Dodam że ma to jedynie służyć niewielkiemu dogrzaniu pomieszczeń (okres jesienny lub wiosenny) ,długość najdłuższego odcinka kanału to ok 3 -4m .Rozprowadzenie nie będzie wspomagane żadnymi wentylatorami . pozdrawiam rrober1975 Była już dyskusja nt. izolowania kanałów. Ja jestem zwolennikiem izolacji w 100%. Jenak po mojemu to daruj sobie te kanały, powierzchnia przekroju jest tak mała, że ciepła "przepłynie" przez nie tyle co "kot napłakał" w konsekwencji efekt grzewczy będzie marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.05.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 hmm.....no właśnie chciałem uniknąć tego żeby te kanały były widoczne .I tak źle i tak niedobrze ): A może masz jakieś foto Twojego rozwiązania ? Chętnie podpatrzę Właśnie dopiero wiercę otwory w stropie i ewentualne zdjęcia będą później. Tak wykonaną instalację DGP zamontowano u mej rodzinki w innym mieście i jest O.K., ale zdjęć niestety nie mam . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.05.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) daruj sobie te kanały, powierzchnia przekroju jest tak mała, że ciepła "przepłynie" przez nie tyle co "kot napłakał" w konsekwencji efekt grzewczy będzie marny. W istniejącej instalacji DGP (patrz - moja odpowiedź dla rrober1975) składającej się z kominka Jotul 18 kW i jednego kanału 60 x 200 trudno było tej zimy obniżyć temperaturę pomieszczeń na parterze i piętrze segmentu poniżej 24 st. C. Kominek pracował "na pół gwizdka" - brykiety jedynie się żarzyły. Edytowane 15 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 15.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Była już dyskusja nt. izolowania kanałów. Ja jestem zwolennikiem izolacji w 100%. Jenak po mojemu to daruj sobie te kanały, powierzchnia przekroju jest tak mała, że ciepła "przepłynie" przez nie tyle co "kot napłakał" w konsekwencji efekt grzewczy będzie marny. Zastanawiałem się nad takim rozmiarem kanałów ,ponieważ widziałem podobne rozwiązanie u znajomego.Prawdę mówiąc nie wiem czy jest ono efektywne czy nie .Jak już wspomniałem nie ma to być źrodło ogrzewania ,tylko ewentualnego,niewielkiego dogrzania pomieszczeń.A moze mógłbyś mi podpowiedzieć jaki byłby optymalny rozmiar takiego kanału.Do tej pory spotkałem się jeszcze z przewodami znanej firmy o srednicy 127 mm.Ponoć takie wykorzystywane są najczęściej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.05.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 sobieradek - 60x200 to nie to samo co 50x100. rrobert1975 - trudno cokolwiek Ci poradzic, aby zaprojektowac DGP oraz dobrac średnice/wielkosc kanałów trzeba wziąśc pod uwagę wielkośc i ilośc pomieszczeń do ogrzania, odległośc od kominka, załamania (zakręty), oraz czy wylot powietrza będzie przy podłodze, czy pod sufitem. Generalnie przyjmuję zasadę, im dalej od kominka tym większa średnica przewodu. Kanałów prostokątnych rzadko używam, zazwyczaj trudno je zmieścić pod wylewką na stropie, chyba, że będą nieizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) sobieradek - 60x200 to nie to samo co 50x100. Wiem, umiem liczyć Planowany dystrybutor będzie miał wyloty fi 100, a więc będą miały podobny przekrój, co kanał płaski 50 x 150. Największa odległość do ogrzewanego pomieszczenia na piętrze, to 2,30 m, a na każde pomieszczenie mam jeden taki kanał płaski 50 x 150. A w opisanej instalacji ten kanał płaski 60 x 200 obsługuje kilka pomieszczeń i to bardziej odległych od wkładu. Edytowane 15 Maja 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.06.2011 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Ostatnio coraz częściej obserwujemy, że projekty domów coraz częściej "przewidują" że w domu będzie kominek.W jednym dniu tego tygodnia odwiedziliśmy na Górnym Śląsku kilkunastu klientów planujących budowę kominka w nowobudowanym swoim domu.Cztery domy miały już przygotowane kominy, zaczynające się od poddasza, wtedy wkład kominkowy jest wyczystką. Mają również już wymurowane kanały do grawitacyjnej dystrybucji ciepłego powietrza pobieranego z obudowy kominka. Co ciekawsze były to domy projektowane przez różnych architektów. Miejsca pod kominek są zaplanowane centralnie w domu, jest również już właściwie doprowadzone powietrze z zewnątrz do spalania. W projektach tych przewidziane są wkłady kominkowe powietrzne jako alternatywne żródło ogrzewania obok kotłów gazowych. Tak więc powolutku, powolutku według mnie sytuacja zmienia się na lepsze. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.08.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 10.08.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 W jednym dniu tego tygodnia odwiedziliśmy na Górnym Śląsku kilkunastu klientów niezłe tempo, nie brakło Ci dnia. Ja przyjmuję na wyjazd do klienta min 2h, więc przy kilkunastu klientach na dzień doby może braknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.08.2011 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 To jest uwaga typu: "złośliwa", albo ja jestem lepszy bo robie to tak i tak ? Tak nie raz u nas bywa, że poświęcamy jeden dzień na odwiedziny klientów, w celu uszczególnienia ustaleń. Zbieże się kilku - kilkunastu klientów i wtedy robimy "wycieczkę" całodniową. Żadko aby wizyta u jednego klienta trwała dłużej niż 60 minutPrzyznam, że ostatnimi ciężko nam wygospodarować taki dzień roboczy na wyjazdy na ustalenia. Aktualnie wchodzą w grę tylko niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.08.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 No jeszcze w nocy można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.08.2011 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 No jeszcze w nocy można A witaj Eniu. Miło Cię czytać. Tak w nocy można.... ale w moim wieku to już tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninor 14.12.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Dzień dobry, czy mając obudowę z GK mogę zrezygnować z izolacji wełną. Już w tej chwili na połowie przedniej ściany obudowy nie mam wełny i nić złego się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.12.2011 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 dzień dobry, czy mając obudowę z gk mogę zrezygnować z izolacji wełną. Już w tej chwili na połowie przedniej ściany obudowy nie mam wełny i nić złego się nie stało. osobiście odradzam takich eksperymetrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninor 15.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Wszystko wskazuje na to, że to właśnie wełna jest u mnie powodem nieprzyjemnego zapachu wydostającego się z obudowy. Kiedy zdjąłem przednią ścianę obudowy i rozpaliłem w kominku nieprzyjemny zapach był prawie niewyczuwalny, gdy założyłem ją z powrotem znowu się pojawił. Czy jest jakieś alternatywne, w miarę tanie, rozwiązanie zamiast wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.12.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witam.To nie materiał jakim jest wełna stanowi problem tylko źle zrobiony kominek.Masz najzwyczajniej zbyt wysoką temperaturę w zabudowie kominka. A to z kolei powodowane jest zbyt małymi wlotami i wylotami powietrza (kratkami).Zamiast wełny możesz użyć płyt krzemianowo-wapniowych. Ale problem pozostanie - będziesz wdychał przypalony kurz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts