bohusz 26.11.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 (edytowane) No niby, czy aż jest wolność wyboru. Ja osobiście nie wypowiadam się konkretnie, bo nawet nie znam wkładów spoza swojej oferty. Na temat obudów wypowiadam się, gdyż według mnie obudowy wykonywane z płyt GK nie spełniają swojej roli. To tak ogólnie. Preferuje i promuje wykonywanie obudów kominkowych jako ciepłe kominki. Czyli z materiałów przewodzących i kumulujących ciepło. Poniżej kominek szamotowy o końcowej masie około 550 kg. Oczywiście jak zwykle zamieszczam fotki z realizacji. Konkretnie z dzisiejszego montażu, bo wczoraj jeszcze miejsce było tam puste. Jeszcze jeden dzień i kominek będzie na gotowo. Ale to na następny tydzień bo w soboty z reguły nie pracujemy u klientów. Obwódka woków wkładu z jasnego marmuru i takiego samego kamienia pólka nad wkładem, reszta tynk wykończony na gładko. Dół, czyli widoczne metalowe nogi stojaka, będą zabudowane tak jak górna część mniejsza. Cena kompleksowa z wkładem... na PW Wkład kominkowy - UNICO Hermes 4 Z modern Edytowane 27 Listopada 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 26.11.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Moim skromnym zdaniem raczej od: 1. odpowiedniego gatunku stali 2. odpowiednio dobranych elektrod 3. prawidłowej technologii spawania i umiejętności spawacza (o ile jest to spawanie ręczne, a nie automatyczne) 4. prawidłowej obróbki cieplnej złączy spawanych (np. w przypadku stali trudno spawalnych). Dopiero na końcu dałbym to, co napisałeś. Z tego widać, że technologia odlewania jest prostsza (wystarczy jedynie utrzymywać prawidłowe parametry odlewania i odpowiedni skład chemiczny żeliwa). I tu być może tkwi przyczyna tej wysokiej ceny wkładów stalowych o której piszesz. Metalurgiem nie jestem, więc nie chciałem się wymądrzać. Jako fachowiec napisałeś co jest istotne przy produkcji stalowego paleniska. Jeżeli ktoś zastanawia się dlaczego te "stalowe puszki" tak wiele kosztują i ma wątpliwości czy są warte swojej ceny, powinien zapoznać się z tymi artykułami: http://www.kominek.org.pl/wizyty-kominka/artykul/zobacz/zaklad-produkcyjny-spartherm-w-strzelcach-krajenskich.html http://www.spartherm.pl/spartherm/technika-na-najwyzszym-poziomie-140.html cyt: "...Fabryka może poszczycić się nowoczesnym parkiem maszynowym. W jego skład wchodzą m.in. 4 wykrawarki laserowe z możliwością grawerowania, roboty spawalnicze MIG MAG i TIG oraz urządzenia do rozwijania i prostowania blach ..." ...a ten "pan spawacz" chyba wykonuje z najwyższą starannością swoją pracę : http://img842.imageshack.us/img842/6438/robotspartherm.jpg By margod at 2010-11-26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.11.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 ...a ten "pan spawacz" chyba wykonuje z najwyższą starannością swoją pracę ...i bez zmęczenia wykonuje to spawanie jednakowo przez okres całej zmiany. I (co najważniejsze) - nie woła o "podwyżkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.12.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Wkład kominkowy - UNICO Hermes 4 Z modernWitam Jak się sprawuje ten wkład? Został mi zaproponowany jako jedna z możliwości dla mojego domku 150m2 i dla rozprowadzenia DGP. Mam jeszcze na liście - FIRMA HAJDUK medel Volcano 1 V 51 - AUSTROFLAMM 65 K lub 75 K i nie wiem co wybrać. Ten jest prosty i tani. Austroflamm jest za to "ładniejszy" ale nie wiem co z tym białym wkłade w środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.12.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Bierz Austroflamma, gwarantuję Ci, że nie pożałujesz warto dołożyć jeszcze HMS i ASM Ring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.12.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Planuję zakup kominka w najbliższym czasie i mam dylemat, który z dwóch wybrać:czy MILA 16kW z wermikulitem (kratki.pl)czy Arysto 10/570Kominek ma służyć do celów rekreacyjnych, palenie będzie okazjonalne. MILA z obudową wychodzi mi drożej niż Arysto, ale nie jestem do końca przekonana co do jakości kominków z kratek.... Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.12.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Obudowa szamotowa - BOGUŚ Realizacja Oczywiście wkład kominkowy UNICO, tutaj konkretnie UNICO Hermes 4 Z modern. Pierwsze stopniowe rozpalenie nastąpi za pare dni. Oczywiście zrobi to ktoś od nas. Przy okazji rozpalenia wykonamy również wyczystkę komina z drugiej strony pod schodami, bo budowlańcy zapomnieli w natłoku zajęć... Edytowane 4 Grudnia 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pete55 04.12.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Bardzo prosze o pomoc.W tym roku został w domu zainstalowany kominek z DGP Jotul FL 530. Odbudowa została wykonan z płyt krzemionkowych i rurami o srednicy 150 mm cieple powietrze zostało doprowadzone do 3 pomieszczen na parterze i 3 na piętrze. I teraz problem.Na poczatku cieplo bylo dystrybuowane prawidłowo do wszystkich wylotów. Obecnie natomiast 2 ruru wylotowe na parterze sa cieple a 1 zimna a na pietrze 1 rura oddaje cieple poietrze (najkrotsza) a 2 zimne. Jedyna czynnoscia przed ta zmiana bylo zasilikonowanie wkladu kominkowego z 3 stron (od dołu nie został izolowany). Czy przyczyna braku dystrybucji cieplego powietrza do wszystkich wylotów moze byc zbyt mala ilosc poietrza wokół wkłądu. Powietrze do paleniska jest dostarczane z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.12.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Pete55 a masz kratki nawiewne ? Powietrze do spalania jest z zewnątrz a do DGP skąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pete55 04.12.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Tak sa kratki nawiewne. Powietrze do DGP jest pobierane wg. mnie jedynie u dołu obudowy. Jest to zatem szczelina o grubosci ok 1 cm i dlugosci 50 cm. Poprzednio było to wokół całej obudowy kominka. Nie mam innefo doprowadzenia do obudowy powietrza do podgrzania. Czy powinienem zrobic dodatkowe doprowadzenie u dołu odbudowy np. nawiercajac je "puszkarka" i wstawic kratke doprowadzajaca chlodne powietrze. Czy jednak moze byc jakas inna przyczyna nierownomiernego oddawania ciapla poprzez kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.12.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 @ Pete55 tu masz podobny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169165-dlaczego-kominek-z-dpg-nie-ogrzewa-parteru-jotul-harmony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pete55 04.12.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Margod, dzieki. Wczesniej przeczytałem ten watek. A w moim przypadku zaizolowanie wkladu kominkowego wokół trzech krawedzi (czyli zmniejszenie dopływu powietrza do DGP)rozregulowało działajacy system i dało mi do myslenia ze moze byc za malo zimnego powietrza. Chciałbym potwierdzic swoj sposób rozumowania lub uzyskac jakies inne mozliwe podpowiedzi. Ale jak sadze po opisanym watku to moze byc przyczyna. Prosze o podpowiedz od doswiadczonych forumowiczow.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.12.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Możliwe, że przyczyną jest zbyt mały nawiew powietrza. W takim przypadku "kominek" pobierze sobie powietrze z jednej z rur DGP. Powiększenie wlotu na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.12.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Tak sa kratki nawiewne. Powietrze do DGP jest pobierane wg. mnie jedynie u dołu obudowy. Jest to zatem szczelina o grubosci ok 1 cm i dlugosci 50 cm. To znacznie za mało. Z dwie kratki 20x20 cm powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pete55 04.12.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 fenix2, margod dziekuje. sprobuje doprowadzic wieksza ilosc powietrza poprzez nowa kratke i dam znac czy rozwiazalo problemPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Bierz Austroflamma, gwarantuję Ci, że nie pożałujesz warto dołożyć jeszcze HMS i ASM Ring.A czy to białe wypełnienie pozostaje rzeczywiście białe jak mówi sprzedawca? Czy z czasem będzie wszystko ładnie czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.12.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. Trociu - to będzie zależało w największej mierze od Twojej kultury użytkowania własnego kominka. Jak napakujesz do niego drewna "prosto z lasu" to choćby nie wiem jakiej firmy był i miał najładniej wyglądające i najlepsze wyłożenia paleniska, to i tak będzie wyglądał po paleniu jak "obrzygany żul" . Tak samo będzie wyglądał jak zamiast palić, będziesz w nim wędził i dusił drewno, żałując mu powietrza do spalania ... tak jak to robią tysiące użytkowników wszelakich kominków w naszym kraju. Pozdrawiam. PS. Dzisiaj mój pracownik był z samego rana podkleić poluzowaną uszczelkę w drzwiach paleniska. Kominek wybudowany w tym roku, w jeszcze nie zamieszkałym domu. Ładny, szamotowy, ramka wokół paleniska, tynkowany na biało tynkiem szamotowym. Jak wrócił powiedział: Szefie, jakbym był sąsiadem i chciałbym kominek to po zobaczeniu jak wygląda ten, kominka już bym nie chciał ... Po otwarciu drzwi "wysypała i wylała" się dosłownie na niego kilkunasto centymetrowa warstwa mazi z na poły spalonych wszystkich śmieci po budowie i przywiezionego dopiero co z lasu drewna. Biały tynk pod paleniskiem był brudnoszary a ponad nim na kominku były już widoczne smugi tłustej sadzy. Sam wkład określił na "taki jak czasami serwisujemy po kilku latach palenia świeżym z lasu" . To właśnie kultura użytkowania kominka. Oczywiście nie do naśladowania. Ale mam nadzieję że obrazowo wyjaśniona. Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 07.12.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Forest możesz napisać jak palić. Doloty powietrza otworzyć na max przez cały okres palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotr.ios 07.12.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Wkłady kominkowe z boczną szybą są popularne i często wybierane przez klientów ze względu na duże przeszklenie i możliwość pełnego widoku ognia z dwóch stron. Idealnie pasują w określonych sytuacjach do większych salonów. Wkłady kominkowe grzeją powietrze całą powierzchnią korpusu, czopuchem i rurami odprowadzającymi spaliny. Szyba (szyby) nie są zabudowane bryłą obudowy i oddają ciepło bezpośrednio ciepło do pomieszczenia w którym stoi kominek. Przykładowo w wkładach z szybami prostymi, przyjęto że około 30% ciepła oddawane jest przez szybę. Istotną rolę pełni również w tych konkretnych wkładach (UNICO Dragon) czopuch i zastosowane w nim 3 wymienniki ciepła, które zapewniają maksymalny odbiór ciepła. Bo przecież o czym należy pamiętać największa temperatura płomieni panuje u góry płomienia. Należy również pamiętać i doceniać możliwości grzewcze spalin, które ogrzewają rury dymne odprowadzające je do komina. Stosuje się wiele rozwiązań umożliwiajacych wykorzystanie tej energi cieplnej, która nie wykorzystana ucieka w komin... Czyli sumując wszystkie elementy wkładu zabudowane bryłą obudowy, nagrzewają wnetrze obudowy. To ciepło można wykorzystać do DGP. Ja bym powiedział że to jest z reguły konieczne, aby nie przegrzewać pomieszczenia w którym stoi kominek. To są ogromne ilości ciepła, które można i należy wykorzystać, przykładowo do ogrzania pomieszczeń nad kominkiem. Chcę kupić wkład UNICO DRAGON 4D. Interesuje mnie czy ktoś ma doświadczenie w użytkowaniu tego wkładu. Czy ktoś go poleca jako tego który ma "czystą szybę"? Większość wkładów ma deflektor a te z wyższej półki wermikulitowy. Jak wygląda to we wkładzie DRAGON? Zastanawiałem się jeszcze nad wkładem SILESIA LAZAR ale też znowu nie ma szybra ani DGP. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.12.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 W Lazarze szyber nie jest do niczego potrzebny, wkład jest szczelny. Proces spalania reguluje się dopływem powietrza a nie ciągiem. Komorę grzewczą do dystrybucji DGP wręcz lepiej jest wykonać z płyt krzemianowo-wapniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts