Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kafelkowaniem wejściowych schodów...

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam mały problem otóż mam zamiar odnowić wejście do domu, jest to niewielki ganek bez drzwi wejściowych (taka przybudówka można powiedzieć).

Zarówno sufit jak i większą część ścian ( tzn od sufitu do większej ich połowy wysokości) chcę pokryć tynkiem mineralnym natomiast dolną część ścian tynkiem mozaikowym.

Do tego schody wykończyć kafelkami ceramicznymi strukturalnymi (tzn ich powierzchnia jest chropowata), stopnice oddzielne z kapinoskami...

I tutaj pojawia się kilka moich pytań na które mam nadzieję pomożecie udzielić mi odpowiedzi:)

1) kolejność prac zaczynamy od góry? tzn najpierw tynk mineralny następnie mozaika na końcu kafelki??

2) jak wykonać połączenie mozaiki z tynkiem mineralnym? naklejam taśme malarską na tynku mineralnym tworząc nią granice dla mozaiki? czy mozaika może troszkę nachodzić na tynk mineralny??

I teraz zasadniczy problem...

3) jak przygotować poprawnie podłoże pod płytki? Zakupiłem unigrunt, jednak czy hydroizolacja jest potrzebna jeżeli schody są zadaszone jeżeli część dolnego spocznika może być narażona na czynniki zewnętrzne gdyż nie ma drzwi wejściowych...

4) Czy schody muszą być idealnie proste i równe aby dobrze je wykafelkować?? z 4 stopni, trzy mają po 15cm natomiast jeden tzn drugi od dołu ma 13 cm... co z tym zrobić??

5) Jeżeli należy je wyrównać to czym najlepiej je nadlać i jak to porządnie wykonać do czoła stopnia przymocować prostą deskę odpowiednio ustawioną i nadlać pożądaną powierzchnię??

6) układając kafelki (stopnice z kapinosami) od czego zaczynamy?? Od dołu czy od góry??

7) co najpierw kleimy stpnice czy podstopnice??

8 Klejąc stopnice kleimy je ustawiając je do prostej listwy (poziomicy) czy do żyłki?

Wiem, że dużo tych pytań i dla nie których może są banalne jednak zależy mi bardzo na uzyskaniu odpowiedzi, bowiem stanowią dla mnie trochę niejasności...

pozdraiwam:)

Edytowane przez radoslaw32