PIotr.ios 07.12.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 I ja również tak myślałem dopóki nie przeczytałem instrukcji obsługi kominka Lazar SILESIA i pisze, że do rozpalania oraz podczas całego procesu palenia regulować pokrętłem szybra oraz dopływu powietrza. Widać że długopalność w tym modelu uzyskuje się domykając nawiew powietrza ale i szyber. To ciekawe bo większość wkładów ma szyber w standardzie. Czyli szyber i tak trzeba mieć. Instrukcja mówi również o sytuacji awaryjnej i wtedy również wymagany jest szyber. Chodzi w tym wszystkim o gwarancje producenta. Co o tym forumowicze sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotr.ios 07.12.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Jestem laikiem w temacie kominków. Czy DRAGON 4D to dobry i sprawdzony wybór "czysta szyba" , deflektor a SILESIA nie wymaga szybra mimo, że instrukcja zaleca.Muszę się zdecydować a na innych forach dość cicho o tych wkładach.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotr.ios 07.12.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Przedstawiciel HKS LAZAR napisał, że szyber musi być zainstalowany do prawidłowego działania kominka.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.12.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 No skoro tak przedstawiciel powiedział to znaczy, że sprzedają wkłady nie spełniające ich własnych wymagań i zaleceń z instrukcji obsługi. Nie pozostaje Ci nic innego jak kupić wkład z szybrem lub zamontować dodatkowy szyber na Lazarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIotr.ios 07.12.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Czekałem parę godzin i zdecydowałem się na SILESIĘ. Najwyżej zamontuję szyber oraz na obudowie kominka pokrętło jak:http://allegro.pl/popkretlo-do-szyber-przepustnica-kominek-kominki-i1347849819.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pensjonat Topiło 08.12.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 No niby, czy aż jest wolność wyboru. Ja osobiście nie wypowiadam się konkretnie, bo nawet nie znam wkładów spoza swojej oferty. Na temat obudów wypowiadam się, gdyż według mnie obudowy wykonywane z płyt GK nie spełniają swojej roli. To tak ogólnie. Preferuje i promuje wykonywanie obudów kominkowych jako ciepłe kominki. Czyli z materiałów przewodzących i kumulujących ciepło. Poniżej kominek szamotowy o końcowej masie około 550 kg. Oczywiście jak zwykle zamieszczam fotki z realizacji. Konkretnie z dzisiejszego montażu, bo wczoraj jeszcze miejsce było tam puste. [ATTACH=CONFIG]32064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32065[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]32066[/ATTACH] Jeszcze jeden dzień i kominek będzie na gotowo. Ale to na następny tydzień bo w soboty z reguły nie pracujemy u klientów. Obwódka woków wkładu z jasnego marmuru i takiego samego kamienia pólka nad wkładem, reszta tynk wykończony na gładko. Dół, czyli widoczne metalowe nogi stojaka, będą zabudowane tak jak górna część mniejsza. Cena kompleksowa z wkładem... na PW Wkład kominkowy - UNICO Hermes 4 Z modern [ATTACH=CONFIG]32077[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32079[/ATTACH] Preferujesz również takie obudowy przy kominkach z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.12.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witam, Potrzebuje podpowiedzi. Firma mi zbudowala kominek. Kominkek ma pod wkladem taka wneke na drewno.Z zewnatrz jest doprowadzona rura jako dolot powietrza. Ale nie jest ona szczelnie doprowadzona do wkladu kominkowego!! (dopiero to teraz zauwazylem)Z tylu i u gory tej "wneki na drewno" jest zostawiona szpara 3-4cm. Za ta szpara znajduje sie koncowka rury doprowadzajcej pwoietrze z zewnatrz. No i wieje mi zimnym powietrzem do salonu! Mam wentylacje mechaniczna wiec mi to wogole nie na reke. Teraz sam dolot powietrza do wkladu. Plyta na ktorej stoi wklad tez ma podluzna szczeline. I tu pytanie. Czy to jest zgodne z przepisami o wentlacji itp? Bo w zasadzie sa to: - dolot zimnego powietrza z zewnatrz do domu - i zasilenie kominka powietrzem z pomieszczenia. Po mojemy, powietrze z rury zasilajacej powinno sie szczelnie dostawac do wkladu. dzieki za wszelkie sugesite,marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.12.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Po mojemy, powietrze z rury zasilajacej powinno sie szczelnie dostawac do wkladu. A czy Twój wkład obsługuje taką funkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.12.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Witam, Potrzebuje podpowiedzi. Firma mi zbudowala kominek. .... Z zewnatrz jest doprowadzona rura jako dolot powietrza. Ale nie jest ona szczelnie doprowadzona do wkladu kominkowego!! (dopiero to teraz zauwazylem) ...Mam wentylacje mechaniczna wiec mi to wogole nie na reke. Teraz sam dolot powietrza do wkladu. Plyta na ktorej stoi wklad tez ma podluzna szczeline. I tu pytanie. Czy to jest zgodne z przepisami o wentlacji itp? Bo w zasadzie sa to: - dolot zimnego powietrza z zewnatrz do domu - i zasilenie kominka powietrzem z pomieszczenia. Po mojemy, powietrze z rury zasilajacej powinno sie szczelnie dostawac do wkladu. dzieki za wszelkie sugesite, marcin Gdybyś nie miał wentylacji mechanicznej to od złej bidy mogło by tak być, ale ją masz i w związku z tym: -Nie jest to zgodne z przepisami - § 150 ust. 9, Prawo Budowlane cyt: "9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo staΠe, pΠynne lub z urzàdzeniami gazowymi pobierajàcymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urzàdzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciàgowej jest zabronione." - Masz sp...... kominek - Firma ,która go zamontowała stworzyła zagrożenie dla życia Twojego i Twojej rodziny !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.12.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Ale zaraz... Przecież w tym pomieszczeniu, o ile to jest salon, raczej nie ma wyciągu wentylacji mechanicznej wyciągowej, tylko co najwyżej nawiew albo nawiew i wyciąg wentylacji mechanicznej zrównoważonej... Jak to przeczy zacytowanym przez Ciebie zapisom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.12.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 A czy Twój wkład obsługuje taką funkcję? A jak powinien wygladac wklad ktory to oblsuguje, a jak taki ktory tego nie obsluguje. Jakis przyklad moze?? dzieki, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 14.12.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 A ja mam takie pytanie.Kominek z DGP z turbiną Banan na poddaszu. Grzeje kominkiem i jest już wystarczająco ciepło na poddaszu. Czy montuje się jakieś przepustnice by nie szło już ciepło kanałami?Sama centrala raczej nie powstrzyma powietrza chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 14.12.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 monti możesz wstawić termostat zewnętrzny do pomieszczenia który wyłączy Ci turbinę gdy osiągniesz chcianą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 14.12.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 monti możesz wstawić termostat zewnętrzny do pomieszczenia który wyłączy Ci turbinę gdy osiągniesz chcianą temperaturę No tak,ale turbina chyba nie zamyka się szczelnie i powietrze zgodnie z prawami fizyki poleci do góry kanałem, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 14.12.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 grawitacyjnie poleci bez turbiny i jeśli w tym przypadku masz za ciepło to faktycznie przydało by Ci się jakieś zamykadło choćby anemostat z żaluzją ale w tym przypadku turbina jest zbędna . U mnie jest tak że turbina działa jak dopalacz często z rana się załącza gdy kominek się wystudzi , w bardzo mroźne lub wietrzne dni albo gdy pokój wietrzę a tak to grawitacja i zawszę mam taką temperaturę jaką sobie ustawię w pokoju. A tak po za tym jak się robi za ciepło to mniej dokładam do kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 14.12.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Ok, dzięki po testuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pensjonat Topiło 14.12.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 A jak powinien wygladac wklad ktory to oblsuguje, a jak taki ktory tego nie obsluguje. Jakis przyklad moze?? dzieki, marcin Wkład ,który jest przystosowany do poboru powietrza z zewnatrz,ma dojscie tego powietrza bezposrednio do paleniska,pod ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.12.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Wkład ,który jest przystosowany do poboru powietrza z zewnatrz,ma dojscie tego powietrza bezposrednio do paleniska,pod ruszt. Jak tylko pod ruszt to do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 15.12.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Witam, podoba mi się ten kominek. Arysto mają popielnik w formie wiaderka, czy ktoś ma taki popielnik, czy jest to wygodne. Jeśli ktoś jest w stanie mi odp. czy jest to w miarę dobry kominek będę wdzięczna, chciałabym aby był podłączony z DGP.http://allegro.pl/show_item.php?item=1368826027 Dopływ powietrza mam przygotowany z zewnątrz od dołu kominka. Powierzchnia domu 120 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 15.12.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 (edytowane) A doradzcie mi co zrobić w mojej sytuacji. A mianowicie:dom dwukondygnacyjny + poddasze nieużytkowe. Kominek na dole i chce ogrzac jedno pomieszcznie na parterze (plecy kominka, więc tutaj nie będiz eproblemu, poprostu kratka z czopucha), ale I piętro. Chcę zrobić na kratki na ścinaie ptzy podlodze. czystarczy sama grawitacja z kratkami zmaykanymi (maksymalna długość przewodu to ok. 6 mb) czy dawać wymuszacz? A jeśłi wymuszacz to czy dawać go na I pietrze blisko pionu kominka czy mońża dać na strych i z tamtąd dopiero scianami na pietro do kratek przy podłodze. Nie chcę robić w suficie, bo efektywność jest mała. A przy wentylatorze - wydaje mi się - usytuowanym na strychu ciepłe powietrze dojdzie do I piętra w dół. Czy dobrze myślę? Jak widziecie rozwiązać ten problem? Dzięki za pomoc. Edytowane 15 Grudnia 2010 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts