Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to nie kumam :( :( :( :o

Witam

Zbych napisał, że:

"Nie znam jeszcze tego przewodu. Pojawił się w ofercie DIPOLA dopiero w październiku. Ponad to jestem zwolennikiem stosowania sprawdzonych rzeczy. Co prawda firma DRAKA robi przewody nie od dziś, ale do Hirschmann-a się przyzwyczaiłem."

Czyli, że przewód DRAKA sprzedawany jest od niedawna i lepiej jest stosować znany, a może raczej sprzedawany conajmniej od kilku lat, bo:

"Zwróć szczególną uwagę na jakość przewodu antenowego. Jak położy byle fajans, to później Ty będziesz miała problemy z odbiorem TV . Elektryk pewnie nie będzie montował anten i nie będzie uruchamiał tej instalacji, więc jemu wszystko jedno . Tak jest w większości przypadków ."

Potem okazuje się, że montujemy anteny u klienta, a tam "ginie" nam połowa sygnału na kilku metrach np. tylko w jednej częstotliwości. I generalnie mamy przewód znanego dostawcy, ale okazuje się, że akurat w tej częstotliwości jest "dziura". Natomiast jeśli zastosujemy przewód stosowany od kilku lat to nie grozi nam np. prucie ścian w wykończonym i pomalowanym na gotowo budynku. Nie podam nazwy tego producenta, ale jest to przypadek prawdziwy i znany mi z autopsji. Kilku moich klientów ( u których ktoś :evil: :x - celowo piszę ktoś - położył niewłaściwy przewód) miało spore wydatki na doprowadzenie instalacji do porządku. Takie przypadki napewno miał nie jeden instalator.

https://forum.murator.pl/topic/14622-ile-za-punkt-brak-odpowiedzi-prawdziwej/page/3/#findComment-473437

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ZBYCH jeszcze pisał: a tak naprawdę, to przy domowych instalacjach antenowych takie różnice w parametrach obu wymienianych przewodów są pomijalne

Witam

Inaczej nie potrafię Ci tego wytłumaczyć, więc zrobisz jak chcesz.

Moje prawie dziesięcioletnie doswiadczenie podpowiada mi tylko stosowanie przewodów sprawdzonych, czyli takich, które są stosowanie od kilku lat.

https://forum.murator.pl/topic/14622-ile-za-punkt-brak-odpowiedzi-prawdziwej/page/3/#findComment-473449

tylko tak na marginesie

używam kabli f-my Draka na kilometry i moim zdaniem są porównywalne z Beldenem a cenowo jednak jest różnica

ale każdy wybiera co lubi i uważa

Ale chyba komputerowych...

https://forum.murator.pl/topic/14622-ile-za-punkt-brak-odpowiedzi-prawdziwej/page/3/#findComment-473585

Witajcie Forumowicze !

Chciałem dać wam temat do dyskusji a może pomóc wam popatrzeć trzeźwo na zagadnienie tzw. punktu.

Po pierwsze jest to pojęcie przyjęte bo nie figuruje w żadnych kosztorysach budowlanych, wymyślili je sobie instalatorzy i tak się jakoś przyjeło.

....

Pozdrawiam Wojtek.

Ogrzewanie c.o. i nadmuchowe, kotły, centralne odkurzacze.

Moje GG 2154218

Wojtku

masz racje - punkt jest róznie interpretowany i czesto bywa "płynnym" pojeciem

np. montaz kotła instalatorzy inkasują jako podwójny czy potrójny punkt

róznie traktowane jest naczynie wzbiorcze - czasem liczone jako punkt czasem nie

podobnie jak zawor czerpalny (taki bez podłaczenia do kanalizacji

- np. ten do "dobijania" wody w kotle) instalator moze liczyc jako punkt lub go "odpuścić"

bywa ze instalator "wmotowuje" po trasie instalacji kilka takich zaworów czerpalnych aby poźniej zainkasować kase za tzw. "łatwe" punkty

powstaja niedomówienia ... wzajemne pretensje :(

i Twoja rada, ze zapłata za całość jest słuszna

ja dodałbym, ze o ile wykonwca przecyzyjnie okresli ilośc "punktów" i inwestor w umowie to zakceptuje - to taka forma moze byc równiez dopuszczalna

ale czesto nieswiadomy inwestor bywa "wpuszczany" w trakcie prac w kolejne "łatwe" punkty a najwieksze - moim zdaniem - pole do popisu maja tu "instalatorzy elektrycy" a ich inwencja twórcza bywa wprost niewyczerpalna ... ilosci "punktów" jakie potrafia zasugerowac ocieraja sie o abstrakcje

a teraz ceny - kształtuja sie mniej wiecej tak przy rozliczeniu "na punkty"

przy wod - kan:

- bez faktury - (punkt wg mojej wykładni to np. umywalka z bateria

wanna z kratką i bateria itd ) - i bez "białego montazu" 60 PLN

- z "białym montazem - 120 PLN

- z faktura ceny ok. 25 % wyzsze

centralne ogrzewanie:

- bez faktury - punkt 80 PLN

- z faktura 110 PLN

elektryki nie podaje - bo uwarunkowań moze byc wiecej

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/14622-ile-za-punkt-brak-odpowiedzi-prawdziwej/page/3/#findComment-473592

ja sam bede robil cala instalacje TV/SAT NET bo jestem elektornikiem z zawodu a napewno byl nie dal tego robic elektrykowi tylko komus kto zajmuje sie instalacja TV/SAt bo 90%elektrykow nie wiec co i jak ,znaja sie na pradzie a nie na TV/SAT/NET ,sam zrobilem w bloku siec internetowa i jestem adminem,kabel 300metrowna rolce w hurtowni to koszt jak sie nie myle 170-190zl do tego gnazdka swich i ma się siec w domu no chyba ze jeszcze chcemy jakiegos sasiada uszczesliwic to mozemy mu podac kabel albo radiowo przekazac.

maly serwerek w piwnicy lub na strychu i mamy cale osiedle w necie za niewielkie piwniadze,a inetrenet naprawde zbliza sasiadow wierzcie mi :lol:

ps,z niektorymi to tylko bylo dzien dobry a teraz pijemy pifko :D

pozdrawiam

aha a co do tv/SAt to to samo na strychu wzm i rozdzielacz sygn i w kadym pomieszczeniu mozemy miec inny kanal sat .

https://forum.murator.pl/topic/14622-ile-za-punkt-brak-odpowiedzi-prawdziwej/page/3/#findComment-473620