eniu 15.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Najprawdopodobniej masz niewłaściwą wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ninor 26.12.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Witam. To nie materiał jakim jest wełna stanowi problem tylko źle zrobiony kominek. Masz najzwyczajniej zbyt wysoką temperaturę w zabudowie kominka. A to z kolei powodowane jest zbyt małymi wlotami i wylotami powietrza (kratkami). Zamiast wełny możesz użyć płyt krzemianowo-wapniowych. Ale problem pozostanie - będziesz wdychał przypalony kurz. Pozdrawiam. To dlaczego kiedy wyjąłem część wełny, która odpadła od obudowy i osiadła na wkładzie, zły zapach się zmniejszył i to bardzo? Fakt, że nadal coś tam czuć kiedy napalę mocno. Co do kratek to mam tylko jedną 12/25cm. Nie znalazłem kratki wlotowej, co mnie bardzo zdziwiło, wydaje mi się, że powietrze wchodzi od spodu kominka (widać tam jakieś szpary). Obudowa w miejscu, w którym odpadła wełna, podczas mocnego palenia parzy. Jaka powinna być prawidłowa temperatura wewnątrz obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.12.2011 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Nie jest problemem, przy dobrym wkładzie kominkowym jaka jest temperatura wewnątrz. Problemem jest czy obudowa wkładu (kominek) wykonana jest prawidłowo i co naistotniejsze z jakich materiałów.W Twoim wypadku należałowy zwiększyć wentylowanie wnętrza obudowy. Bo niebawem GK się zlasuje. Tym bardziej jeżeli jest DGP. Edytowane 27 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Witam, Czy są jakieś przeciwwskazania, aby zastosować technikę grawitacyjnej dystrybucji gorącego powietrza i kominek z ciepłą obudową ? Czy musi być zastosowany specjalny (jaki) wkład ? Czy da się uniknąć kratek nawiewno-wywiewnych w obudowie kominka? Świeże powietrze doprowadzone jest do kominka kanałem z zewnątrz. Pozdrawiam, Grzegorz Edytowane 27 Grudnia 2011 przez gp69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.12.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam.Chcesz mieć grawitacyjną DGP ale bez kratek w obudowie ?Pomyśl - to z czego ma się ten ruch powietrza wziąć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam. Chcesz mieć grawitacyjną DGP ale bez kratek w obudowie ? Pomyśl - to z czego ma się ten ruch powietrza wziąć. Pozdrawiam. Dopływ powietrza - z zewnątrz. Wylot powietrza - przez kanały doprowadzające ciepłe powietrze do innych pomieszczeń. Ps. To ja pytam, jakbym znał odpowiedzi, nie pytałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.12.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam.Dopływ o którym myślisz jest do tego żeby dostarczyć powietrze potrzebne do spalania ... a nie do DGP ...To dwie różne sprawy.I różne powietrze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Czyli wnioskuję, że kratka doprowadzająca powietrze (na dole) musi być, a kratka przez którą wychodzi ciepłe powietrze - w górnej części obudowy - niekoniecznie.To miałbym już odpowiedź na pytanie nr 3 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Nie, nie musi -- możesz doprowadzić do obudowy powietrze z zewnątrz. Jeśli masz wentylację grawitacyjną mógłby to być ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 27.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Masz jakby 2 układy .Powietrze doprowadzone z zewnątrz wchodzi do środka kominka umożliwiając spalanie i "wylatuje" przez komin . Natomiast do ogrzewania pomieszczeń służy powietrze wchodzące przez dolną kratkę , które odbiera ciepło z kominka oraz rury spalinowej i wypływa przez górną kratkę i rury DGP . Bez górnej kratki " ugotujesz" obudowę + piroliza , a kratki muszą mieć odpowiednią powierzchnię . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Nie, nie musi -- możesz doprowadzić do obudowy powietrze z zewnątrz. Jeśli masz wentylację grawitacyjną mógłby to być ciekawy pomysł. Szczególnie przy -18 o C na zewnątrz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Panowie, O kratkach zatem już trochę wiemy (czy i jakie muszą być) ... Czy połączenie DGP + ciepła obudowa jest możliwe / stosowane ? Czy trzeba zastosować specjalny wkład kominkowy (który się nie ugotuje) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.12.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Szczególnie przy -18 o C na zewnątrz;) Eeeee:eek: tyle to dziś niema nawet w Suwałkach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 28.12.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Panowie, O kratkach zatem już trochę wiemy (czy i jakie muszą być) ... Czy połączenie DGP + ciepła obudowa jest możliwe / stosowane ? Czy trzeba zastosować specjalny wkład kominkowy (który się nie ugotuje) ? Rekiny chyba objedzone po świętach i nie czują świeżej krwi . Ja akurat mam wyjątkowo trochę wolnego czasu i mogę ci udzielić odpowiedzi na poziomie amatorskim , bo starzy bywalcy widzieli te pytania setki razy i mają już odruch wymiotny . 1) O kratkach dalej wiesz niewiele .Przede wszystkim trzeba dobrać powierzchnię kratek ( wartość netto) do mocy wkładu kominkowego . 2) Takie połączenie jest możliwe , wręcz zalecane , ale dla bezpieczeństwa twojego i domowników powinieneś zlecić to fachowcom i to takim , których wiedza i doświadczenie jest choć zbliżona do tych z forum 3) Pisząc o " ugotowaniu" miałem na myśli obudowę , która bez górnej kratki i przy małej cyrkulacji powietrza rozgrzała by się do bardzo wysokiej temperatury , choć też nie można tego wykluczyć w przypadku niektórych shit wkładów z hipera . Doboru wielkości wkładu i jego mocy dokonuje się na podstawie mnóstwa czynników ( kubatura ,izolacja domu , jaką funkcję ma spełniać kominek , rodzaj ogrzewania itd ) , które podasz fachowcowi który pomoże ci w jego dobraniu . Na większość pytań masz odpowiedź na tym forum , o necie nie wspominam . Choćby pobieżna lektura pomoże ci określić swoje potrzeby i wtedy zawsze możesz liczyć na konkretną pomoc . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 29.12.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Nie zamierzam sam realizować moich pomysłów.Chcę dowiedzieć się paru rzeczy, by rozmawiając z fachowcem mieć o tym pojęcie.Zresztą, niewykluczone, że zwrócę się jednego z obecnych tutaj profesjonalistów, ale nikt mnie, głębią swoich odpowiedzi, do tego na razie nie zachęcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.12.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witam. Gp69 - potraktuj to co powiem na wesoło. Żeby uzyskiwać mądre odpowiedzi trzeba zadawać takież same pytania ... Jak na razie na dwa Twoje całkiem proste i mądre pytania są dwie (nie) bardzo proste odpowiedzi: - można łączyć ciepłe zabudowy i DGP jak najbardziej i bardzo często się to robi ... ale czasami nie trzeba albo nawet nie ma po co tego robić ... - rodzaj paleniska zależy od tego ... co się właśnie chce zrobić, często wystarczy użycie "normalnego" paleniska a bywa że i trzeba wstawić konkretne i "specjalne" jak to je nazwałeś ... O kratkach daj sobie spokój - na razie przyjmij że muszą być w obudowie i na dole i na górze. Czyli ... jesteś chyba w punkcie wyjścia ... Taka rozmowa na forum internetowym to czasami rozmowa w stylu: Chcę kupić samochód. A jaki? Czerwony ... Także wybacz niektórym że głębią swą Cię nie porażają. Za to humor (cięty) mają ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netspiker 29.12.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Masz najzwyczajniej zbyt wysoką temperaturę w zabudowie kominka. A to z kolei powodowane jest zbyt małymi wlotami i wylotami powietrza (kratkami). Forest-Natura - możesz coś więcej napisać w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperuś 30.12.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Więc co myślicie czy to będzie działać czy raczej nie. A wiec chciałbym zrobić piec w sumie miałby to być piec nadmuchowy z możliwością akumulacji ciepła opalany drewnem.Ponieważ mam dostęp do dużej ilości "darmowego" drewna. I brak możliwości podpięcia gazu. Koncepcja Wkład piecowy np. taki http://www.kominkowo.pl/?extem=lista&filtr=394335&temat=prod_ex&produkt=wk_olsberg_creation-11 Wkład taki chciałbym zabudować jak termos gdyż nie che by oddawał ciepło do pomieszczenia w którym będzie stał. Docelowo piwnica.Zabudowa z zewnątrz wełna, wewnątrz płyty szamotowe + wewnątrz dodatkowy wkład akumulacyjny (i właśnie jaki by się według was sprawdzał najlepiej, i czy sprawdzał? Jakieś system kominowy chyba byłby dobry do takiego wkładu?)Chciały z tej komory rozprowadzać ciepło za pomocą kanałów izolowanych do dgp .. oczywiście mechanicznie. Ponieważ w moim domu zamontowanie takiego systemu było by najprostsze.Powietrze rozprowadzane za pomocą wentylatora do dgp z bypassem chciałbym a by prędkości nawiewanego powietrza była niska temperatura również około 40, 45 stopni do skrzynek "rozprężnych" co chyba pomorze zniwelować efekt "podmuchu". Wentylatory były by dwa podzielone na 2 strefy dzienna i nocną. Wentylator do strefy dziennej wyłączał by się automatycznie na noc. Dom ocieplony 20styro podłoga, sciany 20styro +5 wełna i poddasze 30 wełna. Pytanie 1 czy taki wkład jest wstanie pracować jako konwekcyjny i akumulacyjny w takim systemie.Jeśli tak to czy masa akumulacyjna jest w stanie ogrzać sypialnie przez całą noc? A może znacie jakieś gotowe takie rozwiązania ? Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.01.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 WitamJeżeli dobrze zrozumiałem miejsce to piwnica, potem rozprowadzenie ciepłego powietrza do pomieszczeń mieszkalnych. Czyli szyba zbędna, co w tym przypadku jest ogromnym plusem. Według mnie raczej trzeba by w tym przypadku szukać wydajnych piecy nadmuchowych. Jest wielu producentów takich piecy.Wytwarzają one w zależności od mocy (gabarytów) ogromne ilości ciepłego powietrza i są przystosowane fabrycznie do jego późniejszego rozprowadzenia.Z tego co się orientuje wczasie zamawiania takowego pieca istnieje możliwość dodatkowych ustaleń modyfikacyjnych z producentem. Więc konkretne przystosowanie go do konkretnej sytuacji i konkretnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacperuś 01.01.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No niby zgadza się tylko jest ale.Po pierwsze większość piecy jest produkowana jako przemysłowe druga część czyli takie o małej mocy to z reguły zwykła koza obudowana płaszczem stalowym i zaizolowana. Chodzi oczywiście o piece na paliwo stałe. Posiadają one sterownik wiec kontrolują temperaturę spali czyli spalin nie przekraczają 100-150 stopni. Przez co odzysk ciepła ze spalin i jego akumulacja jest niemożliwa. Chyba żeby było on z wężownica w środku do cwu i podpiąć ja do bufora 900 l a w nocy na przykład z bufora na jakąś wodną nagrzewnice. W takiej instalacji sporo było by zaworów pompek itp. co mnie nie przekonuje. Wydaje mi się ze maja mniejsza komórę spalania niż wkłady piecowe. Niestety nie widziałem takiego pieca z podajnikiem i palnikiem retortowym dodatkowo a gdyby był to pewnie cena było by nie mała. A morze ktoś widział gdzieś taki kocioł i zna producenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts