Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń

bohusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wkłady kominkowe z boczną szybą są popularne i często wybierane przez klientów ze względu na duże przeszklenie i możliwość pełnego widoku ognia z dwóch stron. Idealnie pasują w określonych sytuacjach do większych salonów.

Wkłady kominkowe grzeją powietrze całą powierzchnią korpusu, czopuchem i rurami odprowadzającymi spaliny. Szyba (szyby) nie są zabudowane bryłą obudowy i oddają ciepło bezpośrednio ciepło do pomieszczenia w którym stoi kominek. Przykładowo w wkładach z szybami prostymi, przyjęto że około 30% ciepła oddawane jest przez szybę.

Istotną rolę pełni również w tych konkretnych wkładach (UNICO Dragon) czopuch i zastosowane w nim 3 wymienniki ciepła, które zapewniają maksymalny odbiór ciepła. Bo przecież o czym należy pamiętać największa temperatura płomieni panuje u góry płomienia.

Należy również pamiętać i doceniać możliwości grzewcze spalin, które ogrzewają rury dymne odprowadzające je do komina. Stosuje się wiele rozwiązań umożliwiajacych wykorzystanie tej energi cieplnej, która nie wykorzystana ucieka w komin...

Czyli sumując wszystkie elementy wkładu zabudowane bryłą obudowy, nagrzewają wnetrze obudowy. To ciepło można wykorzystać do DGP. Ja bym powiedział że to jest z reguły konieczne, aby nie przegrzewać pomieszczenia w którym stoi kominek. To są ogromne ilości ciepła, które można i należy wykorzystać, przykładowo do ogrzania pomieszczeń nad kominkiem.

Edytowane przez bohusz

Tak naprawdę każdy z Was ma trochę racji. Należy pamiętać, iż optymalny kominek powinien być dopasowany do stylu życia i potrzeb klientów. Jeżeli na przykład ktoś chce włączyć kominek do instalacji C.O. i C.W.U. (kominek wodny), to nie można mu przecież polecic kominka kumulacyjnego. Inny przykład, jeżeli ktoś pojawia się w domu dopiero wieczorem, a palić będzie powiedzmy raz w tygodniu, to tez inwestycja w kominek "ciepły" jest nieuzasadniona. Jeszcze inny przykład, jeżeli ktoś zamiast choćby najefektywniejszego palenia w kominku, chciałby mieć jak najszerszą wizję ognia, to też nie można polecać kominka z masą akumulacyjną. Reasumując - każdy przypadek jest osobliwy, ponieważ każdy kominek ma innego docelowego użytkownika. Poważna firma kominkowa musi najpierw dokładnie zidentyfikować potrzeby klienta, by OPTYMALNIE dobrać typ kominka.

Bohusz, zgadzam się z Tobą natomiast, iż kominki "ciepłe" mają dużo zalet, ale mają też sporo wad, np. wyższa cena, mniejsze szyby wkładów kominkowych, co jest często podstawowym wymogiem klientów. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam,

Przeczytałem cały ten wątek i mam następujące pytania.

Chciałbym zrobić obudowę akumulacyjną (bez izolacji w środku) z cegły klinkierowej coś jak na poniższym rysunku. I zastosować radiator na rurę spalinową.

Czy to doby pomysł, sprawdzi się, ma sens ?

Drugie pytanie. Kominek ma mieć dystrybutor z 4 odprowadzeniami: 1 parter korytarz, 2 sypialnia nad poddaszu, 3 korytarz na poddaszu, 4 pokój na poddaszu.

Salon gdzie kominek ma stać 30m2, sypialnia 22m2, pokój 12m2.

Jakiej mocy wkład zastosować i jaki model by był odpowiedni do takiego zastosowania.

http://yfrog.com/j2kominekceglanyj

http://img686.imageshack.us/img686/2522/kominekceglany.jpg

http://img202.imageshack.us/img202/6315/radiator150mm.jpg

http://yfrog.com/5mradiator150mmj

Edytowane przez fenix2

Żaden specjalista od kominków nie zabierze głosu ?

Żaden z panów nie wykonuje takich obudów ?

Zapotrzebowanie na ciepło zależne jest od apetytu na nie domku ;) inna moc potrzebna jest na dogrzanie inna na ogrzanie. Na ogrzanie mojego całego ( teoretycznego domku) wystarczy moc promieniowania z szyby,.Taka rurka da tyle co kot napłakał. Ważna też sprawność paleniska - 60% czy ponad 80%

Decyzję podejmę oczywiście sam. Nikt za mnie tego nie zrobi.

ALE to jest forum i tytuł wątku to:

"KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń"

Szkoda że wyszło na to że ten wątek to po prostu tylko i wyłącznie nie bójmy się użyć tego słowa REKLAMA firmy Pana @bohusz.

Został założony nie po to żeby się wymieniać doświadczeniami i sobie pomagać.

Gość Konto usunięte_12*
Co myślisz o takiej obudowie jaka sobie wymyśliłem ?

Taka murowana obudowa przy rosnących cenach robocizny jako pracochłonna będzie ciężka i dość droga. Dodatkowo też trzeba by sobie zadać pytanie: jak dostać się do wkładu, np. w przypadku konieczności wymiany którejś płyty (przy wkładzie skręcanym z kilku płyt a nie monolitycznym).

Gość Konto usunięte_12*

Z tego, co wiem od bohusza, to płyty np. silka są też skręcane.

Nie wiem jeszcze tylko tego, jak oznaczyć położenie wkrętów, aby się (po zaszpachlowaniu) do nich dostać. Może to wyjaśni sam bohusz?

My nie wykonujemy obudów na wkładach skręcanych. Nie przewidujemy również możliwości dostępu do wkładu w celu wymiany elementów korpusu skręcanego.

Nikt nie oznacza śrub mocujących płyty KG, czy śrub dodatkowo mocujących płyty silca, lub inne płyty izolacyjne.

Płyty te montuje się na stałe na kleju i wzmacnia śrubami, potem szpachluje i wykańcza

Tak

Wystarczy pooglądać zdjęcia kominków jakie aktualnie w niezliczalnych ilościach znajduję się w internecie.

Dlatego według mnie decydując się na kominek, należy główny nacisk położyć na wybów wkładu kominkowego, gdyż jest on poniekąt sercem i sensem kominka.

Obudowa służy do gromadzenia, oddawania ciepła jakie uzyskujemy z korpusu wkładu i rur dymnych podczas palenia.

Kształt bryły, póżniejsza kosmetyka (wykończenia) praktycznie mogą być dowolne. Możliwe jest również wybranie takiej opcji, aby te wykończenia gdy przykładowo nam się znudzą wymienić lub zmienić.

Jeżeli decydujemy się aby konstrukcja bryły była jednocześnie wykończeniem, kominki kaflowe, lub z cegieł, wtedy zmiany wyglądu nie są możliwe bez ruinacji konstrukcji.

Dogrzewanie w okresach przejściowych.

Ale dobra nieważne. Zapomnijmy o mocy.

Co myślisz o takiej obudowie jaka sobie wymyśliłem ?

Trochę przedłuży w czasie oddawanie ciepła, zmagazynuje część ciepla, ale nic więcej go nie stworzy ;) Najwięcej i tak ucieka wraz ze spalinami, i tu warto je złapać.