Gość ANSEXXX 05.08.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Aby pisać z myślą pomocy trzeba na ten temat posiadać wiedzę , wystarczy poczytać dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 06.08.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Są różnego rodzaju folie na rynku jedne są o niskiej paro-przepuszaczalności a drugie o wysokiej-paroprzepuszczalności. To różnica temperatur powoduje skraplanie się wody i osadzanie jej na pierwszej folii w postaci skroplonej, folia jest najczęściej koloru żółtego która nie pozwoli przepuścić jej do wnętrza pomieszczenia następnie woda jest wchłaniana przez wełnę i odparowywuje ją po przez kolejną folie która jest nabita na krokwie i ma za zadanie wypuścić parę do szczeliny dyletacyjnej w której przewiew ją wysusza. Folia nabita na krokwiach jest zbrojona włóknem szklanym które nie pozwoli jej na przerwanie podczas silniejszych podmuchów wiatru. Jeżeli byśmy obejrzeli taką folie pod powiększeniem to można zauważyć że stworzona jest na zasadzie 'pampersa' czyli ma zamykające się pory które pozwolą parze odparować ale nie wpuszczą jej do środka w postaci skroplonej dlatego ważne jest aby prawidłowo ją zamocować co jest opisane w instrukcji dodanej do każdej folii czyli napisami do zewnątrz.I takim sposobem nasz dach nie pije wody i jest poddany naturalnemu suszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.08.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 No super. A jaki to ma związek ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 06.08.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Ma taki sam jak wypompowanie jeża przez słomkę Bastorek zakończ polemikę bo przecież masz do czynienia z Fizykiem i wystarczy zobaczyć dziennik aby wyciągnąć wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 06.08.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Racja tak zrobię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.08.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 No tak to się kończy jak jedynym argumentem jest "bo ja się na tym znasz a ty nie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 07.08.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 ja piszę chaotycznie ale naprawdę nie rozgryzę tej łamigłówki "bo ja się na tym znasz a ty nie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.08.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Trudno... Najwyżej umrzesz ze zgryzoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 04.09.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 a co z deskowaniem gdzie ta woda z welny odparowywuje zeby w postaci kropel splywac ( joshi nie odpisuj prosze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.09.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 joshi nie odpisuj prosze Boisz się, że wiem, czy ze napiszę mimo iż nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 10.09.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Tutaj masz troche na ten temat - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126673-A-mo%C5%BCe-syropian-na-ocieplenie-dachu&p=4009301#post4009301 Sam zdecydowalem sie na ocieplenie dachu styropianem. Poszly 2 warstwy, 12 miedzy krokwie i 5cm miedzy laty, a na to siatka i klej, na koniec dalem gladz i jest OK. Wizualnie wyglada to jak plyty GK, ale moim zdaniem jest duzo wytrzymalsze, no i nie peka na laczeniach. Zgodze sie iz jedyny problem to akustyka styropianu, reszta z poruszonych problemow to czysta fantazja przedmowcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_poznan 19.09.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Czy ktoś kiedyś ocieplał skosy i sufit na poddaszu styropianem ? Bo nie mam przekonania do wełny i płyt gipsowych .a chce zrobić tak miedzy krokwie 2x styropian 8 cm na zakładkę i na krokwie styropian też 8 cm w sumie 24cm i tak samo na sufit. Na to klej naciągnąć siatkę i można malować .bo mój kierownik budowy nie wie co powiedzieć ale nie widzi przeciwwskazań a co wy o tym myślicie??? Witaj Ja raczej bym się nie zdecydował na styropian. Wełna jest o wiele cieplejszym materiałem od styropianu i lepszym w obróbce. Sam osobiście w swoim domku ocieplałem skosy wełną mineralną -18 cm między krokwie i 10 cm na zakładkę na krokwie na to płyta gipsowa. Wełnę szybciej ułożysz między krokwiami i bardziej do nich będzie przylegać - jak dla mnie styropian jest za twardy do tego - nieelastyczny, ale wybór należy do Ciebie. \\ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 21.09.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 to drogie joshi pamietam nadal nasza dyskusje na temat beczek a raczej zbiornikow na wode upieralas sie wtedy na studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 21.09.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 daje 15 cm miedzy krokwie i dwa razy po 5 na to na mijanke wszystkie warstwy ma to pujdzie plyta k-g i na to gips z utwardzaczem nierozumie co ma tu pekac ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 22.09.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Obecnie wełna jest Castoramie po 9 zł m2 (15 cm). Czy warto wtedy kombinować ze styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.09.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Obecnie wełna jest Castoramie po 9 zł m2 (15 cm). Czy warto wtedy kombinować ze styropianem ? Pytanie tylko jaka to wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 23.09.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 lepiej dolozyc i kupic normalna welne ktora spelnia swoje warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Wełna knaufa eco... coś tam.Mówicie że jest zła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.09.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Wełna knaufa eco... coś tam. Mówicie że jest zła ? Nikt na razie chyba nie mówi, że jest zła, bo raczej nie wiemy, o której piszesz. Sprawdź jakie ma parametry (lambda) iwtedy będzie można coś więcej powiedzieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.09.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 lepiej dolozyc i kupic normalna welne ktora spelnia swoje warunki Tą wypowiedź potraktowałem jako negatywne odniesienie do tej wełny .... http://www.knaufinsulation.pl/ecose-technology http://www.knaufinsulation.pl/files/ki_pl/upload/documents/Ulotka%20-%20Naturalna%20welna%20mineralna.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts