anutka2 07.08.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Musze przyznać kimklb też mamy sporo dachu bo 250 m2 i kwoty są powalające:( Dzielna Helenka też przesyła uściski dla Ciebie:) Renatamama3 dach u Was wygląda świetnie i już czekam na obiecaną fotkę bez taśm:) A propos taśm , czy wiecie coś na temat zdejmowania taśm? Zastanawiam się czy prawdą jest, że warto z tym nie zwlekać bo później może być problem? Dzisiaj na "tapecie" temat doboru płytki klinkierowej na komin...Mąż się nad tym bardzo głowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 07.08.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja płytki już wybrałam:) trwało to oj trwało. Podziękowania dla cierpliwego pana właściciela hurtowni, który biegał ze mną z każdą płytką do dachówki tam i z powrotem żebym sobie przymierzyła hahahahah ( z drugiej strony dla niego to kasa a dla mnie coś na długie lata ). Dach tak jak pisałam wybrany w pośpiechu już nawet nie patrzę na inne dachówki żeby przypadkiem się nie załamać że coś spodobało by mi się bardziej:)a dla Hani również uściski i całuskiTrzymajcie się dzielne dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 08.08.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Fulek,kiedy przeczytałam Twój opis Waszej działki to poczułam się jakbyś mówiła o mojej...ten spokój i sielski , zielony klimat to coś, co sprawia ,że w gorszych momentach budowlanych nie tracę wiary:) Czytam Twój dziennik i "widzę",że też macie różne problemy. Trochę zazdroszczę tej pustki nad salonem....zawsze takie coś mi się podobało, ale sama nie odważyłam się na taki krok, bo i nie bardzo w naszym domciu byłoby na tę pustkę miejsce. Jak kiedyś zbuduję drugi....to z pustką nad salonem!! Będzie to miejsce na ogromną choinkę, żeby moje wnuki (czyli za jakieś 15-20 lat, mam nadzieję,że nie wcześniej) miały zawsze niezapomniane święta - czyli z ogromną i pachnącą choinką. Co do klimatu, sielskości, zieleni....spokoju, to się zgadzam z Tobą całkowicie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 08.08.2011 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam Cię fulek na naszej budowie;) Obyśmy tylko takie problemy mieli do końca budowy to będzie dobrze:)Życzę Wam i nam dobrej pogody budowlanej w tym tygodniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 08.08.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Oby pogoda dopisała. Jutro wchodzą z dachówką..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 08.08.2011 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 o tej dachówki to już zazdroszczę u nas trzeba poczekać do września:) trzymam kciuki za pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 08.08.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Anutka my taśmy ściągaliśmy na wiosnę a okna wstawiane w październiku i nic się nie stało .A na kominie mam płytki klinkierwe z LM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 08.08.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witaj Anutka:) Cieszę się że w końcu trafiłam na kogoś kto buduje dom z piwnicą bo takich teraz jak na lekarstwo:) Ja też zastanawiam się własnie nad dachówką chociaż my dopiero piwnicę "zamykamy" - u nas też buduje sam teść, chociaż od wrzesnia ma wejść w końcu murarz - tesciowi piwnica zabrała ponad rok:/ Specjalne uściski i całusy dla Waszego Słonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 09.08.2011 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Renatamama3 dziękuję za info:) Wczoraj odwiedziłam dwie firmy okienne i czekam na wycenę. Wiem już , że jednak nie będzie okno tarasowe przesuwane , tak mi doradziły osoby pracujące przy tych oknach będące moimi znajomi. Mówią, że prędzej czy później każdy zaczyna mieć problemy z tym oknem....posłuchałam mądrzejszych Lukarna masz rację, coraz mniej widać piwnic...Dla mnie to ważne miejsce i nie było innej opcji:) A co do teścia to tak jest , że wszystko ma plusy i minusy:) Życie:) Wczoraj na budowie pojawił się spec od C.O i podłogówki i muszę wstępnie ustalić rozkład kuchni i łazienki bo jest mu to potrzebne...hmm..znów jest nad czym myśleć Udanego dzionka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 09.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Anutka, jak spec żąda to musisz teraz przysiąść nad projektami:)Obmyślanie wykończeniówki to jest to co tygryski lubią najbardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 09.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Jakie to są drzwi które wybraliście ? czy to gerda? Nie to nie GERDA to Boryszew model Toro http://www.sochaczew.boryszew.com.pl/klasa-toro,110,l1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 09.08.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ................Cieszę się że w końcu trafiłam na kogoś kto buduje dom z piwnicą bo takich teraz jak na lekarstwo:) Ja też chciałam dom z piwnicą,ale grunt nam na to nie pozwalał i dojże,że nie mamy piwnicy, to jeszcze trzeba było podnosić fundamenty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 09.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ja w sumie nie chciałam ale samo wyszło;) Mamy działkę ze sporym spadkiem:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 10.08.2011 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Anutka, jak spec żąda to musisz teraz przysiąść nad projektami:) Obmyślanie wykończeniówki to jest to co tygryski lubią najbardziej:) oj to prawda;) czuję od kilku dni takie przyjemne podniecenie bo wszystko dosyć szybko się dzieje:) Dobrze, że jeszcze trochę wakacji mi zostało by to ogarnąć Wracając do piwnic to cieszę się chyba najbardziej ,że w tym miejscu będzie moja pralnio- suszarnia i podwójny garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 10.08.2011 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 To się zdenerwowałam....delikatnie mówiąc:(Dzisiaj na koncie pojawiła się pierwsza transza kredytu, byłoby super , gdyby nie fakt , że kwota mniejsza od ustalonej o połowę bo Pani z banku zapomniała o tym , że pierwsza transza nie może przekraczać 20% kwoty kredytu. Mieliśmy za to zrobić dach i okna...a tak będzie tylko na okna...Nie może być bez stresów...oj nie;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 10.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Anutko uważaj bo kasę którą wydacie na np okna musi być bezpośrednio zaangażowan w budowę nie można zapłącić i przedstawić dla banku np fakturę musi to być już wmontowane w ścianę, nie wiem czy mnie rozumiesz bo piszę chyba haotycznie ale jakaś taka padnięta jestem.Myśmy kupili z pierwszej transzy dachówkę i myśleliśmy że nam to wliczą, nie dopiero jak będzie położona rzeczoznawca ją wciągnie w wykorzystanie transz. Materiał musi być wykorzystany, np nie ważne że mieliśmy strop nie mógł być wliczony dopiero, kiedy zalali go betonem mógł być wliczony w tzw zaangażowanie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 11.08.2011 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Jak to mówi mój M" Będzie dobrze":) za te pieniądze zrobimy dach a okna w dalszej kolejności. Dziewczyny jak wygląda sprawa z ewentualnymi reklamacjami w przypadku zakupów internetowych rzeczy typu kafle, panele, armatura łazienkowa itd? Pytam ponieważ jestem fanką zakupów przez internet jednak do tej pory to nie były tak duuuże zakupy. Kolejne pytanie:) czy Ktoś z Was ma okna na profilach VEKA? ciekawa jestem Waszych opinii. Udanego i owocnego budowlanie dnia Wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lili07 11.08.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam! W sprawie internetowych zakupów to nie wiele pomoge bo dopiero jesteśmy na początku tej przygody.Jesli chodzi o okna dachowe to Veka dosyść są popularne wśród budujących F, ale my mamy jeszcze insze i w sumie podchodzimy do tego bez stresowo, choć jesteśmy przygotowani na każdą ewentualność { problematyczność }. Niestety przy budowie trzeba się przygotować na różne przeszkody. a banki to chyba specjaliści w rzucaniu kłód pod nogi budującym. Powodzenia i do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 11.08.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 To się zdenerwowałam.... delikatnie mówiąc:( Dzisiaj na koncie pojawiła się pierwsza transza kredytu, byłoby super , gdyby nie fakt , że kwota mniejsza od ustalonej o połowę bo Pani z banku zapomniała o tym , że pierwsza transza nie może przekraczać 20% kwoty kredytu. Mieliśmy za to zrobić dach i okna...a tak będzie tylko na okna... Nie może być bez stresów...oj nie;( Ja mam taki przypadek. Fundamenty ze ścianami pociągnęły nas finansowo tyle,co powinniśmy mieć ze stropem, strop też okazał się droższy niż planowaliśmy. Trzeba robić "kombinacje alpejskie", żeby był taki stan zaawansowania jak w kosztorysie i nie brać dodatkowej kasy na to. A kosztorys najnormalniej w świecie dostał w łeb. Na prostą to chyba dopiero przy czwartej transzy wyjdziemy....Na wszystkim musimy przyciskać pasa . Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 11.08.2011 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o okna dachowe to Veka dosyć są popularne wśród budujących F, ale my mamy jeszcze insze i w sumie podchodzimy do tego bezstresowo, choć jesteśmy przygotowani na każdą ewentualność { problematyczność }. dzisiaj dostałam kolejną ofertę i dopiero zamieszanie. Bardzo atrakcyjna oferta na profilach Brugmann z szybą 0.6. Jest tak dobra cena ,że wciąż kombinuję w czym jest pies pogrzebany:) byłoby zbyt pięknie:) NO nic....pomóc nie chcecie;) to muszę jeszcze raz podotykać, jeszcze zapytać o okucia i wybrać Jakie okna są w Waszych domach? Fulek muszę przyznać ,że ja cały czas martwię się by z kredytu udało się jeszcze cokolwiek urządzić w domu. Jednak nie ma co się martwić na zapas , na to zawsze jest czas. Teraz jest dobrze i tego się trzymam. Pędzę szukać Waszych opinii na temat okien i drzwi zewnętrznych. Myślę na razie o firmach Gerda i Porta. Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez anutka2 chęć dopisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts