Ptia 01.08.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam!Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, jakie drzewka i krzewy mogę podsypać ściółką leśną (igliwie, szyszki, kawałeczki patyków.....)Działka znajduje się w Beskidzie Makowskim na wys.ok.700 m n.p.m. Gleba nie jest zbyt żyzna. Przyjęły się tam świerki, cis, brzózki, buki, jarzębina, orzech.Takie krzewy jak: jaśmin, kalina, pigwowce, aronia, jałowiec. Pod iglaki rozsypałam tą ściółkę, a co z pozostałymi drzewkami i krzaczkami, mogę pod nie też rozsypać, czy lepiej nie, żeby nie zaszkodzić?Będę wdzięczna za wszystkie porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 01.08.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 a ja tez szukam pomocy kiedy pod iglaki dac kore,teraz czy lepiej na jesien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 01.08.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Ściółkować krzewy, czy drzewa najlepiej od razu po posadzeniu. Wokół krzewu/drzewka robimy misę (wgłębienie) podlewamy i ściółkujemy np. korą. Warstwa powinna mieć ok 5cm. Ściółka leśna nie nadaje się do ściółkowania-można z nią przynieść różne grzyby i pasożyty.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 01.08.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 to znaczy ze teraz juz niema sensu posadziłem iglaki w zeszłym roku pazdziernik,a kore kupowalem w obi z barlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 01.08.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Oczywiście możesz to zrobić.A co teraz jest pod krzewami? chwasty, jakieś okrywowe, goła ziemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 01.08.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 normalnie,trawa,wyrasta co kilka dni ja podcinam,ale fajnie rosna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 01.08.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Skoro trawa Tobie i krzewom nie przeszkadza, możesz tak zostawić.Chociaż osobiście bym usuną trawę i podsypał korę(5 cm) lub posadził rośliny okrywowe np.barwinek. Jednak aby nie przeszkadzało w koszeniu trzeba by odgrodzić rabatkę od trawy opaską np. z kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptia 02.08.2010 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Serdeczne dzięki za odpowiedż, trochę sie zmartwiłam. O takim sposobie ściółkowania dowiedziałam się z netu:bash:Teraz spróbuję to jakoś naprawić, może nie będzie za póżno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 02.08.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 a nie mozna zostawic trawy,tylko ja krutko przyciac,i zasypac kora,albo dac pod kore agro, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 09.08.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 A co z poziomami w takim wypadku? Nie podniesie Ci się teren za bardzo? Na agrowłókninę kory nie trzeba dawać już tak dużo, ale samej kory żeby chwasty i trawa nie przerastała trzeba 5 cm wysypać.Po za tym nie wszystkim krzewom odpowiada takie zasypywanie podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts