Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za punkt - brak odpowiedzi prawdziwej.

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze !

Chciałem dać wam temat do dyskusji a może pomóc wam popatrzeć trzeźwo na zagadnienie tzw. punktu.

Po pierwsze jest to pojęcie przyjęte bo nie figuruje w żadnych kosztorysach budowlanych, wymyślili je sobie instalatorzy i tak się jakoś przyjeło.

Temat otwarłem ponieważ sam pracuję w branży instalacyjnej i zadam wam pytanko o ile przy wykonywaniu układu wodnego każdy coś tam twierdzi że to jest punkt - to co nam powiedzą " znawcy " instalatorzy na temat tego czym jest punkt przy ogrzewaniu ciepłym powietrzem?

Czekam na odpowiedź - hhaa.

Moim zdaniem rzetelna odpowiedź wykonawcy powinna dotyczyć za ile w całości wykona system ogrzewania wg. wzajemnych ustaleń.

Bo tak zawsze dochodzą jakieś punkty i cena po rozpoczęciu wzrasta, a jak nie było umowy to potem takiego " punktowca " trudno znależć.

Są jeszcze sprawy gwarancji i inne o czym wy często zagonieni budową nie pamiętacie.

Jeżeli ktoś będzie potrzebował pomocy w dziedzinie ogrzewania każdego typu to zapraszam.

Pozdrawiam Wojtek.

Ogrzewanie c.o. i nadmuchowe, kotły, centralne odkurzacze.

Moje GG 2154218

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze przez co rozumie się punkt? Bo czy każda złączka może być punktem, czy też tylko odbiorniki (grzejniki) są punktami. A co z ogrzewaniem podłogowym? Moim zdaniem trzeba ustalić kwotę za całość roboty nie za punkt. Takie podejście instalatorów to naciąganie klienta bo instalator poda bardzo niską cenę za punkt, klient się na to złapie, a później okazuje się że tych punktów jest cztery razy więcej niż przyjął inwestor.

zrobiłem dokładnie tak, poprosiłem o wycenę całości prac z materiałem i przestałem martwić się punktami i innymi takimi wymysłami. Uważam, że to powinien być standard

a tak naprawdę standardem rozmowy i rozliczeń z fachowcem powinno być to, co uznamy za standard ( nie mówię oczywiście o stronie techniczne, normach, bezpieczeństwie itp)

pozdrawiam

Karol

Nie podam mojej ceny "za punkt". Uważam jednak, że rozliczenie wg ilości "punktów" ma swoje uzasadnienie:

1. "Punkt" to punkt poboru do którego dochodzą dwie lyb trzy rury.

2. Uzgadnianie z wykonawcą ceny za całość wraz z materiałem prowadzi do nieorozumień. Zawsze "punktów" jest więcej niż przewidywano pierwotnie.

3 Instalator jak wycenia tylko swoją robotę nie będzie chcią na siłę zaoszczędzić na materiałach np przez zanizenie przekroi.

punkt to punkt. liczysz punkty z inwestorem mnożysz cene i wychodzi koszt. grzejnik 1 punkt, woda 1 punkt, kanalizacja 0,5 punkta. i co w tym trudnego? jest to dobre dla inwestora bo jak zechce coś zmienić to wiadomo ile trzeba będzie na to kasy. np. dodatkowe wyjście wody do podlewania 1 punkt i materiał. pzdr.

Jakkolwiek by nie wyliczać ceny za usługę zawsze ma ona charakter umowny. Moim zdaniem jeżeli dopuszcza się jakiekolwiek odstępstwo co do zakresu robót względem wariantu wycenianego (projektowego) to dobrze jest przyjąć cenę jednostkową w taki sposób, że zarówno wykonawca jak i inwestor będą wiedzieli ile to odstępstwo kosztuje.

Jest to bezpieczne i dla wykonawcy i dla inwestora. A cena za "punkt" - czyli pewien zakres roboty jest znacznie lepsza niż np. za rbg.

My np. dla instalacji wod-kan przyjęliśmy za punkt 1 wyprowadzoną na ścianę rurkę i tak np. umywalka to były 3 punkty, toaleta - 2 a kran z wodą na zewnątrz domu - 1. (cena za wykonanie tak zdefiniowanego punktu - 30 zł)

Witajcie !

Cieszę się bardzo że dyskusja choć na początku z oporem ale ruszyła i włączyły się do niej dwie strony.

Padły jakieś ceny - ja nadal wyceniam moim klientom ile za całość a jak dochodzi przeróbka to wyliczamy to odzielnie na bieżąco.

Na podkarpaciu są " fachowcy " co punktują klienta 35-40 PLN taniej niż najtaniej - czasem fajną miedź wlepią tanią z Ukrainy i ich się potem szuka całą wieczność a nie 0,5 - 1 roku haha.

Pozdrawiam Wojtek.

• 3 months później...

Elektryk prowadzi mi kable antenowe i telefoniczne , i liczy tak jak za punkty elektryczne.

Jest niegodność w liczeniu tych punktow, a liczy tak:

-gniazdko w pokoju - 1pkt

-gniazdko w pokoju obok - 1pkt

wyprowadzenie kabla na zewnątrz bud. ...też - 1 pkt.

Podobnie z kablem telefonicznym.

Czy samo wyprowadzenie kabla na zewnątrz jest punktem ?

Jak to jest Waszym zdaniem?

Za punkt płacę 45 zł.

Elektryk prowadzi mi kable antenowe i telefoniczne , i liczy tak jak za punkty elektryczne.

Jest niegodność w liczeniu tych punktow, a liczy tak:

-gniazdko w pokoju - 1pkt

-gniazdko w pokoju obok - 1pkt

wyprowadzenie kabla na zewnątrz bud. ...też - 1 pkt.

Podobnie z kablem telefonicznym.

Czy samo wyprowadzenie kabla na zewnątrz jest punktem ?

Jak to jest Waszym zdaniem?

Za punkt płacę 45 zł.

Jeśli instalacje te robi w układzie gwiazdy (tzn. z centralnego punktu osobny przewód do każdego gniazda lub zewnętrznego przyłącza, np. telefonicznego), to każde można liczyć jako punkt.

Jeśli instalacje te robi w układzie gwiazdy (tzn. z centralnego punktu osobny przewód do każdego gniazda lub zewnętrznego przyłącza, np. telefonicznego), to każde można liczyć jako punkt.

Zwróć szczególną uwagę na jakość przewodu antenowego. Jak położy byle fajans, to później Ty będziesz miała problemy z odbiorem TV :evil: . Elektryk pewnie nie będzie montował anten i nie będzie uruchamiał tej instalacji, więc jemu wszystko jedno :-? . Tak jest w większości przypadków :( . Najlepiej zażądaj podania typu przewodu i jego parametrów i daj znać na Forum.

P.S. Za instalację elektryczną układaną w peszlach po podłodze też płacisz 45 zł? :o