Mieto 07.11.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 WitamCzy kominek z szybą boczną jest mniej wydajnym dystrybutorem gorącego powietrza?Interesuje mnie kominek UNICO Dragon 4 B. Co o nim sądzicie?Pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.11.2010 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Wkłady kominkowe z boczną szybą są popularne i często wybierane przez klientów ze względu na duże przeszklenie i możliwość pełnego widoku ognia z dwóch stron. Idealnie pasują w określonych sytuacjach do większych salonów. Wkłady kominkowe grzeją powietrze całą powierzchnią korpusu, czopuchem i rurami odprowadzającymi spaliny. Szyba (szyby) nie są zabudowane bryłą obudowy i oddają ciepło bezpośrednio ciepło do pomieszczenia w którym stoi kominek. Przykładowo w wkładach z szybami prostymi, przyjęto że około 30% ciepła oddawane jest przez szybę. Istotną rolę pełni również w tych konkretnych wkładach (UNICO Dragon) czopuch i zastosowane w nim 3 wymienniki ciepła, które zapewniają maksymalny odbiór ciepła. Bo przecież o czym należy pamiętać największa temperatura płomieni panuje u góry płomienia.Należy również pamiętać i doceniać możliwości grzewcze spalin, które ogrzewają rury dymne odprowadzające je do komina. Stosuje się wiele rozwiązań umożliwiajacych wykorzystanie tej energi cieplnej, która nie wykorzystana ucieka w komin... Czyli sumując wszystkie elementy wkładu zabudowane bryłą obudowy, nagrzewają wnetrze obudowy. To ciepło można wykorzystać do DGP. Ja bym powiedział że to jest z reguły konieczne, aby nie przegrzewać pomieszczenia w którym stoi kominek. To są ogromne ilości ciepła, które można i należy wykorzystać, przykładowo do ogrzania pomieszczeń nad kominkiem. Edytowane 8 Listopada 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 08.11.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Tak naprawdę każdy z Was ma trochę racji. Należy pamiętać, iż optymalny kominek powinien być dopasowany do stylu życia i potrzeb klientów. Jeżeli na przykład ktoś chce włączyć kominek do instalacji C.O. i C.W.U. (kominek wodny), to nie można mu przecież polecic kominka kumulacyjnego. Inny przykład, jeżeli ktoś pojawia się w domu dopiero wieczorem, a palić będzie powiedzmy raz w tygodniu, to tez inwestycja w kominek "ciepły" jest nieuzasadniona. Jeszcze inny przykład, jeżeli ktoś zamiast choćby najefektywniejszego palenia w kominku, chciałby mieć jak najszerszą wizję ognia, to też nie można polecać kominka z masą akumulacyjną. Reasumując - każdy przypadek jest osobliwy, ponieważ każdy kominek ma innego docelowego użytkownika. Poważna firma kominkowa musi najpierw dokładnie zidentyfikować potrzeby klienta, by OPTYMALNIE dobrać typ kominka. Bohusz, zgadzam się z Tobą natomiast, iż kominki "ciepłe" mają dużo zalet, ale mają też sporo wad, np. wyższa cena, mniejsze szyby wkładów kominkowych, co jest często podstawowym wymogiem klientów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.11.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Ja nic w ostatnim poście nie pisałem o kominkach akumulujących ciepło.Coś tylko opisałem ogólnie, ale z innej beczki to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.11.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Przeczytałem cały ten wątek i mam następujące pytania.Chciałbym zrobić obudowę akumulacyjną (bez izolacji w środku) z cegły klinkierowej coś jak na poniższym rysunku. I zastosować radiator na rurę spalinową. Czy to doby pomysł, sprawdzi się, ma sens ? Drugie pytanie. Kominek ma mieć dystrybutor z 4 odprowadzeniami: 1 parter korytarz, 2 sypialnia nad poddaszu, 3 korytarz na poddaszu, 4 pokój na poddaszu.Salon gdzie kominek ma stać 30m2, sypialnia 22m2, pokój 12m2. Jakiej mocy wkład zastosować i jaki model by był odpowiedni do takiego zastosowania.http://yfrog.com/j2kominekceglanyjhttp://img686.imageshack.us/img686/2522/kominekceglany.jpg http://img202.imageshack.us/img202/6315/radiator150mm.jpghttp://yfrog.com/5mradiator150mmj Edytowane 18 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.11.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Żaden specjalista od kominków nie zabierze głosu ?