Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno bez nadproża ?!

Recommended Posts

Chcę w ścianie wybić otwór szerokości 60cm, wysokości 90cm i wstawić tam okno.

Ściana jest z porothermu 25cm.

Nad przewidywanem oknem jest jedna warstwa muru z pustaków, a powyżej zbrojony wieniec.

Jak poradzić sobie z nadprożem?

Może w tej sytuacji, w ogóle go nie trzeba?

Czy ktoś ma doświadczenie w analogicznych przypadkach?.

Proszę o radę.

Gość Konto usunięte_12*
Chcę w ścianie wybić otwór szerokości 60cm, wysokości 90cm i wstawić tam okno.

Ściana jest z porothermu 25cm.

Nad przewidywanem oknem jest jedna warstwa muru z pustaków, a powyżej zbrojony wieniec.

Jak poradzić sobie z nadprożem?

Są takie rozwiązania, które MUSZĄ być wykonane choćby DLA ZASADY.

W twoim przypadku jest jeszcze przynajmniej jeden argument przemawiający ZA (choćby symbolicznym) nadprożem.

Ta jedna warstwa pustaków bez nadproża byłaby jedynie "podwieszona" pod tym wieńcem. Nie musisz dawać jakiegoś typowego nadproża, tylko np. ze 3 pręty zbrojeniowe fi6 podtrzymujące tę warstwę pustaków zalane w 3 cm warstwie betonu (na tak wąskie okno powinno wystarczyć). Oczywiście trzeba by zrobić taki mini-szalunek z 3 desek, aby ta warstewka betonu się związała, a nie wypłynęła.

Pozdr.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
jesli masz gdzie pod ręka belę z terivy użyj jej - mało roboty a zapewniam cie ze spokojnie wystarczy

Owszem, ale trzeba będzie tę belkę uciąć z dłuższej (bo nie ma takich krótkich) oraz ta belka zmniejszy "światło" okna, bo jest wyższa, niż 3 cm

Są takie rozwiązania, które MUSZĄ być wykonane choćby DLA ZASADY.

W twoim przypadku jest jeszcze przynajmniej jeden argument przemawiający ZA (choćby symbolicznym) nadprożem.

Pozdr.

Dałem normalne nadproże. Dwie belki typu L, zbrojenie, wszystko zalane betonem (koszt materiałów ok. 50PLN). Też pomyślałem, że nie ma co kombinować, gdyż bez nadproża to nie byłoby do czego porządnie przymocować okna od góry, nawet do tzw symbolicznego nadproża. Dzięki za rady.