Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI powietrzne - informacje i wymiana doświadczeń

bohusz

Recommended Posts

I ja również tak myślałem dopóki nie przeczytałem instrukcji obsługi kominka Lazar SILESIA i pisze, że do rozpalania oraz podczas całego procesu palenia regulować pokrętłem szybra oraz dopływu powietrza. Widać że długopalność w tym modelu uzyskuje się domykając nawiew powietrza ale i szyber. To ciekawe bo większość wkładów ma szyber w standardzie. Czyli szyber i tak trzeba mieć. Instrukcja mówi również o sytuacji awaryjnej i wtedy również wymagany jest szyber. Chodzi w tym wszystkim o gwarancje producenta. Co o tym forumowicze sądzicie?

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem laikiem w temacie kominków. Czy DRAGON 4D to dobry i sprawdzony wybór "czysta szyba" , deflektor a SILESIA nie wymaga szybra mimo, że instrukcja zaleca.

Muszę się zdecydować a na innych forach dość cicho o tych wkładach.

Pozdrawiam wszystkich.

No niby, czy aż jest wolność wyboru.

Ja osobiście nie wypowiadam się konkretnie, bo nawet nie znam wkładów spoza swojej oferty.

Na temat obudów wypowiadam się, gdyż według mnie obudowy wykonywane z płyt GK nie spełniają swojej roli. To tak ogólnie.

Preferuje i promuje wykonywanie obudów kominkowych jako ciepłe kominki. Czyli z materiałów przewodzących i kumulujących ciepło.

Poniżej kominek szamotowy o końcowej masie około 550 kg. Oczywiście jak zwykle zamieszczam fotki z realizacji.

Konkretnie z dzisiejszego montażu, bo wczoraj jeszcze miejsce było tam puste.

[ATTACH=CONFIG]32064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32065[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]32066[/ATTACH]

Jeszcze jeden dzień i kominek będzie na gotowo. Ale to na następny tydzień bo w soboty z reguły nie pracujemy u klientów.

Obwódka woków wkładu z jasnego marmuru i takiego samego kamienia pólka nad wkładem, reszta tynk wykończony na gładko.

Dół, czyli widoczne metalowe nogi stojaka, będą zabudowane tak jak górna część mniejsza.

Cena kompleksowa z wkładem... na PW

Wkład kominkowy - UNICO Hermes 4 Z modern

[ATTACH=CONFIG]32077[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]32079[/ATTACH]

Preferujesz również takie obudowy przy kominkach z płaszczem wodnym?

Witam,

Potrzebuje podpowiedzi.

Firma mi zbudowala kominek.

Kominkek ma pod wkladem taka wneke na drewno.

Z zewnatrz jest doprowadzona rura jako dolot powietrza. Ale nie jest ona szczelnie doprowadzona do wkladu kominkowego!! (dopiero to teraz zauwazylem)

Z tylu i u gory tej "wneki na drewno" jest zostawiona szpara 3-4cm. Za ta szpara znajduje sie koncowka rury doprowadzajcej pwoietrze z zewnatrz. No i wieje mi zimnym powietrzem do salonu! Mam wentylacje mechaniczna wiec mi to wogole nie na reke.

Teraz sam dolot powietrza do wkladu. Plyta na ktorej stoi wklad tez ma podluzna szczeline.

I tu pytanie. Czy to jest zgodne z przepisami o wentlacji itp? Bo w zasadzie sa to:

- dolot zimnego powietrza z zewnatrz do domu

- i zasilenie kominka powietrzem z pomieszczenia.

Po mojemy, powietrze z rury zasilajacej powinno sie szczelnie dostawac do wkladu.

dzieki za wszelkie sugesite,

marcin

Witam,

Potrzebuje podpowiedzi.

Firma mi zbudowala kominek.

....

Z zewnatrz jest doprowadzona rura jako dolot powietrza. Ale nie jest ona szczelnie doprowadzona do wkladu kominkowego!! (dopiero to teraz zauwazylem)

...Mam wentylacje mechaniczna wiec mi to wogole nie na reke.

Teraz sam dolot powietrza do wkladu. Plyta na ktorej stoi wklad tez ma podluzna szczeline.

I tu pytanie. Czy to jest zgodne z przepisami o wentlacji itp? Bo w zasadzie sa to:

- dolot zimnego powietrza z zewnatrz do domu

- i zasilenie kominka powietrzem z pomieszczenia.

Po mojemy, powietrze z rury zasilajacej powinno sie szczelnie dostawac do wkladu.

dzieki za wszelkie sugesite,

marcin

Gdybyś nie miał wentylacji mechanicznej to od złej bidy mogło by tak być, ale ją masz i w związku z tym:

-Nie jest to zgodne z przepisami - § 150 ust. 9, Prawo Budowlane

cyt:

"9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo staΠe,

pΠynne lub z urzàdzeniami gazowymi pobierajàcymi

powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym

odprowadzeniem spalin przewodem od urzàdzenia

stosowanie mechanicznej wentylacji wyciàgowej

jest zabronione."

- Masz sp...... kominek

- Firma ,która go zamontowała stworzyła zagrożenie dla życia Twojego i Twojej rodziny !!!!

Ale zaraz... Przecież w tym pomieszczeniu, o ile to jest salon, raczej nie ma wyciągu wentylacji mechanicznej wyciągowej, tylko co najwyżej nawiew albo nawiew i wyciąg wentylacji mechanicznej zrównoważonej... Jak to przeczy zacytowanym przez Ciebie zapisom?

grawitacyjnie poleci bez turbiny i jeśli w tym przypadku masz za ciepło to faktycznie przydało by Ci się jakieś zamykadło choćby anemostat z żaluzją ale w tym przypadku turbina jest zbędna . U mnie jest tak że turbina działa jak dopalacz często z rana się załącza gdy kominek się wystudzi , w bardzo mroźne lub wietrzne dni albo gdy pokój wietrzę a tak to grawitacja i zawszę mam taką temperaturę jaką sobie ustawię w pokoju.

A tak po za tym jak się robi za ciepło to mniej dokładam do kominka .

Witam, podoba mi się ten kominek. Arysto mają popielnik w formie wiaderka, czy ktoś ma taki popielnik, czy jest to wygodne.

Jeśli ktoś jest w stanie mi odp. czy jest to w miarę dobry kominek będę wdzięczna, chciałabym aby był podłączony z DGP.

http://allegro.pl/show_item.php?item=1368826027

Dopływ powietrza mam przygotowany z zewnątrz od dołu kominka. Powierzchnia domu 120 m kw.

A doradzcie mi co zrobić w mojej sytuacji. A mianowicie:

dom dwukondygnacyjny + poddasze nieużytkowe. Kominek na dole i chce ogrzac jedno pomieszcznie na parterze (plecy kominka, więc tutaj nie będiz eproblemu, poprostu kratka z czopucha), ale I piętro. Chcę zrobić na kratki na ścinaie ptzy podlodze. czystarczy sama grawitacja z kratkami zmaykanymi (maksymalna długość przewodu to ok. 6 mb) czy dawać wymuszacz? A jeśłi wymuszacz to czy dawać go na I pietrze blisko pionu kominka czy mońża dać na strych i z tamtąd dopiero scianami na pietro do kratek przy podłodze. Nie chcę robić w suficie, bo efektywność jest mała. A przy wentylatorze - wydaje mi się - usytuowanym na strychu ciepłe powietrze dojdzie do I piętra w dół. Czy dobrze myślę? Jak widziecie rozwiązać ten problem? Dzięki za pomoc.

Edytowane przez tfor