Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń

bohusz

Recommended Posts

Kiedyś się interesowałem tym tematem, producentów znalazłem wielu.

Zreguły są to piece pod zamówienie robione.

Bo przecież czasy takie, że cieżko by produkować na stany magazynowe. Szczególnie małym i średnim firmą.

Tutaj jest jeden producent, jaki zapamiętałem:

http://www.piectrot.com.pl/dmuch.html

Konstrukcje piecy tego producenta wydają mi się ciekawe.

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będzimy budowac z mężem dom parterowy bez poddasza użytkowego.Chcielibysmy wybudowac kominek powietrzny ciepły,który by ogrzal salon plus przedpokoj okolo 40 m2. Jakiej wielkosci wkład trzeba do niego kupić ? Czy taki kominek mozna obudowac silikatem a front sciany okleić np: glazurą terakotą ?

Nie przewidujemy DGP.

. Obecnie budujemy blisko Zaborowa ciekawy kominek grzejący jak piec , wkład + kafle+tynkowane szamoty+ szamotowe kanały akumulacyjne . Po ukończeniu wszystkich prac postaram się zamieścić fotorelację . Projekt jest bardzo ciekawy i wymyślony przez klienta . Edytowane przez M***ki

• 5 weeks później...

Pewnie można , tylko trzeba by to owinąć, obłożyć np.ekranem aluminiowym.Kiedyś używano waty szklanej do izolacji rur , były one okładane watą i owijane papą lub jakimś tynkiem-gipsem.

W kominku takiej technologi raczej nie radzę stosować, no chyba ,że ten ekran aluminiowy , ale zrobić to szczelnie pewnie będzie trudno.

Szybciej i skuteczniej będzie zastosować gotowe płyty izolacyjne. Jest z czego wybierać.

Kominek będzie używany sporadycznie to raczej ozdoba salonu, ogrzewanie jest na eko. Kominek będzie alternatywą jak zabraknie prądu i nie będą pracowały pompy. Dlaczego ta wata? mam jej dużo. Sprawdzałem jej palność myślę że jest ok. Planuję ją zasłonić zwykłą blachą zamiast aluminium. Takie rozwiązanie stosowano.

Witam.

Poczytaj trochę wątków w dziale Kominki.

Wełna do ociepleń nie nadaje się do kominka z prostej przyczyny - jest produkowana do ... ociepleń a nie kominków. Równie dobrze mógłbyś spytać czy użyć do kominka styropianu samogasnącego bo też się nie pali lub płyt gipsowo-kartonowych bez żadnej izolacji bo też są ponoć niepalne :)

Trochę dziwna ta dyskusja z Twojej strony - masz dużo wełny i na siłę chcesz ją na siłę ulokować w kominku, szukając tylko potwierdzenia własnej teorii zamiast wyjaśnienia wątpliwości. Po co pytasz? Po prostu weź i zrób tak jak uważasz ... :rolleyes:

Jeżeli zmienisz zamiary to wrócę do pierwszego zdania - poczytaj więcej tematów (zwłaszcza o wełnie) w tym dziale. Twój kominek będzie dużo lepszy, bezpieczniejszy i bezproblemowy w użytkowaniu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Kominek będzie używany sporadycznie to raczej ozdoba salonu, ogrzewanie jest na eko. Kominek będzie alternatywą jak zabraknie prądu i nie będą pracowały pompy. Dlaczego ta wata? mam jej dużo. Sprawdzałem jej palność myślę że jest ok. Planuję ją zasłonić zwykłą blachą zamiast aluminium. Takie rozwiązanie stosowano.

Masz pomysł jak tą watę umocujesz np. do ściany(o ile dobrze kojarzę to taka wata jest" luzem - bezkształtna"

Argumenty ,że"

1/kominek będziesz używał sporadycznie

2/sprawdzałeś nie palność

3/masz jej dużo

Nie przemawiają za zastosowaniem tej waty w kominku

Forest zapi zapewne znalazł u dziadka na strychu watę szklaną a to chyba co innego niż wełna ?

Pamiętam,że taką watą szklana stosowano dawno dawno temu , ja pamiętam lata 70-te

Co nie zmienia faktu ,że do kominka niet.

Edytowane przez sterowiec40

Witam,

w planowanym domu będę miał wentylację mechaniczną z rekuperatorem, kominek też.

Zastanawiam się nad podłączeniem kominka do rekuperatora. Zamiast rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka, doprowadziłbym gorące powietrze do rekuperatora, niech grzeje powietrze nawiewane do pomieszczeń. W sumie prawie DGP ale bez kurzu:-)

Ma to sens? Jakie są wady takiego rozwiązania?

Edytowane przez markko71

Technologia z wykorzystaniem blachy to nie głupi pomysł.

moim zdaniem lepszy niż maty wełny kominkowej z "pazłotkiem".

Ekran z blachy jest kosztowniejszy, bardziej pracochłonny, ale

na pewno profesjonalny, przy odrobinie staranności o szczelność.

Najnowsze wkłady wodne mają ekrany z blachy i jest to nie

tylko "profeszional", ale i "estetisz" :)

Czy to wełna czy mata nie wiem nie jest nic napisane. To zbita płyta prostokątna 100x50x5. Z zamocowaniem nie widzę problemów.

zapi motasz trochę:o

pisałeś ,że to jest wata szklana , znaleziona u dziadka na strychu.Pamiętam,że taką watą szklana stosowano dawno dawno temu , ja pamiętam lata 70-te i była ona "luzem" dotykając ją gołymi rękami można było się pokaleczyć i ja cały czas o tym piszę a Ty po jakimś czasie wyjaśniasz że:To zbita płyta prostokątna 100x50x5.

Od tego trzeba było zacząć to bym sobie tyle nie ponabijał postów:rolleyes:

Kolega Forest ma chyba zły dzień, bywa. To forum ma zdaje się pomagać mniej doświadczonym. Ciężko nazwać dyskusją kilka pytań do fachowców. Dla mnie to normalne by wykorzystywać to co się ma, nie każdy trafił bańkę w totka. Czytając wypowiedzi na które zwróciłeś uwagę mam jeszcze więcej wątpliwości co do montażu ( nie chodzi o wełnę) i wniosek jeden - co majster to inna szkoła. Pisząc aby użyć płyt gipsowo-kartonowych bez żadnej izolacji bo też są ponoć niepalne niestety nie wychodzisz na wiarygodnego fachowca. Gdybym chciał je koniecznie użyć nie zajrzałbym na forum. Ten pomysł podsunął mi majster który wie coś na ten temat.