Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom z modrzewia - na co zwrócić uwagę?

adamrw

Recommended Posts

Witam,

rozważam zakup starego (ok. 100 lat) domu z modrzewia. Czy możecie podpowiedzieć na co powieniem zwrócić szczególną uwagę, jeśli chodzi o stan techniczny i możliwość przetrwania kolejnych 100 lat? :)

Na razie wiem, że dom najprawdopodobniej jest w rejestrze zabytków :)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam

Adam

Adamie można prosić o zdjęcia domu ?

Co do kupna zabytku, rozumiem że posiadasz poważny budżet ? Takie renowacje są dosyć kosztowne...

Poza tym prace trzeba omawiać z konserwatorem zabytków a On nie musi się zgadzać z Twoimi wizjami domu...

Posiadanie zabytku to nie tylko powód do dumy, ale także do zmartwień..

wow kolego piękna buda , to musisz być nieźle zakręcony jak się w cosik takiego ładujesz szacunek za ambicje, kurna chata to to nie jest.

Ja bym wpierw uderzył do konserwatora w końcu trzyma nad tym pieczę i wie co w belkach siedzi co należy zrobić a co niewolno .

A tak na marginesie ale w temacie u nas we wsi jest pożydowska szkoła drewniana coś wielkości tego dworu , kupił ją jakiś człowiek i zaczął remont oczywiście od fundamentów i od razu na starcie miał spięcie z konserwatorem wybrał ziemię w piwnicy coś na 20cm i dostał karę plotki głoszą że 100 000 nie wiem fakt jest taki że porzucił remont i wyjechał do kanady a szkoła już stoi pięć latek i niszczeje .

Dziękuję za opinie.

Konserwatora rzecz jasna nawiedzę, jeśli będzie wstępnie decyzja na "tak". Z moich doświadczeń z konserwatorami wynika, że (zazwyczaj) nie są to konfliktowi ludzie, ale nie lubią być stawiani przed faktami dokonanymi :) Zatem, jeśli najpierw się uzgadania, a potem robi, to nie ma większych problemów. Gorzej, jeśli kolejność działań jest odwrotna.

W karę 100.000 zł nie wierzę. Jakiś czas temu czytałem, że przeciętne kary związane z nie dbaniem o zabytek to 500 zł. Zresztą przykłady zniszczonych pięknych pałaców (Bożków - DSL, Kopice - OPO) i totalna bezmoc konserwatora pozwala sądzić, że nie mają oni zbyt wielu argumentów w twardych negocjacjach z właścicielami niszczejących zabytków. Jeśli ów właściciel szkoły wybrał ziemię na 20 cm to co najwyżej chyba mógł dostać nakaz zasypania tych 20 cm i to wszystko.

W piwnicach zabytków ludzie zresztą robią różne rzeczy. Kiedyś nawet założyłem wątek, bo nie wiedziałem (i nadal nie wiem) do czego miały służyć wykopy w jednym z dolnośląskich pałaców: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?141472-Nowe-quot-tunele-quot-w-starym-domu&p=3447722

W tym przypadku konserwator również niewiele zrobił - pogodził się z tymi tunelami choć też nie zna ich planowanego zastosowania :)

Edytowane przez adamrw

Chłopaki, wy serca nie macie. Taki domek na opał? :p

Na 100% jest w rejestrze zabytków :)

http://www.madrymaluch.eu/1.jpg

http://www.madrymaluch.eu/2.jpg

ALE CHATA...normalnie...,to nic że zabytek,niech ktos taką wybuduje a pójdzie z torbami,jeżeli płacisz normalne pieniądze i z konserwatorem dasz radę to kupuj,jezeli to możliwe to powiedz wszystkim ile to stoi,tak z ciekawości,bo taka CHATA TO JEST Z DUSZĄ.POZAZDROŚCIĆ.jak możesz puść trochę fotek ze środka, i może znzsz historię tego domu.

• 6 months później...

Przy zakupie takiego domu należy sprawdzić ( tak, jak już koledzy podpowiadali ) :

pod oknami, koło rynien, podwalinę, więźbę dachową i przy kominach. To są miejsca częstego zamakania.

Jeżeli jest szalunek, to najlepiej bez odrywania desek sprawdzić podwaliny i resztę rezystografem oporowym.

I nie bardzo wierzę, aby był modrzewiowy. Są dostępne lepsze fotki ?

Edytowane przez subfosylny

Chłopie.. na NIC nie musisz uważać..jeśli to modrzew..no..poza kasa na remont konieczny. Od 750 lat polowa domów w Wenecji stoi na palach zrobionych z modrzewia i nadal stoi...a betony dawno szlag trafil. Ja bym sie nie zastanawiał:):) ani chwili. Jeśli to Dolnoslaskie..to z konserwatorem mogę pomóc. Dwa razy udalo mi sie cofnąć sprzedaż Bozkowa - raz Irlandczykom..drugi raz temu cwaniakowi,, który chciał z Bozkowa zabrać meble do swojej firmy, a Bozków rozebrać:) Sala balowa wpisana w rejestr dóbr UNESCO.. teraz juz nikt tego nie zrujnuje.

Ale co do tego dworku.. bierz i sie nie ogladaj:):)

Chłopaki, wy serca nie macie. Taki domek na opał? :p

Na 100% jest w rejestrze zabytków :)

http://www.madrymaluch.eu/1.jpg

http://www.madrymaluch.eu/2.jpg

Wydaje mi się, że poznaję ten dom. To jest prawdopodobnie Leliwa w Rymanowie Zdroju. Jeżeli tak, to gratuluję zakupu. Znam ten dom. Sam chciałem go kupić, ale nie chcieli go sprzedać. To piękny dom i pięknie położony. Nie zepsujcie go. Jest wbrew pozorom w dobrym stanie, na solidnych fundamentach. Niestety, to muszą być duże pieniądze, ale nie należy się zrażać. [email protected]