Żaden z panów nie wykonuje takich obudów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.11.2010 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Żaden specjalista od kominków nie zabierze głosu ? Żaden z panów nie wykonuje takich obudów ? Zapotrzebowanie na ciepło zależne jest od apetytu na nie domku inna moc potrzebna jest na dogrzanie inna na ogrzanie. Na ogrzanie mojego całego ( teoretycznego domku) wystarczy moc promieniowania z szyby,.Taka rurka da tyle co kot napłakał. Ważna też sprawność paleniska - 60% czy ponad 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Dogrzewanie w okresach przejściowych. Ale dobra nieważne. Zapomnijmy o mocy. Co myślisz o takiej obudowie jaka sobie wymyśliłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.11.2010 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 My takich nie wykonujemy.Jednak standardowo stosujemy radiatory. Cena praktycznie jest równa rurze.Tu kot napłacze, tam napłacze, drugi kot dopłacze, trzeci i czwarty... i coś się uzbiera.Całość zawsze składa się z szczegółów i to one decydują o całości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ale co myślisz czy taka obudowa to totalna pomyłka czy ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.11.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 To forum jest w pewnym sensie jakąś bazą wiedzy na temat kominków.Każdy ma możliwość poczytania, potem dokonania wyboru samodzielnie.Przecież kominek buduje u siebie i dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Decyzję podejmę oczywiście sam. Nikt za mnie tego nie zrobi. ALE to jest forum i tytuł wątku to: "KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń" Szkoda że wyszło na to że ten wątek to po prostu tylko i wyłącznie nie bójmy się użyć tego słowa REKLAMA firmy Pana @bohusz. Został założony nie po to żeby się wymieniać doświadczeniami i sobie pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.11.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Co myślisz o takiej obudowie jaka sobie wymyśliłem ? Taka murowana obudowa przy rosnących cenach robocizny jako pracochłonna będzie ciężka i dość droga. Dodatkowo też trzeba by sobie zadać pytanie: jak dostać się do wkładu, np. w przypadku konieczności wymiany którejś płyty (przy wkładzie skręcanym z kilku płyt a nie monolitycznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 (edytowane) sobieradek koszty robocizny/murowania biorę że tak powiem na klatę. Jeżeli chodzi o dostęp to masz oczywiście rację. A jak to jest rozwiązane w obudowach z tzw. ciepłą obudową ? BO rozumiem że KG się po prostu rozbiera. Edytowane 20 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.11.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Z tego, co wiem od bohusza, to płyty np. silka są też skręcane.Nie wiem jeszcze tylko tego, jak oznaczyć położenie wkrętów, aby się (po zaszpachlowaniu) do nich dostać. Może to wyjaśni sam bohusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.11.2010 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 My nie wykonujemy obudów na wkładach skręcanych. Nie przewidujemy również możliwości dostępu do wkładu w celu wymiany elementów korpusu skręcanego.Nikt nie oznacza śrub mocujących płyty KG, czy śrub dodatkowo mocujących płyty silca, lub inne płyty izolacyjne.Płyty te montuje się na stałe na kleju i wzmacnia śrubami, potem szpachluje i wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.11.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Jak ktoś sobie kominek obklei jakimiś płytkami czy innym ustrojstwem to i tak wszystko do rozwalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.11.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 TakWystarczy pooglądać zdjęcia kominków jakie aktualnie w niezliczalnych ilościach znajduję się w internecie.Dlatego według mnie decydując się na kominek, należy główny nacisk położyć na wybów wkładu kominkowego, gdyż jest on poniekąt sercem i sensem kominka.Obudowa służy do gromadzenia, oddawania ciepła jakie uzyskujemy z korpusu wkładu i rur dymnych podczas palenia.Kształt bryły, póżniejsza kosmetyka (wykończenia) praktycznie mogą być dowolne. Możliwe jest również wybranie takiej opcji, aby te wykończenia gdy przykładowo nam się znudzą wymienić lub zmienić.Jeżeli decydujemy się aby konstrukcja bryły była jednocześnie wykończeniem, kominki kaflowe, lub z cegieł, wtedy zmiany wyglądu nie są możliwe bez ruinacji konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dogrzewanie w okresach przejściowych. Ale dobra nieważne. Zapomnijmy o mocy. Co myślisz o takiej obudowie jaka sobie wymyśliłem ? Trochę przedłuży w czasie oddawanie ciepła, zmagazynuje część ciepla, ale nic więcej go nie stworzy Najwięcej i tak ucieka wraz ze spalinami, i tu warto je złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.11.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Si. Marzy mi się takie coś. Ale sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts