Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z Wiarą i NAdzieją;)..czyli nasz droga do DOMU

Recommended Posts

Aniu, jak strop? A trawa wzeszła? Bo wiosna nieprzyjazna była dość dla nowej trawy - u nas bardzo sucha.

I nie miej wyrzutów sumienia wobec M - czasem wystarczy świadomość, że ktoś jest z nami i nas wspiera. Albo że można wypowiedzieć do kogoś własne myśli i dylematy na głos.

Za kredyt kciukam!

• Odpowiedzi 305
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Waderko:) strop zalany bez problemów:) tym samym radość inwestorów ogromna. Tymczasem trawka gdzieniegdzie się pojawia:) ale trawnika z tego nie będzie, oj nie będzie;)

Chwilowo mamy przerwę w budowie. To dobrze, gdyż strop musi się dobrze usadowić a na 13 czerwca zamówiona jest już dostawa Leiera. Mam cichą nadzieję, że teraz już wszystko nabierze większego tempa.

Na razie na " tapecie" jest wybór dachówki i okien. :) Lubię to nasze dyskutowanie o tym , jak i co powinno być:)

Pierwszy dylemat z wczorajszego wieczoru jest taki ,że chcemy albo raczej marzymy o drewnianej podłodze w salonie. M chce podłogówkę a ja kaloryfer ze względu na duże koszty podłogówki pod deską drewnianą.

Ciekawa jestem Waszych rozwiązań związanych z salonem i podłogą.

Pozdrawiam wszystkich!

Witaj Aniu, no niestety podłogówka w salonie raczej wiąże się z potrzebą płytkowania, choć i są takie panele lub deski że można kłaść, mimo wszystko podobno gorzej przewodzą ciepło, my u siebie w salonie chcemy kłaść deskę barlinecką, zobaczymy jak finansowo podołamy, bo wzór już wybrany, ale realizacja jeszcze daleko przed nami. Trzymaj się i powodzenia z wyborem okien i dachówki!

my u siebie w salonie chcemy kłaść deskę barlinecką, zobaczymy jak finansowo podołamy, bo wzór już wybrany, ale realizacja jeszcze daleko przed nami.

Witaj OLU:) a jakie planujecie ogrzewanie w salonie? cały dzień nad tym kombinowaliśmy wczoraj i nic..tzn stwierdziliśmy że poczekamy może najpierw aż będą okna i dach:)

Wszystko staramy się planować pod kątem wygody i bezpieczeństwa naszej niepełnosprawnej Helenki stąd też myśl, że kafle odpadają gdyż mała dużo czasu spędza na zabawach podłogowych:) Z tych samych powodów postanowiliśmy wczoraj , że zrobimy dodatkowe drzwi z sypialni do pokoju Helenki.

Życzę udanego początku tygodnia!!!

Aniu, u nas będzie kominek z płaszczem wodnym i aż trzy kaloryfery w salonie, ale jest duży salon, więc musi być tyle, mogły być schowane w podłodze takie jakby płyty grzewcze - się robi pod taką kratką i raz na jakiś czas trzeba w niej odkurzyć , ale ja nie chiałam sobie tej całości podłogi psuć kratkami które mimo wszystko mniej ciepła dają, ale lepiej chyab wentylują pomieszczenie. Taka decyzja zapadłą, a nie wyobrażam sobie płytek w salonie, nawet jeśli miałyby imitować drewno. Pozdrawiam trzymaj się!!!Dużo zdrówka dla Helenki!

Aniu, witam Cię cieplutko - po pierwsze SZOK! ale zmiany, gratuluję stropu!! Co do podłogówki, salonu, zabaw na podłodze... u nas podłogówka + kafle 'udające' drewno - ale i tak były kafle w planie ze względu na zwierzaki... Ale przychodzi mi do głowy taki pomysł - jeżeli musi byc podłogówka, to moze do części salonu, gdzie Helenka się bawi dobierzesz jakąś superową wykładzinę/dywan? Teraz są takie świetne materiały, nie to co kiedyś (cygańskie wzory z dzieciństwa, hehe), możliwośc fajnej dywanowej aranżacji ogromna..

pozdrawiam gorąCO :)

Witam

Od wczoraj zaczęło się murowanie...i chwała;) ale już dzisiaj pojawił się problem teść, czyli murarz twierdzi ,że okna 1,80 to będą za małe..mamy dzień na przemyślenie. ..

hmmm

pewnie teraz tak to będzie, co dzień to nowy dylemat:(

Wciąż myślę nad dachówką...czy na pewno brązowa, czy też jednak czarna...czy na pewno błyszcząca? sama nie wiem:)

Ale i tak mi się to podoba...

Anutko, powodzenia. Ale tak jak mówisz - codziennie będą nowe dylematy. Swoją drogą nie wiem czy teraz, po zatwierdzeniu projektu można zmieniać wymiary okien. Nam ciągle powtarzali, że już nie.

Dachówka - u nas czarna błyszcząca. Bardzo mi się podoba, ale widać na niej cały kurz.

Dachówka - u nas czarna błyszcząca. Bardzo mi się podoba, ale widać na niej cały kurz.

co do zmian w projekcie to chyba masz rację i dobrze bo nie ma dylematu...a co do dachówki to mnie zaskoczyłaś bo właśnie dlatego zdecydowałam się wcześniej na błyszczącą gdyż wydawało mi się że na niej mniej widać brud i zużycie...och nic nie jest idealne:)

• 4 weeks później...

u nas w dalszym ciągu czekanie na ostateczną decyzję z PKO BP. DO wtorku mamy już wiedzieć wszystko...Takie długie oczekiwanie związane z tym ,że w związku z wprowadzonymi zmianami musieliśmy czekać na projekt zastępczy i nowe pozwolenie na budowę..

Oby PKO się zgodziło bo Nordea odmówiła w związku z za małym kosztorysem. Tzn , że mamy zbyt duży dom na tę kwotę kredytu o jaką wnioskujemy...

Stres ogromny...

Najważniejsze jednak , że cały czas coś się dzieje...

Tydzień temu zalaliśmy strop nad parterem. Teraz bynajmniej wiem , jaką wielkość będą miały poszczególne pomieszczenia...Jestem z tych wymiarów zadowolona....wcześniej trudno mi było to sobie wyobrazić;)

Kobieta;)

teraz w końcu foteczki:

Tak nasz domek prezentuje się z przodu:) Tylko zapomniałam o dzwonku do drzwi:)

DSC_0029.JPG

Edytowane przez anutka2

Kolejny zimny i dość pochmurny weekend za nami...co za okropna letnia pogoda..

W sobotę trochę więcej było przejaśnień , więc udało się teściowi skończyć schody do piwnicy. Kolejny krok do przodu...

Tylko dzisiaj i jutro ten potworny stres i czekanie na ostateczną decyzję kredytową..ależ mnie to stresuje;(

Udanego tygodnia budowlanego i wakacyjnego życzę;)