bohusz 01.01.2012 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Kiedyś się interesowałem tym tematem, producentów znalazłem wielu.Zreguły są to piece pod zamówienie robione.Bo przecież czasy takie, że cieżko by produkować na stany magazynowe. Szczególnie małym i średnim firmą. Tutaj jest jeden producent, jaki zapamiętałem:http://www.piectrot.com.pl/dmuch.html Konstrukcje piecy tego producenta wydają mi się ciekawe. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luiza77 04.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Będzimy budowac z mężem dom parterowy bez poddasza użytkowego.Chcielibysmy wybudowac kominek powietrzny ciepły,który by ogrzal salon plus przedpokoj okolo 40 m2. Jakiej wielkosci wkład trzeba do niego kupić ? Czy taki kominek mozna obudowac silikatem a front sciany okleić np: glazurą terakotą ?Nie przewidujemy DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.01.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Edytowane 5 Stycznia 2012 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luiza77 04.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Dziekujemy za zaproszenie. Bardzo chetnie podjedziemy i porozmawiamy.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.01.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) . Obecnie budujemy blisko Zaborowa ciekawy kominek grzejący jak piec , wkład + kafle+tynkowane szamoty+ szamotowe kanały akumulacyjne . Po ukończeniu wszystkich prac postaram się zamieścić fotorelację . Projekt jest bardzo ciekawy i wymyślony przez klienta . Edytowane 5 Stycznia 2012 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 05.01.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Na forum jest taka formuła jak PRYWATNA WIADOMOŚĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Na forum jest taka formuła jak PRYWATNA WIADOMOŚĆ! Naiwniaczku. Mistrz wyznaje zasadę, że tylko brak szacunku dla jego osoby jest karygodny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.02.2012 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 05.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam mam pytanie czy można użyć do izolacji ściany kominka waty szklanej? (znalazłem taką u dziadka na strychu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowski0000 05.02.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nie można.Wełna kominkowa lub płyty kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 06.02.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Jakie są przeciwwskazania? Nie te parametry nie będzie izolować? czym się różni od wełny kominkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Pewnie można , tylko trzeba by to owinąć, obłożyć np.ekranem aluminiowym.Kiedyś używano waty szklanej do izolacji rur , były one okładane watą i owijane papą lub jakimś tynkiem-gipsem. W kominku takiej technologi raczej nie radzę stosować, no chyba ,że ten ekran aluminiowy , ale zrobić to szczelnie pewnie będzie trudno.Szybciej i skuteczniej będzie zastosować gotowe płyty izolacyjne. Jest z czego wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 06.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Kominek będzie używany sporadycznie to raczej ozdoba salonu, ogrzewanie jest na eko. Kominek będzie alternatywą jak zabraknie prądu i nie będą pracowały pompy. Dlaczego ta wata? mam jej dużo. Sprawdzałem jej palność myślę że jest ok. Planuję ją zasłonić zwykłą blachą zamiast aluminium. Takie rozwiązanie stosowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.02.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Witam. Poczytaj trochę wątków w dziale Kominki. Wełna do ociepleń nie nadaje się do kominka z prostej przyczyny - jest produkowana do ... ociepleń a nie kominków. Równie dobrze mógłbyś spytać czy użyć do kominka styropianu samogasnącego bo też się nie pali lub płyt gipsowo-kartonowych bez żadnej izolacji bo też są ponoć niepalne Trochę dziwna ta dyskusja z Twojej strony - masz dużo wełny i na siłę chcesz ją na siłę ulokować w kominku, szukając tylko potwierdzenia własnej teorii zamiast wyjaśnienia wątpliwości. Po co pytasz? Po prostu weź i zrób tak jak uważasz ... Jeżeli zmienisz zamiary to wrócę do pierwszego zdania - poczytaj więcej tematów (zwłaszcza o wełnie) w tym dziale. Twój kominek będzie dużo lepszy, bezpieczniejszy i bezproblemowy w użytkowaniu. Pozdrawiam. Edytowane 6 Lutego 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Kominek będzie używany sporadycznie to raczej ozdoba salonu, ogrzewanie jest na eko. Kominek będzie alternatywą jak zabraknie prądu i nie będą pracowały pompy. Dlaczego ta wata? mam jej dużo. Sprawdzałem jej palność myślę że jest ok. Planuję ją zasłonić zwykłą blachą zamiast aluminium. Takie rozwiązanie stosowano. Masz pomysł jak tą watę umocujesz np. do ściany(o ile dobrze kojarzę to taka wata jest" luzem - bezkształtna" Argumenty ,że" 1/kominek będziesz używał sporadycznie 2/sprawdzałeś nie palność 3/masz jej dużo Nie przemawiają za zastosowaniem tej waty w kominku Forest zapi zapewne znalazł u dziadka na strychu watę szklaną a to chyba co innego niż wełna ? Pamiętam,że taką watą szklana stosowano dawno dawno temu , ja pamiętam lata 70-te Co nie zmienia faktu ,że do kominka niet. Edytowane 6 Lutego 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markko71 06.02.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Witam, w planowanym domu będę miał wentylację mechaniczną z rekuperatorem, kominek też.Zastanawiam się nad podłączeniem kominka do rekuperatora. Zamiast rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka, doprowadziłbym gorące powietrze do rekuperatora, niech grzeje powietrze nawiewane do pomieszczeń. W sumie prawie DGP ale bez kurzu:-)Ma to sens? Jakie są wady takiego rozwiązania? Edytowane 6 Lutego 2012 przez markko71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Kominek będzie używany sporadycznie to raczej ozdoba salonu, ogrzewanie jest na eko. Kominek będzie alternatywą jak zabraknie prądu i nie będą pracowały pompy. Dlaczego ta wata? mam jej dużo. Sprawdzałem jej palność myślę że jest ok. Planuję ją zasłonić zwykłą blachą zamiast aluminium. Takie rozwiązanie stosowano. Technologia z wykorzystaniem blachy to nie głupi pomysł. moim zdaniem lepszy niż maty wełny kominkowej z "pazłotkiem". Ekran z blachy jest kosztowniejszy, bardziej pracochłonny, ale na pewno profesjonalny, przy odrobinie staranności o szczelność. Najnowsze wkłady wodne mają ekrany z blachy i jest to nie tylko "profeszional", ale i "estetisz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 06.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Czy to wełna czy mata nie wiem nie jest nic napisane. To zbita płyta prostokątna 100x50x5. Z zamocowaniem nie widzę problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Czy to wełna czy mata nie wiem nie jest nic napisane. To zbita płyta prostokątna 100x50x5. Z zamocowaniem nie widzę problemów. zapi motasz trochę pisałeś ,że to jest wata szklana , znaleziona u dziadka na strychu.Pamiętam,że taką watą szklana stosowano dawno dawno temu , ja pamiętam lata 70-te i była ona "luzem" dotykając ją gołymi rękami można było się pokaleczyć i ja cały czas o tym piszę a Ty po jakimś czasie wyjaśniasz że:To zbita płyta prostokątna 100x50x5. Od tego trzeba było zacząć to bym sobie tyle nie ponabijał postów:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapi 06.02.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Kolega Forest ma chyba zły dzień, bywa. To forum ma zdaje się pomagać mniej doświadczonym. Ciężko nazwać dyskusją kilka pytań do fachowców. Dla mnie to normalne by wykorzystywać to co się ma, nie każdy trafił bańkę w totka. Czytając wypowiedzi na które zwróciłeś uwagę mam jeszcze więcej wątpliwości co do montażu ( nie chodzi o wełnę) i wniosek jeden - co majster to inna szkoła. Pisząc aby użyć płyt gipsowo-kartonowych bez żadnej izolacji bo też są ponoć niepalne niestety nie wychodzisz na wiarygodnego fachowca. Gdybym chciał je koniecznie użyć nie zajrzałbym na forum. Ten pomysł podsunął mi majster który wie coś na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts