MARIANESKO 31.07.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Czy ktoś kiedyś ocieplał skosy i sufit na poddaszu styropianem ? Bo nie mam przekonania do wełny i płyt gipsowych .a chce zrobić tak miedzy krokwie 2x styropian 8 cm na zakładkę i na krokwie styropian też 8 cm w sumie 24cm i tak samo na sufit. Na to klej naciągnąć siatkę i można malować .bo mój kierownik budowy nie wie co powiedzieć ale nie widzi przeciwwskazań a co wy o tym myślicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 31.07.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Widziałem ulotkę styropianu specjalnie przeznaczonego do ocieplania poddaszy ale osbiście nie widziałem i nie zdecydował bym się na styropian i mało tego jak będziemy miec kasę to z zewnątrz też użyjemy płyt z wełny mineralnej. Na skosy też można użyć twardej wełny albo jakiś innych płyt i to zatynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 01.08.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Styropian nie ma takich właściwości jak wełna więc nie stosuje się go na poddasza.Wełna odprowadza parę a na styropian nie, może się skraplać i wtedy będziesz miał zacieki oczywiście to nie jedna zaleta wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.08.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Styropian nie ma takich właściwości jak wełna więc nie stosuje się go na poddasza.Wełna odprowadza parę a na styropian nie, może się skraplać i wtedy będziesz miał zacieki oczywiście to nie jedna zaleta wełny. Weź przestań pisać bzdury o oddychaniu. Wełna może i odprowadza ale przecież daje się folię paroizolacujną, więc różnica jest żadna. Styropian po pierwsze ma gorsze własności z punktu widzenia zabezpieczenia p-poż. Poza tym trudniej jest go szczelnie ułożyć. Wełna się rozpręża i wypełnia nierówności, a jak krokiew lekko skrzywiona, albo skręcona to będą szpary. Poza tym styropian ma fatalne własności akustyczne. A już pomysł, żeby zaciągnąć siatka i zatynkować pachnie mi bardachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 01.08.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 No nieźle, może poczytaj sobie człowieku o technice ocieplenia poddaszy a potem mądraluj bo widzę że nie masz wogóle pojęcia.Pffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.08.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 No nieźle, może poczytaj sobie człowieku o technice ocieplenia poddaszy a potem mądraluj bo widzę że nie masz wogóle pojęcia.Pffff Tak tak nie mam pojęcia. Ty masz za to wszechwiedzę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.08.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Hej.Poszperaj na forum. Temat się przewijał kilkakrotnie. Są przeciwnicy i zwolennicy tej metody. Ale wykonanie z głową może być lepsze od niektórych ociepleń wełną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIANESKO 02.08.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 no widzę że niewiele mi pomożecie bo jesli styropian trzyma wilgoc to powinienem miec wszedzie pełno wody bo pod wylewki dałem własnie styropian a niekturzy ocieplaja jeszcze ławy .a jesli chodzi o mocowanie pomiedzy krokwie to jest cos takiego jak pianka montażowa.i nie pisałem o tynkowaniu tylko nalozeniu siatki na klejui ładnym zatarciu tak pod malowanie ale dziekuje za rady zostane przy styropianie pewnie bede jedyny z ta metoda pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 02.08.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Tak tak nie mam pojęcia. Ty masz za to wszechwiedzę na ten temat. Nie mam wszechwiedzy tylko wiem to co każdy może wiedzieć po przeczytaniu kilku artykułów nawet w muratorze.Natomiast mam doświadczenie bo ociepleniem poddaszy zajmuje się kilka ładnych lat a kłócić się nie mam zamiaru po prostu daje dobrą radę. A tobie MARIANESKO polecam artytkuł http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61602,7066934,Ocieplenie_poddasza___od_folii_do_plyty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.08.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Nie mam wszechwiedzy tylko wiem to co każdy może wiedzieć po przeczytaniu kilku artykułów nawet w muratorze.Natomiast mam doświadczenie bo ociepleniem poddaszy zajmuje się kilka ładnych lat a kłócić się nie mam zamiaru po prostu daje dobrą radę. Super. To wyjaśnij mi na czym polega oddychanie wełny opakowanej od strony poddasza folią paroizolacyjną. Tylko nie daj plamy i pisz jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.08.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Styropian na poddaszu to można założyć wrogowi i nie chodzi tu o to że nie można go stosować, a oto że trudno go szczelnie ułożyć. Wełna dobrze tłumi hałasy z zewnątrz w odróżnieniu od styropianu. Po drugie wełna jak jest wilgoć to ja wchłonie, a później ona z niej odparuje, przy styropianie ta wilgoć się skropli i będzie spływała, mogą się zrobić zacieki na płycie gipsowej, lub na ścianie. Folia paroizolacyjna nie jest do końca szczelna podczas montażu płyt będzie jak sitko przez które woda morze spokojnie przesiąkać. Jak by styropian był równie dobry jak wełna nikt by jej nie stosował bo styropian jest dużo tańszym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 03.08.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 bladyy78 i to się nazywa fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 03.08.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 JoShi, bladyy78 ci wszystko wytłumaczył jak należy, a może ty chcesz wdrążyć swoja technologie? Jak tak to zgłoś to do firm produkujących systemy ociepleń poddaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.08.2010 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Po drugie wełna jak jest wilgoć to ja wchłonie Którędy? Przez folię paroizolacyjną, którą się na ogół oddziela wełnę od pomieszczenia? I dlaczego sądzisz, że folia nie jest szczelna? Nie twierdzę, że styro jest równie dobre. Ale słabo mi jak czytam o tym rzekomym oddychaniu wełny. Bastorek oj nie wszystko, nie wszystko, więc może Ty się popiszesz i odpowiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.08.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Zwykle większość pożarów na poddaszach ujawnia się zbyt późno, aby można było coś zaradzić. Dlatego PALNOŚĆ styropianu jest GŁÓWNĄ przyczyną, dla której nie jest to najlepszy materiał do ocieplania w tym miejscu (a potem dopiero z innych powodów, które tu przytoczono).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.08.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Mam u siebie połączenie wełny i styropianu. Wełna między krokwiami i 5cm styropianu na krowie. Zrobiłem tak, bo chciałem jak najszybciej zamieszkać w niewykończonym domu, a bałem się pylącej wełny. Póżniej podbiłem to rusztem drewnianym i dałem panele boazeryjne. Pomieszkuję już od 6 lat, bo to domek weekendowy i nic złego nie mogę powiedzieć, może poza akustyką. W pierwszym roku (nie było podbitki) pomiędzy wełnę i styropian właziły mi owady i ich trzepotanie było bardzo przykre dla uszu. Ze względów akustycznych zwłaszcza przy blachodachówce zdecydowanie odradzam i jest to najważniejszy argument na NIE.Natomiast jeśli chodzi o inne minusy, to są one wyolbrzymiane. I tak np. brak paroprzepuszczalności nie jest do końca prawdą. Producenci podają paraprzepuszczalność styropianu, więc trzeba sobie to tylko przeliczyć, czy przy danej warstwie jest ona dostateczna. Jeśli chodzi o palność, to teraz produkuje się styropian samogasnący, tzn, że sam z siebie się nie zapali, czyli zwarcie instalacji itp. rzeczy jeśli będą odbywać się w obecności tylko styropianu nie powinny doprowadzić do rozprzestrzeniania się ognia. Następne minusy, to ulatnianie się pod wpływem promieniowania UV i fakt, że jest chętnie konsumowany przez myszy. Tak więc chyba nie warto kombinować i zrobić tak jak to robi zdecydowana większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.08.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy ja pisze że wełna oddycha ? Weź JoShi szklankę wody i polej nią wełna i styropian, jak myślisz co wchłonie to wodę? Przecież napisałem że folia paroszczelna jest szczelna tylko jak ja kupimy, po zamocowaniu i przykręceniu płyt gipsowych ma mnóstwo dziur od wkrętów Membrany dachowe są paroprzepuszczalne jak myślisz dlaczego? Właśnie po to żeby wilgo zawarta w wełnie miała którędy odparować. Wełna chłonie wilgoć od strony membrany dachowej i ta sama droga później wilgoć odparowuje. A tak na marginesie co masz w dachu JoShi nie przypadkiem wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.08.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy ja pisze że wełna oddycha ? Weź JoShi szklankę wody i polej nią wełna i styropian, jak myślisz co wchłonie to wodę? [/quoite] Wełna tracąc przy tym swoje własności izolacyjne. Oczywiście wchłonie tę wodę o ile nie będzie przykryta folia paroizolacyjną. A tak na marginesie co masz w dachu JoShi nie przypadkiem wełnę? Tak wełnę, a co to ma do rzeczy. Gdybyś czytał uważnie bez problemu zauważyłbyś, że odradzam styropian. Ale nie z takiego powodu jak Ty. A do odprowadzania wilgoci z pomieszczeń służy wentylacja a nie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.08.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy ja gdzieś napisałem że do wentylacji służy wełna, chyba JoShi coś źle wyczytałem ? Dalsza dyskusja nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.08.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Czy ja gdzieś napisałem że do wentylacji służy wełna, chyba JoShi coś źle wyczytałem ? Dalsza dyskusja nie ma sensu. Nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts