andrzej-br 31.07.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 witamNa początek małe wyjaśnienie że szukałem wszędzie w necie coś na ten temat i nie znalazłem owszem o zaworach mieszających jest dość sporo ale tego co mnie interesuje nie spotkałem a mianowicie chodzi o :1) zawór 4d jak działa w stosunku do obiegu grawitacyjnego na wyjściu z kotła jest pompka oraz zawór różnicowy , w tej chwili nie mam zaworu 4d i gdy braknie prądu idzie wszystko ładnie w grawitacji ,co się stanie jak do układu zostanie wstawiony zawór 4d czy też to tak pójdzie? 2 ) zawór 4 d jest zazwyczaj na wyjściu z kotła potem jest pompka itd .OK ale czy pompka nie zrobi podciśnienia tak że do obiegu c.o będzie brana woda z powrotu? w jaki sposób ciepła woda dotrze do powrotu aby podgrzać kocioł skoro będzie zasysana przez pompkę 3) czy są jeszcze jakieś inne sposoby na to aby c.o działało w grawitacji ( oczywiście podczas awarii czy zaniku prądu) a normalnie szła pompka itd. ale żeby ograniczyć temperaturę wyjścia / za ciepło w domu / a zarazem podwyższyć temperaturę powrotu . U mnie na ściankach pieca robi się smoła / sadza a szczególnie w miejscu gdzie powrót jest podłączony do kotła bo jest za niska temperatura, gdy ją podniosę w domu za ciepło nie idzie wytrzymać.. za podpowiedzi dziękuję i pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 31.07.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Z grawitacją przy zaworze 4D zawsze jest problem zadziała ale raczej słabo albo bardzo słabo poprostu trzeba odpowiednio zabezpieczyć najlepiej przetwornicę napięcia i akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-br 01.08.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witam wymyśliłem taki układ ale czy zadziała ? może jakieś uwagi? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.08.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 OOO to się może ładnie i bezproblemowo sprawdzić że też Ja wcześniej na to nie wpadłem. Gratuluję pomysłu bardzo sensowny !!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 01.08.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Schemat jest zły. Dziwię się że kolega Puławiak tak się nim zachwyca, może to ironia której nie zauważyłem??? Po co przekombinowywać - http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.htmlKolegę Puławiaka pozdrawiam - zadowolony klient Plamiak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 01.08.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) Schemat jest zły. Dziwię się że kolega Puławiak tak się nim zachwyca, może to ironia której nie zauważyłem??? Po co przekombinowywać - http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Kolegę Puławiaka pozdrawiam - zadowolony klient Plamiak. ten schemat nie zadziała przy grawitacji automatycznie - a schemat kolegi Andrzeja zadziała automatycznie. Chyba żeby zastosować do zawotu 4D siłownik który przy braku zasilania nastawi zawór bez podmieszania Piotr Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-br 01.08.2010 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 kol. plamiak jeżeli jest coś w nim złego to to opisz chętnie poczytam może się mylę w moim myśleniu , same napisanie jest zły niczego mi nie tłumaczy. kol.Piotr .G. a są takie siłowniki i w jakiej cenie? oraz czy zawór 4D nawet przy nastawieniu na bez mieszania jest w stanie przepuścić obieg grawitacyjny? mnie chodzi o prosty bezproblemowy automatyczny sposób przejścia w razie braku czy zaniku prądu z 4d i pompki na grawitację , nigdzie takiej konfiguracji jak ja zrobiłem nie widziałem ani nie mam jej założonej, ja się po prostu pytam fachowców i tych co już coś niecoś kombinowali w podobnych układach. jeżeli są jakieś prostsze mądrzejsze chętnie zobaczę ,, człowiek uczy się całe życie" pozdrawiam i dziękuje za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.08.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Schemat jest zły. Dziwię się że kolega Puławiak tak się nim zachwyca, może to ironia której nie zauważyłem??? Po co przekombinowywać - http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html Kolegę Puławiaka pozdrawiam - zadowolony klient Plamiak. Chodziło mi o rozwiązanie z zaworem strefowym rozwiązanie jest dobre i w takim wypadku praca zaworu będzie poprawna i poprawna bedzie praca układu grwaitacyjnego, tylko na tym schemacie należy poprawić podłaczenie samego zaworu 4D bo jest troche skopane. Kolegę Plamiaka - również pozdrawiam bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-br 01.08.2010 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witam co do podłączenia samego 4d to fakt jest to na schemacie źle narysowane i przyznaje się do błędu ale myślę że idzie się zorientować o co mi chodziło. co do zaworu strefowego bo nawet o takim nie słyszałem to szukałem na necie i już wiem o co biega, podobna zasada działania co elektrozaworu ale tu jest pies pogrzebany bo o ile wszystkie trójniki , zawory , śrubunki itd do samego podłączenia czy to zaworu strefowego czy elektrozaworu są i to w umiarkowanej cenie to te właśnie zawory są nie za tanie a tym bardziej nie znalazłem zaworu sferycznego na 2" bo tam mam 2" rurę stalową , a dając przejście na 1" to zdławię grawitację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 01.08.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 kol.Piotr .G. a są takie siłowniki i w jakiej cenie? oraz czy zawór 4D nawet przy nastawieniu na bez mieszania jest w stanie przepuścić obieg grawitacyjny? nie wiem czy są takie siłowniki nawet jeżeli są to potrzebny jast jeszcze jakieś sterowanie bo do czterodrogowych zaworów napewno nie ma siłowników dwupołożeniowych otw-zam. Zawór 4D teoretycznie przy ustawieniu bez zmieszania powinien pociągnąć. Zastanów się czy nie wyjdzie taniej kupić UPS dla podtrzymania zasilania - zamiast kombinować i przewymiarowywać instalację (2") Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts