Vafel 04.08.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Tak to jest socjotechnika. Sprzedawcy, konsultanci nawet policjanci - ich tego po prostu uczą. Wykorzystują to jak umieją czasem to razi czasem rozśmiesza. Tak. Kiedyś jeden człowiek uśmiechał się do drugiego z sympatii. Teraz to jest socjotechnika. I uczą tego dopiero na studiach. Magarac: ale dlaczego ktoś miałby się zwracać do mnie "panie magistrze"? To jest dopiero odczłowieczające. Rozmawia ze mną, czy z moim tytułem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No dobrze.Odkurzyłam i mam więcej czasu.Otóż Vafel , mam pytanie: Po czym wniosłeś,że mam na imię Iza i kto Ci dał prawo do zwracania się do mnie w ten sposób? Mój nick to izamamagabora.Jednowyrazowy zlepek czegoś tam.Iza jest napisane małą literą to dwa.A nawet jeśli istnieje jakaś Iza mama Gabora to może jest to moja koleżanka-moje guru a ja mam na imię Stanisław? Hę? Jedyne na co mogłabym się zgodzić to rodzaj żeński, który ma mój nick. Zmieściłeś się więc akuratnie we fragmencie mojej wypowiedzi o zwrotach na forum (ja do Ciebie nie zwracam się per "Wafelku"-zauważyłeś?) Pisząc o zabiegach socjologiczno-psychologicznych miałam na myśli (taki skrót myślowy) podwalinę,na której "Twoja" socjotechnika lub nawet inżynieria społeczna (ang. social engineering) powstała. Do zdrobnień przeszłam w końcowej fazie mojej wypowiedzi,stopniując/przechodząc od fazy "panie Marcinie" i poprzez imiona na plakietkach po to aby oddać "schemat" zachowań. A propos Twojego "P.S." to czytaj jeszcze raz mój fragment o zwrotach na forum. I radzę również przemyśleć Teorię Wymiany George'a Homansa (ale nie opierając się tylko na Wikipedii) bo akurat pasuje tu jak ulał. Pozdrawia Kura Domowa po "szkołach", nie żaden tam Przedstawiciel Handlowy po kursie socjotechnik pt."Pranie mózgów w celu zwiększenia sprzedaży naszego g..na" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Szanowna Pani iza mama gabora, Przepraszam najmocniej jeżeli uraziłem Panią używając publicznie na forum nieodpowiedniej formy. Z pełnym przekonaniem i zaangażowaniem zapewniam, że nie było to wynikiem żadnej socjotechniki ani innej inżynierii społecznej, nie miało to na celu żadnego odhumanizowania Szanownej Pani, ani wywyższenia w ten sposób mojej skromnej osoby. W żadnej sposób nie chciałem też nikogo obrazić, ani wywołać żadnych innych negatywnych odczuć. Wyraziłem się w ten godny ubolewania (teraz to rozumiem) sposób, albowiem zazwyczaj wyrażam się w ten sposób we wszelkiego rodzaju dyskusjach i wymianach zdań prowadzonych za pomocą medium jakim jest internet. Nie sądziłem, że może to kogokolwiek obrazić, ale teraz wiem, że jednak może i jestem mądrzejszy o tą naukę, za którą pokornie dziękuję. Biorąc pod uwagę wszelkie ewentualne przyszłe dyskusje zapewniam, że ze swojej strony postaram się pamiętać, iż nie życzy sobie Pani aby tytułować ją inaczej niż Szanowna Pani iza mama gabora. Szanuję Pani życzenię i dlatego też z góry najmocniej przepraszam jeżeli zdarzy mi się kiedykolwiek w przyszłości zwrócić się do Pani w innej formie. Mogę zapewnić, iż jeżeli takie zdarzenie będzie miało miejsce, będzie ono nieumyślne i wynikające całkowicie z mojej niedoskonałości, a nie ze złych intencji. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszelkiej pomyślności, Vafel P.S. Jeżeli Pani pozwoli, to na zakończenie chciałbym zapewnić iż w mojej prywatnej opinii sformułowanie "Wafelku" odbieram jako wyraz sympatii. Dziękuję również za "przypisanie" mi roli twórcy socjotechniki, chociaż niestety muszę tutaj sprostować, że w żadnej mierze nie jest ona "moja". Jeżeli zaś chodzi o Pana George'a Homansa, to jego teoria wymiany jest w wielu środowiskach uważana już za cokolwiek przestarzałą. W modzie są teraz zupełnie inne idee, by wymienić tylko na ten przykład Pana Pierre'a Bourdieu. Nie są one tak klarowne i eleganckie jak w przypadku Pana Homansa (nad czym mocno ubolewam i proszę mi wierzyć, że ani przez moment nie przeszło mi na myśl, żeby napisać "Pana George'a"), jednakże w dobie postmodernizmu wydają się bardziej odpowiadać awangardowym środowiskom zajmującym się kwestiami społecznymi (chociaż ja osobiście wolę te przestarzałe metafory wymiany czy teatru, które mają w sobie ukrytą elegancję i szyk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 04.08.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) iza mama gabora - jednowyrazowy? Magarac: ale dlaczego ktoś miałby się zwracać do mnie "panie magistrze"? To jest dopiero odczłowieczające. Rozmawia ze mną, czy z moim tytułem? Ktoś powinien zwracać się do Ciebie panie magistrze w sytuacjach, w których Twój stopień naukowy odgrywa rolę. (Ewentualnie, zwyczajowo - gdybyś był pracownikiem apteki ) W innych wypadkach sam "pan" jest lepszy od "pana Jarosława". Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Magarac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 04.08.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Po czym wniosłeś,że mam na imię Iza i kto Ci dał prawo do zwracania się do mnie w ten sposób? Mój nick to izamamagabora.Jednowyrazowy zlepek czegoś tam. To tak na serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A więc kochany Wafelku (to też zależy od tembru głosu wypowiadającego te słowo),sprawę uważam za zakończoną albowiem pomimo różnicy zdań,możemy jednak ze sobą rozmawiać teraz i w przyszłości .Gwoli staranności, jestem izamamagabora bez ozdobień, spacji itp.Jeśli kiedykolwiek spotkamy się w realu a Ty (w co nie wątpię ) przypadniesz mi do gustu,przedstawię się mym nickiem i poproszę abyś zwracał się do mnie po imieniu czyli nie Stanisław a Iza właśnie;) i szalenie śmiesznie wyglądałoby gdybyś naraz zaczął mówić do mnie per "pani Izo" ponieważ nie mówisz do mnie teraz "pani izamamogabora":) Jednak to w mojej gestii jest pozwolić Ci na to jak masz się do mnie zwracać Używanie socjotechnik jest ogólnie powszechne ale w zależności od stopnia empatii człowieka stosującego powyższe,czasami bywa trudne do przełknięcia lub zwyczajnie śmieszne (co już ktoś tu zauważył). Domniemam,że mógłbyś stworzyć i pewnie stworzyłeś wiele ciekawych rzeczy w swoim życiu ale o przypisaniu Ci roli w tworzeniu socjotechnik nawet nie pomyślałam i dlatego słowo "Twoje" było ujęte w cudzysłów co miało oznaczać raczej Twoją czepliwość drobiazgów i chęć wywyższenia się właśnie poprzez znajomość owego terminu Na forum jestem raczej Izą (ponieważ mam po prostu za długi nick ) i wcale nie mam z tego powodu żadnych dolegliwości gastrycznych ani poczucia krzywdy.Chciałam tylko zaznaczyć jak działa mechanizm sposobu zwracania się jednych wobec drugich Pozdrawiam gorąco-Twoja na wieki Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Magarac-spojrzałam dopiero teraz i...na tym forum nie jestem zlepkiem ale występuję rozłącznie! Przepraszam więc,pomyłka z mojej strony Zwyczajowo jestem "zlepkiem" Wafelka też publicznie przepraszam.Czytaj mój post tak jakbym była "zlepkiem czegoś tam" czyli izamamagabora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) A więc kochany Wafelku (to też zależy od tembru głosu wypowiadającego te słowo),sprawę uważam za zakończoną albowiem pomimo różnicy zdań,możemy jednak ze sobą rozmawiać teraz i w przyszłości .Gwoli staranności, jestem izamamagabora bez ozdobień, spacji itp.Jeśli kiedykolwiek spotkamy się w realu a Ty (w co nie wątpię ) przypadniesz mi do gustu,przedstawię się mym nickiem i poproszę abyś zwracał się do mnie po imieniu czyli nie Stanisław a Iza właśnie;) i szalenie śmiesznie wyglądałoby gdybyś naraz zaczął mówić do mnie per "pani Izo" ponieważ nie mówisz do mnie teraz "pani izamamogabora":) Jednak to w mojej gestii jest pozwolić Ci na to jak masz się do mnie zwracać Używanie socjotechnik jest ogólnie powszechne ale w zależności od stopnia empatii człowieka stosującego powyższe,czasami bywa trudne do przełknięcia lub zwyczajnie śmieszne (co już ktoś tu zauważył). Domniemam,że mógłbyś stworzyć i pewnie stworzyłeś wiele ciekawych rzeczy w swoim życiu ale o przypisaniu Ci roli w tworzeniu socjotechnik nawet nie pomyślałam i dlatego słowo "Twoje" było ujęte w cudzysłów co miało oznaczać raczej Twoją czepliwość drobiazgów i chęć wywyższenia się właśnie poprzez znajomość owego terminu Na forum jestem raczej Izą (ponieważ mam po prostu za długi nick ) i wcale nie mam z tego powodu żadnych dolegliwości gastrycznych ani poczucia krzywdy.Chciałam tylko zaznaczyć jak działa mechanizm sposobu zwracania się jednych wobec drugich Pozdrawiam gorąco-Twoja na wieki Izabela Ależ Pani ma zdolność do cudownie subtelnych złośliwości. Polubiłem Panią Wafelka też publicznie przepraszam.Czytaj mój post tak jakbym była "zlepkiem czegoś tam" czyli izamamagabora Dziękuję bardzo Przy okazji zapytam: konekwentnie zdrabnia Pani mój nick z sympatią czy z lekceważeniem? Pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez Vafel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Zdrabniam ze zdecydowaną sympatią a nawet atencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Cholera,nie przeczytałam całej Pana wypowiedzi! I ja Pana polubiłam:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Cholera,nie przeczytałam całej Pana wypowiedzi! I ja Pana polubiłam:oops: ... wolałem "kochany Wafelku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Eh,tak mi ten "Pan" wylazł po przeczytaniu Twojego wcześniejszego posta Przepraszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 04.08.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Eh,tak mi ten "Pan" wylazł po przeczytaniu Twojego wcześniejszego posta Przepraszać ale romansidlo na forum nam sie chyba szykuje obiecuje ze bede czytal dalsze odcinki pozdrowienia dla izy cos tam i vafelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 hmm... czmirek... łechcesz mnie tym vafelkiem a romansidła chyba nie będzie. Trochę się pospoufalaliśmy w wątku "Nie cierpię spoufalania" i chyba na razie wystarczy Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Łee,to po co ja se tu palce skrawam na daremno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Łee,to po co ja se tu palce skrawam na daremno Dla uciechy forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Widzę,że uczysz się zapamiętale jak wykorzystywać cudownie subtelne złośliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Staram się jak mogę. Mam nadzieję, że Pani kiedyś dorównam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.08.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 I znowu przeszedł na "Pani":rolleyes: A mówią,że to kobieta zmienną jest Czyżby nadmiar pierwiastka żeńskiego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.08.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 I znowu przeszedł na "Pani":rolleyes: A mówią,że to kobieta zmienną jest Czyżby nadmiar pierwiastka żeńskiego...? Ależ nie znowu, bo odkąd zacząłem Panią tytułować Panią to przecież ani na chwilę nie przestałem Skoro obiecałem to muszę się teraz tego trzymać :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts